Actualitate

Prețul materiei prime utilizată de unul dintre cei mai mari angajatori din Bistrița a explodat

Prețul materiei primă de bază pentru compania Comelf, care este metalul, a crescut cu 123% în primele șapte luni ale acestui an, se arată într-un raport prezentat de firmă acționarilor și Bursei de Valori București (BVB), cu mențiunea că acesta este un indicator care poate influența programul de investiții, organigrama și limita maximă de creditare.

”Riscul semnificativ este legat de evoluția prețului materiilor prime și a utilităților, cu impact direct și imediat în prețul de vânzare al produselor fabricate de companie și care, fără o monitorizare și gestionare atentă, pot genera dezechilibre temporare în activitatea societății”, se arată în raportul transmis acționarilor.

Comelf este societate de producție din domeniul industriei constructoare de mașini și are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente pentru centrale energetice și pentru protecția mediului, structuri metalice în domeniul energiei regenerabile (sursa: apa, vânt și soare), mașini și utilaje terasiere sau subansamble ale acestora, echipamente pentru utilaje de ridicat și de transport, inclusiv componente ale acestora.

Producția se face în 6 hale care se desfășoară pe 80.824 mp, dotate cu utilaje, instalații, mașini unelte de prelucrări mecanice, laboratoare și rețele de utilități pentru desfășurarea proceselor de producție. Comelf SA nu deține participații la alte companii și nu deține sucursale.

La jumătatea anului, veniturile erau de 67 milioane de lei față de 64 de milioane de lei în 2020, în creștere cu 5%, având ca și principală cauza creșterea prețului de vânzare al produselor pe fondul creșterii prețului materiilor prime.

Anul acesta, Comelf are 652 de angajați (414 angajați direct productivi față de 418 în 2020, personal TESA 238 în 2021 față de 257 în 2020).

Producătorii europeni preconizează că prețurile materiilor prime utilizate în construcții vor înregistra creșteri de preț de două cifre, până la sfârșitul lui 2021. Potrivit datelor relevate printr-un studiu recent al companiei internaționale de consultanță, Horváth, oțelul se va scumpi cu 15%, și materialele plastice cu 20%.

Creșterile prețurilor pentru materiile prime au început anul trecut, pe fondul debutului pandemiei, iar cel mai mare salt a fost în România și Germania. În cele două țări, prețului lemnului s-a dublat, în septembrie 2020.

Reprezentanții Horváth arată că țara noastră este puternic influențată de piața germană, dat fiind ca aceasta este cel mai mare partener comercial al României.

Prețurile vor continua să crească, conform producătorilor intervievați în cadrul cercetării Horváth, care s-a desfășurat în intervalul martie – iulie 2021. Se preconizează că lemnul, oțelul, materialele plastice, gazul sau metanolul se vor vinde tot mai scump până la finalul anului, iar că aceste majorări vor continua și în 2022. 

Prețul pe tonă al oțelului laminat la cald este în prezent mai ridicat cu 60%, față de începutul anului, iar până la sfârșitul lui 2021, se estimează că va mai crește cu încă 18%. De asemenea, și prețurile materialelor plastice a crescut brusc, fiind necesare tot mai mult ca ambalaje, tacâmuri, veselă, din motive igienice și de prevenire a infecției.

Etichete

4 comentarii

  • Otelul a crecut cu 127%
    Aluminiul cu 200%
    Magneziu cu 450%
    Energia electrica cu 2-300%
    Gazul cu 5-600%
    Motorina cu 37%
    Alimentele vor creste si ele in consecință
    Salariile ?

  • Preturile la materia primă vânzare r crește în continuare. Ce este mai neplăcut e ironia sorții: cumpărăm la preturi enorme exact același metal vândut un ultimii ani drept „fier vechi”. De unde?! In mare parte din China. Cine a cumpărat ani de zile fierul vechi dus la remat și la rdv? Păcat de țară că a fost condusă doar de idioți, imbecili și tâmpiț, toți frați in hoție (începând de la FSN și încheind cu „noul” PNL). Excepție UDMR. Ei au vor doar să rupă Romania

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS