Actualitate Sport

Concurs de slăbit. Virgil Rus dă startul întrecerii cu iz american, dar cu metode româneşti

Cei care se confruntă cu surplusul de kilograme şi care nu reuşesc să-şi atingă obiectivele, "sabotaţi” fiind de propriile vicii, de persoane apropiate lor, prieteni, sau familie, sunt provocaţi de Virgil Rus la „The Big Reshape for Pairs”. Căutaţi-vă un partener din rândurile prietenilor cu greutate şi intraţi în program. Primele zece perechi nu plătesc nimic!

Suntem mai motivaţi când vedem că altul a slăbit mai mult?

Noi avem tendinţa de a ne compara cu ceilalţi, iar atunci când în cercurile noastre e cineva cu un corp frumos şi sănătos, ne raportăm la el. Pe de altă parte, sunt mult prea mediatiatizate acele modele care, în opinia mea, sunt exagerate, iar cei care se compară cu ele nu pot avea decât un eşec. Prin acest program eu vreau să se motiveze unii pe alţii, să găsim echipe care să se autodepăşească, care să concureze partenerii ei cu ei şi apoi între perechi. E un concept pe care vreau să-l dezvolt şi la noi, în Bistriţa. De cele mai multe ori, tindem să apreciem doar modele din afară, dar trebuie să spun că foarte mulţi instructori din Bistriţa au rezultate foarte bune cu programele lor, ori pe noi asta ne interesează: să avem rezultate. Dacă vrem să avem un corp sănătos, trebuie să-l obişnuim cu mişcarea fiindcă am fost făcuţi pentru a ne mişca, cu o dietă adecvată timpului nostru, vârstei noastre şi activităţii pe care o desfăşurăm.

În ce constă programul?

În primul rând, în abordarea unei activităţi fizice personalizate, particularizată pe fiecare individ care să aducă într-un timp optim rezultatele pe care participanţii şi le propun. De multe ori, obiectivele celor care vor să slăbească sunt: vreau să slăbesc  10 kg până mâine sau până săptămâna viitoare. Unii şi reuşesc, dar pot apărea efecte adverse. Pot apărea depresii, scade imunitatea. De aceea, noi trebuie să facem ca diminuarea ţesutului adipos să fie cât mai echilibrată pentru a nu afecta pe cei care doresc să obţină rezultate şi pentru ca acestea să fie pe termen lung. Se întâmplă ca cei care obţin rezultate să le piardă din cauza unor influenţe sociale, iar acesta este alt motiv pentru care doresc să fac acest program. Sunt persoane în jurul nostru care poate chiar din dragoste faţă de noi sau chiar din invidie ne invită la tot felul de gustări numai ca să ne distragă de la programele pe care le facem şi care ne duc mai aproape de targetul pe care ni l-am propus. Se întâmplă ca, între parteneri, să existe o relaţie şi la nivel de aspect, adică două persoane supraponderale pentru că au aceleaşi plăceri şi îşi fac diverse cadouri cum ar fi dulciurile, alcoolul.

Aşadar celor doi parteneri sau prieteni, să le spunem, le schimbaţi obiceiurile.

Prin programele pe care eu le derulez de peste 5 ani eu încerc educarea celor care participă în vederea unei discipline eficiente în optimizarea rezultatelor pe care le doresc. Altfel, la sală, ne întâlnim cu persoane care au obţinut rezultate şi care după o vacanţă în care s-au simţit bine au intrat într-o zonă de confort falsă şi au mâncat cât au vrut. Nu au făcut întreg ciclul de pregătire. Au luat câte puţin din informaţiile primite şi au plecat pe cont propriu, dar nu au reuşit. Eu doresc, prin acest program, să facem şi acea educarea de lungă durată şi prin care noi să reuşim flagelul cu care ne confruntăm ca societate: obezitate şi stilul de viaţă nesănătos.

Va fi aşadar şi consiliere, nu doar sport.  

Da, am prins în program mai mulţi parteneri. Psihologul Daniela Macarie ni se va alătura în program. Instructori sper să fie cât mai mulţi pentru că nu e ceva ce ţine doar de mine, vreau să aibă o amploare cât mai mare pentru ca lumea să vină şi să fie sănătoasă. Îmi doresc să fie aşa, să vedem dacă se va putea realiza. Centrele cele mai puternice din Bistriţa se vor implica în program. Mai căutăm şi sponsori fiindcă am constata un aspect bizar: când lansezi o provocare pentru ca un om să fie sănătos, nu vine, dacă-i dai şi bani, vine. Eu cred că, înaintea banului, e sănătatea. Cunosc oameni care au bani, dar sunt bolnavi şi dau bani să fie sănătoşi. Lumea ar trebui să-şi dea seama că cel mai important e să fii sănătos şi atunci poţi să faci bani. Dacă oamenii nu vor veni din proprie iniţiativă, atunci vom fixa premii, dar şi o taxă tocmai pentru a face o selecţie. Acum, cei care vin, vin gratis. Deşi m-am inspirat de la americani, eu vreau să fie ceva românesc. Gimnastica stă la baza programelor mele, iar cei care abordează acest gen de programe vor fi primii pe care mă voi baza şi viitor.

Premii pentru ce, pentru cine slăbeşte cel mai mult?

Dacă eu spun acum că premiul întâi e 10.000 de euro, sunt convins că sala ar fi plină. Dacă spun că, în următorii 10 ani, şansele de a face cancer sunt diminuate semnificativ nu vine nimeni fiindcă oamenii cred că ei nu vor face cancer. Nici pentru stima de sine nu vin. Am observat că în toate competiţiile banul este cel care atrage. Degeaba zici că e sănătatea. Dacă nu sunt bani în joc, nu vin. Aşa că eu profit de ocazie ca să invit sponsori, parteneri, să fie alături de noi într-un program pe care să îl dezvoltăm şi să-i dăm amploare în următorii ani. Programul va fi la Metropolis, însă avem absolvenţi ai UBB, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, care activează în alte centre mă gândesc şi la un parteneriat cu ei.

Cine poate participa?

În primul rând persoanele care au probleme de greutate, dar să aibă un aviz al medicului că sunt apte să facă efort. Ne adresăm adulţilor de peste 18 ani până la 60 de ani, să zicem, femei şi bărbaţi. Copiilor le recomand să meargă la orele de educaţie fizică şi sport. Acolo se face mişcare. Am prefera să vină cu parteneri, dar, dacă nu găsesc, se pot înscrie şi singuri. Ar fi bine ca fiecare să găsească un partener din cercurile sale pentru că atunci provocarea e mai mare. Vor avea rezultate mai bune. Asta s-a demonstrat, am văzut şi eu acum câţiva ani când am făcut un studiu pentru doctorat. Am dat sarcini fetelor din echipă care aveau rezultate le dădeam în grijă fetele noi şi cu probleme. Se motivau una pe alta şi îşi dădeau interesul pentru atingerea targetului.

Câte perechi se pot înscrie?

Pentru prima etapă zece. După aceea, vom vedea cum evoluează lucrurile şi e posibil să dăm drumul unui program mai amplu. E un proiect pe care vreau să-l realizez şi, până acum, toate le-am dus la capăt. Îmi doresc doar ca cei care de obicei stau în culise să aibă curaj şi să vină cu încredere că vor reuşi. Sunt nişte faze, nu e uşor, dar noi vom avea grijă să trecem prin fiecare etapă. Rezultul e uimitor.

E gratuit programul?

Primele zece perechi se înscriu gratuit la program. Totul va fi suportat de sponsori. La mine nu plăteşte nimeni nimic. Mă ocup personal şi fac tot ce trebuie. Fac măsurători, îi fac şi programul. Dacă programul va fi un succes, pentru că sunt cheltuieli, şi nu vom găsi pe cineva, atunci vom avea şi o taxă.

Când estimaţi că va începe?

Suntem într-o fază iniţială în care adun la un loc participanţi, parteneri, sponsori. Hotel Metropolis e alături de mine, Realitatea TV Bistriţa, Cabana Viky de la Colibiţa care ne găzduieşte în cazul unei ieşiri. Într-o lună maxim eu doresc deja să demarăm fiindcă programul se va derula pe o perioadă de 3-6 luni. Vom supraveghea fiecare etapă, vom vedea reultatele. Aşa că veniţi, oameni buni, pentru că e pentru voi şi sănătatea voastră, iar sponsorii să nu se ferească fiindcă e o situaţie socială. Ştim că, pentru un obez, se consumă foarte mulţi bani. Dacă facem o statistică, şi acest lucru duce la diminuarea calităţii vieţii la nivelul unei ţări. Sper, din suflet, să înţeleagă oamenii că e o şansă pentru ei de a-şi regla şi echilibra viaţa şi de a merge de acum înainte mai bine şi mai eficient, cu putere şi cu poftă de viaţă. Acest program e o restartare şi începutul a ceva mai bun în aceste timpuri în care noi suntem destul de sedentari şi, dacă am ajuns la nivelul în care corpul deja suferă şi ne dă semnale, atunci semnalul de alarmă e clar: nu suntem pe drumul cel bun.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

Timp Online este partener media al acestui proiect. Ca să aflaţi mai multe sau să luaţi legătura cu Virgil Rus, daţi click aici.

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS