Actualitate

Conflict la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Un medic se revoltă împotriva managerului

Medicul Ancuţa Vituşinschi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a trimis o scrisoare deschisă prefectului Ioan Ţintean prin care îi semnalează existenţa în instituţie a unor probleme grave care determină medicii să ocolească sistemul de urgenţă şi să dispară astfel linia de gardă.

Dr. Ancuţa Vituşinschi, unul dintre puţinii medici care mai lucrează la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, a fost informată de managerul Anabella Muzsi (foto) că trebuie ă plece la o perfecţionare care durează o jumătate de an pentru a obţine atestatul de competenţă în urgenţă fără de care nu va putea continua să lucreze pe ambulanţe de tip C utilizate pentru cazuri grave.

Într-o scrisoare deschisă adresată prefectului Ioan Ţintean, medicul Ancuţa Vituşinschi, anunţă că nu doreşte să participe la cursul respectiv întrucât acest lucru ar duce la desfiinţarea liniei de gardă a SAJ Bistriţa-Năsăud şi, în plus, scoaterea ei temporar din sistem în spate un interes obscur al managerului.

“Activez în SAJ de mai bine de zece ani,desfăşurându-mi activitatea pe ambele linii de gardă ACD şi urgenţă, plus în toate misiunile în care a fost nevoie de medic şi am fost trimisă. Înţeleg importanţa perfecţionării profesionale dar, privind în urma mea şi în urma atâtor ani de experienţă, oare dorinţa de desfiinţare a permanenţei cu medic pe judeţ ce şi cui i-ar aduce beneficii? E criză de medici în Serviciul Judeţean de Ambulanţă din cauza lipsei de comunicare şi informare corectă, a încercării de intimidare şi denigrare, a managementului defectuos al acestei instituţii, ceea ce a dus la o stare de spirit negativă în rândul efectivelor. Nu numai că nu vrea nici un medic să vină să îşi desfăşoare activitatea într-un astfel de mediu, am început rând pe rând să cedăm. Situaţia s-a înrăutăţit cu plecarea prin demisie a unei colege cu 1.03.2015. Nu e suficient mediul ostil în care ne desfăşurăm activitatea zi şi noapte (condiţii climatice şi alte pericole), atitudinea şi demersurile zilnice ne fac să credem că se vrea decapitarea medicilor cu toate că preţul îl plătesc pacienţii. Oare dreptul egal la viaţă nu e reglementat de Constituţia României? Cum putem avea egalitate de şanse la viaţă când există un deficit global de medici la nivelul judeţului, în timp ce pentru alţii primează cu totul alte interese?”, mai scrie dr. Vituşinschi.

Potrivit sursei citate, se încearcă în mod deliberat desfiinţarea liniei de gardă, situaţia cu trimiterea medicilor la perfecţionare fiind “pentru ca doamna manager să nu aibă concurenţi la o eventuală scoatere a postului la concurs”.

“Dacă acesta este scopul ascuns prin sacrificarea sănătăţii şi a şansei la viaţă a cetăţenilor judeţului, eu, dr. Vituşinschi Ancuţa, aleg să nu merg la perfecţionare care, oricum nu are nici o logică în condiţiile date. Doamna manager poate să aleagă: să mă folosească în interesul oamenilor sau să confirme managementul practicat până acum doar pentru a demonstra cine e şeful. Orice ar face, eu nu o să mai accept jocurile ce au că scop o funcţie. Vă rog pe dumneavoastră cântăriţi aceste aspecte şi să găsiţi o soluţie împreună cu Ministerul Sănătăţii căruia îi suntem subordonaţi, crezând în capacitatea dumneavoastră de a gestiona situaţia în folosul acestui judeţ”, a scris ea în scrisoarea deschisă adresată prefectului Ioan Ţintean şi remisă Timp Online.

4 comentarii

  • Ancuta , prefectul Ioan Tintean e un papagal fricos care nu se implica . Asta nu semneaza nici un document , il pune pe subprefectul Frent Ovidiu sa semneze . Tu esti din Rodna , ai intrat din prima la medicina si esti foarte competenta de aia nu incape sefa politruca de tine . Sesizeaza DNA-ul , Parchetul despre ilegalitatile pe care le cunosti si Ministerul Sanatatii , cu prefectura nu rezolvi nimic . Fa 100 de sesizari la 100 de institutii din Bucuresti daca e cazul si nu te lasa calcata in picioare de niste politruci oligofreni ai ciumei rosii – PSD. In cel mai rau caz poti contesta in instanta orice decizie luata impotriva ta si le ceri si despagubiri morale . Dumnezeu o sa te ajute si o sa-ti trimita alaturi de tine multi oameni care sa te sprijine la care nici macar nu te gandesti acum .

  • E ceva clasic românilor, o mână de oameni şi se sapă între ei… Doar doi medici în instituţie, în loc să colaboreze, să fie uniţi, ei se sapă şi îşi dau în cap… Nu ne dezminţim deloc 🙁

  • Doamna manager( ?) a fost numita politic de azi pe maine , ca o recompensa pentru UDMR (cel vesnic la conducere. Mai sunt exemple in judet( la CAS BN).

  • Inteleg ca doamna Ancuţa Vituşinschi tine la pacienti dar acuma ce vrea, ca doamna Muzsi sa incalce legea doar pentru ea si pe urma sa fie sanctionata pentru acest lucru? Hai sa fim serios … regulile sunt reguli.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.