Azi-mâine se împlineşte o lună de când Vitalia a preluat colectarea gunoaielor din oraş, o lună de mizerie, de neputinţă din partea celor care s-au lăudat că vor face şi vor drege, o lună în care nu numai că nu se face colectare selectivă, parcă nu se face colectare deloc. În tot acest timp, am încercat să înţeleg ce se petrece fiindcă e evident faptul că nu doar lipsa de civilizaţie a noastră e cauza principală a dezastrului. Poate că sunt mulţi oameni necivilizaţi, dar eu, personal, am văzut mult mai mulţi care se îndreptau spre punctele de colectare cu trei pungi, se chinuiau să afle care o fi containerul potrivit fiindcă deja au dispărut de pe unele abţibildul (nu ştiu de ce nu au putut fi inscripţionate sau scrise măcar cu vopsea), iar unii mai făceau încă un drum spre alt loc de depozitare dacă acela unde au venit prima oară era plin.
Aseară însă, nu a fost chip să mă apropii de niciun container la mai puţin de 10 metri decât dacă mi-aş fi dorit să vomit instant. Fiind week-end şi lumea acasă, toate erau pline cu vârf, iar în jurul lor erau mormane de gunoaie care duhneau îngrozitor. Trebuie să recunosc faptul că nu m-am întors înapoi, în casă, cu gunoiul, aşa cum ne-a sfătuit primarul fiindcă stau la bloc, iar în spaţii închise gunoiul menajer începe să miroasă. Dacă mi-ar fi cerut cineva 10 lei să-l ducă într-un container în care încă mai încăpea, i-aş fi dat. O mega prostie să plătim „de trei ori mai puţin” ca să nu avem parte de nimic. Mai bine plăteam de trei ori mai mult şi era curat în casele noastre, prin oraş, în jurul blocurilor, pe străzi. Iată unde ne-au adus marile economii. Toate coşurile de gunoi stradale sunt pline cu vârf, în jurul lor e mizeria cât casa. Mai murdară de aşa nu a fost Bistriţa niciodată.
Este mai mult decât evident că cei care au gândit actualul sistem de colectare a gunoiului erau duşi cu pluta şi că nu au ţinut nicio clipă cont de realităţile din România. Cred că nu au citit nici măcar studiile de piaţă făcute de marii retaileri care au ajuns la concluzia că în ţara noastră mai degrabă vând borcane decât mâncăruri congelate care să fie dezgheţate la microunde. Pentru că noi, românii, gătim acasă, ne place sau suntem nevoiţi să facem zacuscă, să punem murături pe iarnă, să ne mai chemăm din când în când prietenii să le arătăm cât de gospodari sau gospodine suntem. Aşadar producem mult gunoi. Ca să nu mai zic despre faptul că avem o pasiune înăscută să reparăm, să spargem prin casă, să trebăluim. Puţini sunt cei care cheamă firme specializate care să facă totul ca la carte, iar la final să care şi gunoiul rezultat din operaţiune. Fiecare se descurcă aşa cum poate şi, din nou, produce mult gunoi.
E de ajuns să vă uitaţi, la prânz, în restaurante, şi să vedeţi câtă lume ia masa în oraş. Puţină. Majoritatea fie dă o fugă acasă să mănânce din ciorba gătită cu o zi înainte, fie îşi ia de mâncare la pachet pregătită tot acasă. Câştigăm prea puţin ca să ne permitem să ducem o viaţă 100% urbană. Containerele semingropate nu sunt pentru noi, suntem pentru vienezi, pentru berlinezi sau parizieni. Ei nu curăţă tone de cartofi pentru masa de duminică – o iau cel mult semipreparată şi o încălzesc la microunde, nu aruncă saci de resturi de la gogoşari puşi pe iarnă – îi cumpără gata muraţi din hipermarket şi aşa mai departe. Noi, chiar dacă am vrea să procedăm ca ei, nu ne permitem. Câştigăm prea puţin ca să trăim în felul acesta. Dar poate că nu vrem fiindcă ne place să ştim ce mâncăm, ce am pus în supă şi în murături. De ce să nu fim lăsaţi să trăim sănătos? De ce să nu ne creeze autorităţile condiţii pentru o viaţă civilizată românească şi nu vieneză?
Aşa cum ştie deja toată lumea, orificiile prin care pot fi puse deşeurile în containere sunt extrem de strâmte. În cele pentru plastic nu încap bidoanele de 5 litri decât dacă le presezi, în cele pentru hârtie nu poţi pune o cutie nici cu Poliţia, iar de cartoane mari nici nu poate fi vorba, containere pentru sticlă nu există – eu, una, nu am văzut niciunul – , în cele pentru mixt nu încape mai nimic. Aşa că toată lumea aruncă gunoiul pe unde poate, cu regret, dar o face fiindcă, altfel, s-ar asfixia în apartamente de la mirosul de ceapă curăţită sau usturoi pisat. Focare de infecţie sunt la tot pasul, în preajma locurilor de joacă, sub geamurile unora care nu au nicio vină, la colţ de stradă. În curând estimez că vom vedea şobolani alergând de la un punct de colectare la altul.
În aceste condiţii, întrebarea care se impune este: cine se face vinovat pentru tot acest dezastru? Ştim că există un dosar anchetat de DNA care are ca obiect multiplele şpăgi care s-au luat pentru implementarea acestui proiect, însă vedem că acuzaţii care au defilat cu cătuşe la televizor se plimbă liniştiţi în libertate şi, mai mult, s-au reapucat de politică. Mai ştim şi că implementarea a durat un deceniu şi că ar trebui să fim probabil mulţumiţi că nu a durat două sau trei. Cu toate acestea, putem vedea fără prea mult efort ce soluţie proastă a putut fi aleasă, ieftină, dar extrem de proastă.
Aş vrea să-mi răspundă şi mie marii consultanţi din proiect ce fac dacă mi se strică un scaun din casă, unde îl duc? Dar dacă mi se rupe o uşă de la dulap, ce fac cu ea? Un covor destrămat unde să-l pun, dar o oală spartă? Niciunul dintre aceste obiecte nu încape în niciun container. Sunt de bună credinţă şi vreau să le depozitez corect. Nu deţin camioane ca să le duc direct la groapa de la Tărpiu şi habar nu am dacă se poate să te duci aşa, cu gunoiul, ca şi cum te-ai duce pe stradă. Actualul sistem de colectare a gunoiului e un dezastru de la un capăt la altul, iar, din ceea ce văd eu, Vitalia nu a făcut altceva decât să pună mâna pe un contract pe care să nu îl poată lua alţii fără să aibă vreo soluţie la toate aceste probleme. Nişte oameni care şi-au bătut joc de vieţile noastre ar trebui să ajungă cât mai repede după gratii, iar cei responsabili să găsească soluţii. Altfel, Bistriţa-Năsăud va deveni cel mai murdar judeţ din România care a cheltuit, degeaba, peste 30 de milioane de euro. În sfârşit, vom fi şi noi pe locul întâi, într-un top: al ruşinii!
Cristiana Sabău
pai nu e orasul european a lu Cretu ????
Cine doamne a luat abţibildu-rile si ce o sa faca cu ele??? :)))
Pe un container scrie Plastic si Sticla, daca-mi amintesc bine, nu?
Problema care trebuie sa ne-o punem (dupa ce invatam regulile de baza ale colectarii selective!) este urmatoarea: unde aruncam banala cutiutza de la lapticul copiilor, sau cutia de lapte – la carton sau la plastic? este o cutie de carton care are pe interior lipita folie de plastic. Unde aruncam pungile hartia in care ni se ambaleaza o bucatzica de carne cumparata de la un magazin…este hartie cu plastic, ca sa nu mai vorbim de restul ambalajelor laminate care nu prea se pot recicla. Unde aruncam ambalajele de la jucarii – cutie de carton cu fereastra dintr-un plastic dur.
P.S. Pe containerele de pe Ispirescu (unde pana acum era un parculetz frumos cu bancutze), niste oameni de bine, au scris cu vopsea destinatia containerelor :)))
Nik, esti rau!!! de ce nu te iei Vasile Moldovan si de Oltean – e proiectul implementat de ei, de cand era Vasalica primar. De ce nu raspunde managerul judetului actual pentru aceasta operatiune nereusita.
Astia au luat comisioane din cele peste 30 milioane euro, ei si cu italienii cu care s-au consultat!
Gresesti sau dezinformezi intentionat. Asta cu gunoaiele e un proiect implementat de consiliul judetean, incepand cu Liviu Rusu si terminand cu astalalt Moldovan, ospataru’. Da’ ce o fo de luat, o luat ambii, cu siguranta, n-avem noi probe, da’ le gaseste el DNA-ul de trebe musai, numa’ sa nu iasa Pontacu prezident, c-apoi se ingoapa toate, totul va fi imaculat,pacea si unitatea vor pluti in aer.
Un tigan era cu un carlig si scotea pungi intregi.Strig la el,mestere ai grija sa le bagi la loc.Ma gandesc o fi surd,daca nu-mi raspunde dupa mai multe incercari.Ma duc mai aproape il bat pe umar,la care incepe sa strige el la mine.Nu eu am facut mizeria asta,eu acum am venit.Bine,bine dar sa le bagi la loc.Nu bag decat ce am scos eu.Ma indepartez,bag o injuratura si surpriza….DE CE MA INJURI(uite domnule surdul nu-i chiar surd).Asta-i orasul nostru,si cred ca nu avem nici atitudine.Am sperat din suflet ca nu o sa mai vad tigani,ca este imposibil de scos gunoaiele din astfel de containere ecologice.M-am inselat.
Problema mare e la dumneavoastra draci bistriteni care va plangeti din orice si in loc sa bagati gunoiul in containere il puneti jos ca deh e mai usor asa… Halal civilizatie! Aveti orasul pe care vi-l meritati daca nici sa puneti cateva gunoaie in tomberon nu reusiti…
Mă număr printre cei care au vrut să fie civilizaţi. Fotografiile ataşate acestui articol sunt făcute în zona în care să locuiesc. Vă rog să-mi explicaţi dumneavoastră cum aş fi putut ajunge la container sau, mai bine, vă invit să ajungeţi dumneavoastră. Eu vă dau punga cu hârtie, cea cu plastic şi cea cu gunoi mixt şi vă rog, insist chiar, să le depozitaţi acolo unde trebuie. Credeţi că puteţi?
Parca nu stiati…
Esentele tari se pastreaza in euro-recipiente din ce in ce mai mici.
In Bucureştiul anilor 2000, mai precis în sectorul 3, se făcea colectarea selectivă. Era posibil deoarece containerele erau concepute bine. Toate aveau fantele amplasate pe laterale, astfel: pentru hârtie cu o perie foarte deasă şi dură (poziţionată asemenea căsuţelor poştale), unde odată introdus deşeul puteai să-ţi retragi doar mâna. Pentru plastic orificiul era rotund cu un cauciuc dur orientat înspre interior, cu aria suficient de mare pentru a introduce pet-urile de 5 l. De asemenea, odată introdus deşeul puteai să-ţi scoţi doar mâna. S.a.m.d..
Concluzie: autorităţile trebuie să creeze mai întâi condiţiile, apoi să ceară oamenilor să respecte regulile.
Oare nu este un alt exemplu al reflexelor comuniste când „cineva” decidea, apoi toată lumea trebuia să respecte „orânduirea”?
Maria, unde stai, fiindcă vreau să vin sa depun gunoiul pe care l-am colectat selectiv la tine în curte sau la containerele din zona ta. Se pare ca tu nu ai probleme de genul celor explicate mai sus. Sau poate te afli în gașca celor care au implementat proiectul?
Nu este nimic european in acest proiect. Si nici in acest oraş… Doamna Cristiana, respectaţi indicaţiile conducătorului suprem al urbei. Altfel riscati să fiţi amendată. 🙂
Bun. O să merg de acum să depozitez gunoiul în pubela primarului dacă mai are loc. Dânsul stă, oricum, la casă, poate ţine un morman de gunoi în curte.
Ca de fiecare data, ati pus degetul pe ranaș imagini ca acestea le vad in fiecare dimineata atunci cind ma ridic din pat si intentionez sa deschid geamulș aceste containere sunt amplasate la cel mult 15 metri de geam; e ingrozitor.
Desi am incercat chiar in cursul zilei de azi sa iau legatura cu cei de la VITALIA, la ora 16.45 la numerele de la dispecerat (afisate pe site-ul lor) nu mai raspundea nimeni.
Mi-e sila ca trebuie sa traiesc in asemenea conditii.
In mare, din ce am vazut orasul a fost curatat. Cel putin in partea din jos, containerele erau ieri dupa-masa goale, iar in jurul lor era curatenie. Imi imaginez ca zona pe care o ilustreaza pozele dumneavoastra a fost o scapare din nepasare. Oricum sunt convins ca dupa acest articol se va rezolva problema (nu ca ar fi normal sa se adune gunoiul doar dupa ce il aratam in ziar).
Normal ca se va rezolva… 🙂
… asta pentru ca in zona unde sunt facute pozele locuiesc si musiu viceprimar Avram si fostul primar Moldovan, asa ca, domnilor de la Vitalia ( parca e si domnul Gaurean printre acesti domni, locuitor al aceluiasi cartier) fiti si voi mai vigilenti, si o sa fie treaba buna, numai laude o sa primiti. Poate ii luati la bani marunti si pe socialii din zona, le faceti un instructaj cum trebe folosite containerele, concomitent cu instructajul cu cine trebe sa voteze.
Traiasca Bistrita europeana!
Tic, ești foarte împăciuitor și răbdător. Ei uite, eu ”Tac” sunt opusul tău și nu am nici răbdare și nici înțelegere pentru mizeria din oraș. Nu sunt convins că se va rezolva cu una cu două această problemă a depozitării gunoaielor. Eu aștept să vină ”ceasul” anchetării celor responsabili de acest proiect și de implementarea lui. Rușine să vă fie!
Problema cea mai mare este faptul ca in cadrul proiectului nu a fost luata in seama structura deseurilor menajere din zona noastra si, implicit, cea din Romania. Daca in Germania, majoritatea deseurilor au un caracter industrial (cutii, PET, alte ambalaje) cele de factura vegetala nedepasind 30-40%, la noi aceasta structura este exact invers, mai bine de 60 % din deseurile menajere avand caracter vegetal. La mine la bloc erau 3 containere care se goleau zilnic, acum exista unul singur pentru mixt, care se goleste de 2 ori pe saptamana. Este normal ca, dupa o zi, containerul de deseuri mixte este ticsit iar a doua zi deja pungile sunt pe langa container. Exista probleme si de civilizatie dar si obiective, de deficiente ale proiectului.
Am o sugestie pentru doamna Cristiana Sabau: va rog sa ii chestionati pe responsabili Vitalia ce inteleg domniile lor prin colectare selectiva, cum se gandesc sa promoveze in randul populatiei necesitatea colectarii selective a deseurilor menajere, intr-un cuvant, care-i faza cu transformarile ce ar trebui sa se produca in mentalitatea noastra, astfel incat sa ne putem mandri si noi ca suntem la fel de europeni ca olandezi, de unde inteleg ca si-au procurat masinile.
Am văzut ce a înţeles CJ. Pe vremea când era condus de Liviu Rusu, o firmă de „casă” a organizat un concurs pentru elevi. Acum, iar concursuri. Totuşi, majoritatea populaţiei acestui judeţ e formată din adulţi şi pensionari. Se pare că la acest „target” nu s-a gândit nimeni.
… nu era vorba de conursuri, ci de o campanie de informare si constientizare a necesitatii colectari selective a gunoiului menajer.
Sunt depasite din punct de a volumului, negandit proect, trebuiau 2;3 containere mixte pentru a asigura un volum cu cel putin 10% peste media de deseuri aruncate zilnic.
Acest dezastru e doar din cauza noastră. Am văzut multe persoane care lasa sacul lângă container,apoi apar tiganii…si știți foarte bine cum acționează!
elisabeta + tic tac = slugi pesediste…… la ei de fiecare data totul este bine.
Eu nu mă încadrez în grupul celor roșii, domnule ecologist. Sunt opus Tic-ului după cum remarcați în comentariul de mai sus. Sunt cu mult mai aproape de dv.
Un (alt) pachet de intrebari…. retorice:
De ce autoritatile responsabile (????) nu iau atitudine in fata acestor mizerii, ei nu traiesc in acest oras? Ori poate li se intampla sa traiasca doar cand „defileaza” la cersit de voturi? Sau sunt prea preocupati bietii de ei de bunastarea noastra, a tuturor cetatenilor incat nici nu vad tiganii specializati in a scormoni prin faimoasele containere, nici nu simt mirosurile gretoase, pretutindeni in minunatul nostru …oras european! Apropo,
Oare cui ar trebui sa ne adresam pentru a fi descoperiti si cu adevarat pedepsiti cei carora le datoram aceasta situatie degradanta? Daca stie cineva, sa ne spuna si noua, poate impreuna gasim o cale de a iesi din cercul asta mizerabil de vicios, in care acesti incompetenti arunca vina unii pe altii, iar – realitatea o dovedeste- interesele materiale ies din limitele bunului simt si ale umanului. Mi-as dori sa pot fi contrazisa, dar ma tem ca nu va fi asa….