Actualitate

Consultațiile ”la geam” practicate de unii medici de familie, condamnate de conducerea SJU Bistrița

După vaccinarea ”la chiuvetă”, a mai apărut și la Bistrița o practică destul de controversată, care are ca protagoniști unii medicii de familie: consultațiile ”la geam”. Despre ea a vorbit managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany, directorul medical Gabriela Deak, dar și unii bistrițeni cu care am stat de vorbă.

”Nu-i lăsați pe medicii de familie să consulte la geam. Sunt pacienți care au spus că nu au reușit să aibă acces la medicul de familie de când a început pandemia. Stau și consultă la geam, le aruncă rețeta pe geam! Nu așa se face. Ca să fie foarte clar: nu o spun eu, o spun pacienții care vin, deci nu este o afirmație inventată de Lazany și nu trebuie generalizat. Atâta vreme cât medicii de familie nu au acces la tratamentul antiviral nu îi pot ajuta foarte mult pe pacienți pentru că o Vitamina C și un Paracetamol și le poate cumpăra oricine din farmacie și nu sunt atât de scumpe pentru ca să aibă nevoie de o rețetă compensată. Trebuie inițiat tratamentul antiviral din fază incipientă și atunci nu am pune atât de multă presiune pe spitale și să ne rugăm să găsim 2-3 paturi de terapie intensivă”, a spus Gabriel Lazany.

Dr. Gabriela Deak, directorul medical al SJU, a spus la rândul ei că ”este foarte important ca tot lanțul din sistemul de sănătate, fiecare verigă, să funcționeze: de la medicul de familie, până la spital, DSP”.

”Ei ne pot ajuta cu aceste cazuri. Ideal era, într-adevăr, dacă evaluarea pacienților se putea face de medicul de familie și clinic, și din punctul de vedere al analizelor de laborator, medicul de familie având un program de lucru în fiecare zi, timp de două ore, la domiciliul pacientului sau pe un flux separat, s-ar putea organiza cu recoltarea de analize. Acum, ca să poți prescrie Favipiravir este obligatoriu să faci această evaluare: un set minim de analize și cel puțin o radiografie pulmonară și ulterior să poată elibera medicul de familie tratamentul. Părerea mea este că un pacient, în momentul în care este depistat pozitiv ar trebui cât de repede să se inițieze tratament antiviral pentru că au fost cazuri de pacienți care au venit cu totul făcut ca la carte: evaluare inițială, CT, analize, fără afectare pulmonară, fără modificări pe analize. Pacientul a fost lăsat acasă cu tratament simptomatic pentru că nu avea alte boli și a revenit în spital cu agravarea stării generale, inclusiv au fost decese în cazul unor pacienți la care s-au respectat toți pașii. Deci noi nu putem spune 100% că un pacient – când e depistat pozitiv chiar dacă nu e cu factor de risc, atunci riscul fiind mai mare – deci nu putem spune 100% că va fi bine sau nu va fi bine și atunci ideal, ca să prevenim și să acționăm în timp util, în momentul în care există replicarea virală ca să reducem încărcătura virală, normal ar fi să se inițieze tratamentul antiviral cât de rapid ca să putem avea rezultate”, a spus dr. Deak.

Despre consultațiile ”la geam” am vorbit și cu o familie de pensionari care a dorit să își păstreze anonimatul.

”Soțul, de când o început cu virusul, nu l-o mai consultat. El e și cardiac. Are și fibrilații, are și diabet. Te duci și își scrie ce ai avut. Nici când o fost bolnav nu l-o sunat niciodată medicul de familie să vadă cumn se simte și el a fost grav bolnav, în spital. Eu mulțumesc frumos că doamna doctor de familie mi-o ridicat moralul sunându-mă în fiecare zi să mă întrebe cum mă simt. Contează foarte mult ca un medic să se ocupe. Lui nu i-o mai luat o tensiune de doi ani. Și acum acuma aproape că ne-o scos afară, a zis că o enervăm și nu poate lucra. Am întrebat-o dacă nu îl ascultă un pic la plămâni că el a avut plămânii afectați 60% și are atâtea boli. Nu! Scrie ea ce știe acolo și gata”, ne-a spus o doamnă.

”Îmi ia cardul și vine după câteva minute, îmi dă rețeta și La revedere! Zice că nu poate pune mâna pe mine că se umple de … ”, a spus și soțul doamnei.

Bistrița nu este singurul oraș din România unde se practică acest tip de ”consultații”. Presa a scris că la Vaslui era la modă încă de anul trecut ca pacienții să stea la coadă la geamurile cabinetelor unor medici de familie care se temeau ca nu cumva să se infecteze.

23 comentarii

  • Ce treabă are economistul Lazany, executantul lui Raducu și consilierul șefului gunoailor din județ, Niculae, cu medicina și cu medicii de familie? Ce școală a făcut el, ce controale și verificări, ce competențe are el ca să arunce acuzații asupra medicilor? Lui i-ar conveni să ne ne dăm și noi cu presupusul cu privire la aflarea lui în treabă, la afacerile lui sau mașina pe care o conduce? Nu vrea dumnealui să se uite mai bine în curte proprie unde bântuie moartea mai abitir decât în orice alt județ din țară?
    857 deceselor Covid în județul Cluj fața de 918 în județul nostru. Nu vrea domnul șef peste brigada heliportului să explice asta?!

    • Nu sunt medic, nu sunt economist, sunt de cu totul alta profesie dar se vede cu ochiul liber (numit bun simt) ca domnul Lazany are dreptate:daca medicii de familie, cei mai multi de buna credinta, ar putea trata din bunavreme, cu medicatie specifica , bolnavii cu covid, cu siguranta presiunea pe spitale ar scadea, nr. de morti ar fi mai mic.
      Lipsa protocoalelor despre care vorbeste dumnealui fac parte, se pare, din aceeasi NEPASARE cu care a fost gestionata intreaga pandemie.

    • este jenant sa faceti asta. Aici este vorba de ceea ce fac acesti medici fata de noi, prostimea pe care o tin la geam sau la poarta si iti arunca retea peste gard…. despre ce vorbim? acesti medici nu au depus si ei un juramant? cu ce suntem noi de vina ca au cabinetele acasa si ca sa nu ii puna in pericol pe ai lor de acasa, ne trateaza pe noi ca pe niste ciumati?????????????? si daca cineva atrage atentie, va luati de studiile lor! pai ce legatura are? eu pacientul care platesc la stat si de aici li se plateste medicilor de familie o groaza de bani poate ca nu am scoala, dar trebuie sa tau fara sa intreb nimic? ca prostu????????? pe bune Alex? ce are una cu alta. Unii medici sunt nesimtiti si punct. Unii !!!!

  • Medicul meu de familie nu procedeaza asa, niciodata nu s-a eschivat in aceasta perioada de la a-si consulta pacientii. Am auzit ca sunt medici care tin pacientii in curtea cabinetului, fara sa discute cu ei. Si nu are cine sa-i ia la intrebari pe acei medici, ei nu sunt verificati de nimeni?

    • ,, Am trecut …oare definitiv !? „… și eu prin această boală groaznică de covid…
      Initial am fost în izolare, pt un membru de familie,apoi m-am testat și confirmat ca fiind pozitiv , trecând pe un tratament dat de medicul de familie ,din care 11 zile cu antibiotice (6 de un tip , încă 5 alt antibiotic),asta pe lângă vitamine și Tusin forte , siropuri expectorante…etc.
      După 11 zile de chin și stare de rău generalizată, cu febră și frisoane zilnice,dureri de cap și respirația tot mai greoaie, în 23.10.,am decis să apelez de urgență Smurdul, pt. a cere sfatul și investigațiile unui medic specialist pneumolog .La spital însă,medicul de gardă C.C.M nu mi-a oferit nicio evaluare,investigație , interpretare ,deși insistam că nu mă simt bine și cred că am nevoie de un alt tratament,de la un dr. în specialitate.
      D-na a avut un comportament inadmisibil,arogant,incalificabil față de un pacient venit practic la urgență, spunând că dacă ,,vrei investigații ada sau ai bilet de trimitere? „.
      Am rămas perplex,cum ,,credeți că am bilet dacă am sunat prin 112.?”
      A dat nedumerită din cap și-a lipit stetoscopul de spate și a plecat…,, Asta-i tot ,eu n-am timp de investigații ?.Bine, dar nici măcar o branulă cu o perfuzie ?! Pune-i una mică, îi spune asistentei „,se întoarce și pleacă printre ușile ce se bălăngăneau ca în filmele western…, fără să-mi ureze nimic, decum sănătate… .
      Am revenit acasă uluit și debusolat,transpirat ,mai bolnav și cu febră, frisoane și am continuat să mă lupt cu boala de unul singur cu algocalmin și paracetamol….
      Cineva care a lucrat în sistem mi-a recomandat să-mi fac de urgență o radiografie pulmonara pt . că prin vocea din telefon ,nu respir bine ; alt bilet de trimitere dar contracost la Policlinică , (deși sunt asigurat și mi se trage lunar la sănatate cea mai mare sumă,de 25 % ) , asta că d-nele de la Avizier ,, nu mai au locuri ,decât la mijloc de noiembrie”….
      Joi, am făcut în Policlinica radiografie, dar asistenta îmi spune că trebuie neapărat să mă vadă un pneumolog ,care sa interpreteze filmul și să-mi de-a un tratament obligatoriu pt . plămânii afectați. Sun la Sanovil ,dar ,,aveți nevoie de bilet de trimitere și nu vă poate lua medicul pneumolog decât pe la sfârșitul lunii noiembrie.,28,29….”..
      Ceee? …. Rămân interzis …!
      AZI ,01.11.2021, de ILUMINATIE ,după atâtea medicamente pe care le iau din 13.10., CAUT MEDIC PNEUMOLOG ,pt . interpretarea rezultatului și OFER RECOMPENSĂ materială…. !
      Ăsta- i Sistemul medical românesc ,mai precis Cel Bistrițean …. ,în care bolnavul este prins în mreje ,ca un pește ce se zbate degeaba și fără șansă
      RUȘINE !!!

    • Majoritatea medicilor asa consulta, fie de la geam, fie telefonic fie la usa de la intrarea in sala de asteptare, nicidecum in cabinet. De fapt sarcina aceasta in multe cazuri a fost preluata de asistente.
      Caz concret, cabinetul doamnei doctor situat pe bulevardul Decebal, langa farmacia Farmila. Sa vedeti umilinta maxima a pacientilor care asteapta in fata blocului.
      Si mai sunt unii si pe la circa de la Big. Deci, sunt destui.

  • As vrea mentionez cateva lucruri referitor la cele scrise in acest articol :
    – medicii de familie n-au inchis cabinetele deloc pe parcursul pandemiei (spre deosebire de alte structuri medicale) desi nu au primit deloc echipamente de protectie sau substante dezinfectante,acestea fiind procurate din veniturile cabinetului;
    -au fost destui medici care s-au imbolnavit si care,din pacate au decedat, din cauza infectarii cu noul coronavirus. Intreb : cui foloseste un medic bolnav?, daca in celelalte structuri se gasesc inlocuitori la noi nu sunt;
    -se face referire la tratamentul antiviral precoce – e bine sa stie cititorii dumneavoastra ca el poate fi prescris doar de medicul infectionist dupa o evaluare a pacientului in spital,medicul de familie fiind ” sarit ” din schema de prescriere,iar acest medicament se elibereaza din farmacile cu circuit inchis , adica farmaciile din spitale;
    -medicul de familie monitorizeaza cazurile pozitive declarate si pacientii care au simptomatologia de boala COVID, dar care nu vor sa se testeze si, conform protocolului, cand starea lor se agraveaza se indruma spre investigatii si tratament de specialitate la spital,
    – recomand reporterului ca,pe viitor, pentru o informare cat mai aproape de realitate , sa obtina declaratii si de la cei vizati in articol
    Cu stima dr. Munteanu
    Medic de familie care n-am consultat la „geam”

    • Domnule doctor, aceasta nu este o anchetă din care să rezulte un adevăr mai mult sau mai puțin obiectiv. Este consemnarea unor declarații făcute într-un context public. Ca să fac o anchetă ar fi trebuit să iau la rând toate cabinetele medicale și să văd cum procedează fiecare și să stau la pândă să văd cu cine se poartă așa și cu cine nu. Știm cu toții că sunt și excepții. Mai știm că vorbim despre cabinete individuale care nu se subordonează ierarhic niciunei asociații profesionale, doar fac parte din ele pentru interese de breaslă, așa că ar fi fost complet inutil să obțin o părerere la modul general știind foarte bine că nu vă supărați unii pe alții orice ar fi. Eu, una, mă bucur să aflu că faceți parte din categoria celor care își fac meseria cu devotament și în vreme de pace, și în vreme de ”război”. Vă apreciez pentru lucrul acesta și vă doresc multă sănătate.

    • domnule Munteanu. am avut Covid, mama mea a fost foarte grav si ghiciti ce…. nici macar un telefon nu a dat medicul de familie sa vada daca a murit cineva sau nu!!!!!!! nici macar un telefon…au trecut 10 luni de atunci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ce monitorizeaza???

  • Din păcate, are dreptate în privința consultantului la geam. Există medici de familie care, după un an și jumătate de la începerea nebuniei, dau hârtiile la ușă, fără a vedea pacienții.

  • Când marii „specialisti” din spitale și policlinici au întrat în concediu am consultat tot. Nici acum nu se poate întra în spital fara triaj. Iar la personalul TESA nici acum nu se întra în birou. Deci ce vorbește politrucii. Mergi ba la veterinar sa te cauți. Ai întrat în birou la CAS? Nu? De ce? Tâmpiții dracu’

  • Ti ai intrebat medicul de familie de ce te consulta la geam sau de ce te primeste in cabinet ?L ai intrebat ce face cat face sau daca mai poate ?Daca ti as fi medic de familie te as ruga sa ti cauti altul daca atat de rau comunicam incat parerea mea sa nu conteze deloc Asta in ideea ca jurnalistul se informeaza din mai multe surse cand vrea sa fie corect Sau nu.Te pot dezamagi doar oamenii de la care ai pretentii Te am citit cu reala placere si mi pare rau

    • Relația mea cu medicul meu de familie nu este subiect de scris în ziar. Dincolo de acest aspect, dacă tot țineți atât de mult să personalizați acest subiect, am să vă spun că medicul meu de familie m-a primit în cabinet și m-a examinat într-o perioadă în care nu apăruse încă vaccinul și eram toți mult mai speriați. Așa că mă felicit că mi-am ales un medic de familie care nu mă scoate afară din cabinet pentru felul în care mi-am făcut meseria, bine sau prost. Aceasta este problema mea. Medicul are alt rol în viața mea decât să-mi evalueze munca.

    • Spune,ne matale, doamna, de ce consulta unii medici de familie la geam?! Nu vad de ce ar trebui Cristiana sa se documenteze din alte surse, din moment ce directorul spitalului spune negru pe alb ce se intampla, hai sa fim seriosi ca nu spune minciuni, toti stim asta, dar ipocrizia unora e mare.

    • da de ce sa il intrebam pe saracul? pe politistii care au fost in strada i-am intrebat ceva? pe cei de la UPU, din institutiile care au fost deschise foc continuu i-ati intrebat ceva? pe bune?
      nu de aceea sunt medicii??? ca si soldatii in vreme de restriste? a nu mai poate…atunci sa lase domnule locul liber, poate altul poate. Si sunt muuuulti care pot!!! felicitari lor!

  • Aceeași problema o are și soțul sta afară câte o ora îi face rețeta pentru tensiune și de alte problemelor de sănătate nu are timp Domna dr.de la geam întreabă, a trebuit să meargă la privat și la Cluj-Napoca unde se fac consultați normale și au trecut 6 (sase) luni de calvar până a reușit să se descopere un diagnostic și să primească tratament.

  • Pentru toti „destepti” de la nivel inalt, pentru asasinii romanilor:Auziți dobitocilor ceea ce va cer medicii? Antivirale din prima faza, prescrise de medicii de familie!!! Criminalilor, cu „protocoalele” voastre cu tot!!! Polonia are un procent de 2% de vaccinati mai mult decat Romania. (e drept la o populatie dubla, deci hai sa zicem 4%). Dar au cu 92% mai putin morti, cu 74% mai putini pacienți la ATI…Stiti de ce, desteptilor? Pentru ca testeaza in draci ( vaccinati si nevaccinati deopotriva) si lentru ca dau antivirale masiv din prima…Remember? Vorbim despre un virus!

    • Polonia are 53% din populatie vaccinata complet.
      Ce antivirale „din prima” se folosesc in Polonia??

    • Polonia are un procent de aproape 53% vaccinati cu schema completa, spre deosebire de Romania care are aproape 31%, deci nu mai dezinforma doar ca sa te afli in treaba.

    • Stati asa ca mai exista oun tip de consultatie : la telefon.
      Dna doctor de familie nu mai vrea nici sa vadă pacienții…..!
      Toată ziua sta intr-un costum de scafandru …..și cu masca și cu vizita și cu nainol deasupra capului.
      Te infunda rasul cind vezi ce și cum s-a ajuns gândirea și mai ales ,,teama,, de moarte .

      Cind se va termina ,,pandemia,, vom ști cu cine sa mai discutam sa vorbim și sa i consideram asocuati,prieteni sau ……alte tipuri de persoane apropiate noua.
      Pină atunci……asta e ,dansam cum ne canta ăștia.

  • Cand vad puzderia de comentarii, imi dau seama cat de bolnavi suntem ca natie.
    La medicina si la fotbal toti se pricep….
    Nu pot sa nu intreb: ce s-ar face medicii de familie daca ar ramane fara tarif per capita ?

    • Medicii de familie ar trebui să consulte normal, orice pacient in cabinet. Nu mi se pare corect din moment ce plătim atâtea taxe si impozite să fim tratați cu indiferență.
      Lucrurile trebuie schimbate în mod normal în în favoarea pacientului.

  • Am fost bolnava de Covid, dar in 14 zile nu ma intrebat niciodata medicul de familie ce fac. Cand m-am simtit rau, daca am sunat nu mi-a raspuns la telefon. A venit salvarea, ei m-au testat, cu recomandarea sa imi faca medicul reteta, dar care medic, ea nu raspundea la telefon. In final am sunat asistenta, care mi-a trimis o reteta pentru antibiotic, facuta pentru alta persoana, nu avea cum sa procedeze altfel. Pacat ca se numesc medicii…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS