Actualitate

Mostră de civilizaţie în Bistriţa europeană. Ce face o femeie ca să aibă casa curată (FOTO)

Bistriţa este un oraş european în care colectăm gunoaiele selectiv urmând exemplul germanilor pe care i-am avut mereu drept modele. Cel puţin în mintea autorităţilor care au uitat că urbea noastră este locuită de struţo-cămile care nici ţărani autentici nu au fost, nici orăşeni adevăraţi nu au cum să devină vreodată.

Dovadă este ceea ce face această femeie care locuieşte la etajul cinci al unui bloc ceva mai înalt situat în zona Hanului. Luni, la orele prânzului, după ce probabil că a servit masa împreună cu familia, femeia a deschis geamul de la bucătărie şi a scuturat faţa de masă fără să-i pese că sub apartamentul în care locuieşte ea mai stau mulţi alţii în casele cărora pot intra mizeriile ei, fie duse de vânt, fie împinse de gravitaţie. Probabil aşa a procedat la ţară, unde s-a născut şi trăit o vreme, formată fiind să devină ţărancă, aşa face şi la oraş unde a ajuns poate fără voia ei „doamnă”.

Cazul nu este izolat. Putem vedea în fiecare bloc persoane care procedează la fel: îşi scutură pe geam diverse, de la covoare, la feţe de masă şi pături, fumează pe balcon şi scrumează în balcoanele vecinilor, aruncă pe geam mâncare – sub pretextul că sunt mari iubitoare de animale şi păsări – fără să le pese de alţii. Aşa au procedat în satele izolate în care au copilărit sau în cătunele din care provin, aşa continuă să facă şi la oraş unde le-au adus comuniştii să lucreze în fabrică. Sunt complet necivilizate şi nu există nicio şansă să se schimbe după ce au împlinit deja 50-60 de ani.


Din păcate, mulţi dintre cei cu apucături de ţopârlani continuă să-şi pună amprenta şi pe tinerele generaţii având în grijă nepoţi cât timp părinţii sunt la serviciu. Ţipă la cei mici cât îi ţin plămânii (şi îi învaţă astfel să procedeze la fel dacă au ceva de cerut), îi lasă să se comporte ca nişte barbari, începând cu strigatul pe la geamuri de apelative gen mamiiiiiii, tatiiiii, buniiiiiiiii, tropăitul pe scări, aruncatul lucrurilor la întâmplare, le permit să stea pe scările blocurilor – blocate de-a dreptul de ei –  cu orele şi să spargă seminţe aducându-şi aminte pe la miezul nopţii că ar putea urla şi ei la cei mici: „mă, unde naiba eşti? treci în casă!”

Gaşca ţopilor şi ţoapelor care trăiesc în acest oraş fiind extrem de numeroasă, dacă îndrăzneşti să te atingi de ea fie şi cu o simplă atenţionare, e pusă pe război cu tot cu copii şi bătrâni. E gata să-ţi zgârie maşina ca să se răzbune, să ţipe la nesfârşit ca să-ţi arate că poate, să tropăie până spre dimineaţă cu muzica dată la maxim, să-ţi arunce toate mizeriile în cap zi de zi.

Aşa se explică de ce la concerte simfonice şi recitaluri sălile sunt goale, iar la mici, bere şi muzică populară e rupere de nori de nici nu-ţi vine să crezi că trăiesc atât de mulţi ţopi în acest oraş. Sigur, soluţia e educaţia, veţi spune. De acord, numai că, la Cultură civică, de exemplu, se învaţă diverse tâmpenii în loc să se pună accentul pe formarea unor comportamente, iar la dirigenţie, profesorii se ocupă de efectele comportamentului deviant, nu de cauze.

Nici în Biserică nu se face niciun fel de educaţie, deşi ar avea mari şanse de reuşită, ca să nu mai vorbesc despre ONG-uri, specialiste în tăiat frunze la câini pe proiecte cu denumiri bombastice, dar cu efecte zero. Nu ne rămâne decât să încercăm să supravieţuim.

Cristiana Sabău

scurturat 2 scuturat 3 scuturat 4 gunoi 5

17 comentarii

 • Ce vă spuneam? Mă obligaţi să mă autocitez: „Gaşca ţopilor şi ţoapelor care trăiesc în acest oraş fiind extrem de numeroasă, dacă îndrăzneşti să te atingi de ea fie şi cu o simplă atenţionare, e pusă pe război cu tot cu copii şi bătrâni”.

 • tanti!!! furi curent la greu. ai dreptate ca nu-i frumos sa scrumezi in balcoanele oamenilor, sa arunci pe geam lucruri, etc…dar in rest, articolul tau e crazy rau. Esti foarte frustrata si ma dispera oamenii care isi critica atat de dur semenii. Bistrita e un oras minunat. Romania e superba. Doar ca e umpluta de unii ca cei de sus sau ca tine.

 • nu e bucatarie…nu e nici o teava specifica acolo…..e doar o patura plina de orgasme…uitate in tesatura struto-camilei de mai sus!!!

 • Stimata D-na Cristina ce MaRE DREPTATE avetii!!!! .Din pacate acea Bistrita in care mam nascut nu mai exista.Marea majoritate din actuala Bistrita au origina sanatoasa,sint Toparlan,handicapati mental dar asa zis Bistriten.Felicetare pentru aticol.!!!!

  • ce-mi place ca se gaseste cate unul sa faca educatie online !!! (care, posibil acolo unde locuieste sa puta a „educatie” de nu pot sta vecinii!!)

 • DA DORIN SA AVEM UN LIBERAL DE PRESEDINTE ACUM E RANDUL NOSTRU SA FACEM CEI MAI BINE PENTRU NOI TOI ROMANI ALEG PE IOHANN KLAUS ,SIGUR CA VOM FACE LUCRURI BUNE

 • dionisie, mama
  ce are sula cu prefectura?
  ca e mos klaus ca e Ding Dong POnta
  Educatia nu are legatura cu politica, cum ii educam in familii, cum ii educam in scoli, ARTICOL FOARTE BUN sincer aveti mare talent, de la o simpla chestie vazuta s-a ajuns la un articol foarte bun si o concluzie la fel
  Arunca gunoaie, arunca tigara jos pa trotuar, o arunca in capul celui de la un nivel mai sus, etc
  Cultura si educatia porneste din familie, mama, tata, etc Apoi scoala etc
  Dar de unde sa ceri?

 • Te scarbesti, ti se face stomacul ghem la cata marlanie e la tot pasul si daca mai ai si copii te gandesti cu groaza cum o sa-i poti feri de toate astea. Referitor la gastile de copii in fata casei mele se posteaza vreo 20-30 si fac chestii greu de inchipuit si limbaj adecvat, iar daca am sunat la politie ori am fost luata in balon, ca vezi Doamne strada e loc public, ori politistil care a venit la fata licului i-a intrebat taman pe ei unde e adresa reclamantei:))) groaza si soc! Un singur echipaj si-a facut mai in serios datoria, luandu-i putin mai tare.

 • Bravo d-na Sabau,pe faza si cu umor fin ca de obicei! Adevarul este ca procentul de „ruralizare” de taranism pe intelesul altora mai retarzi,depaseste mai bine de 75% in Bistrita actuala!

 • E foarte bine că atrage cineva un astfel de semnal. Pe vremuri, la Sanepid erau inspectori care amendau pe cei care făceau așa ceva. Se pare că educația se poate face doar prin coerciție.

 • P.S. Ca observație: ați folosit expresia „după ce probabil că a servit masa împreună cu familia” care este corectă doar dacă ați vrut să spuneți că respectiva doamnă impreună cu familia ei au dat de mâncare altora. Dacă au mâncat, se spune simplu: „au mâncat”. 😉

 • Explicaţia este simplă: la Bistriţa au fost aduşi de la ţară zeci de mii de oameni în anii comunismului să lucreze în fabricile din zona industrială. Nici ţărani harnici nu erau – că rămâneau să-şi lucreze pământul, nici orăşeni nu au reuşit să devină vreodată. Aşa că au fost vârâţi în nişte cutii, zise apartamente, în care abia încăpeau. Când ceva le prisosea, gen gunoiul, deschideau geamul şi aruncau direct afară, ca la ei, în cătunele din care proveneau. De-asta urlă ca apucaţii prin apartamente. Trăiesc încă sub imperiul convingerii că sunt în pădure şi nu-i aude nimeni, iar la telefoane urlă de asemenea ca să-i audă cei care nu sunt în raza ochilor, deci sunt departe.

 • Pana la urma toti ne tragem din tarani vrem nu vrem si nu cred ca educatia se vede printr-o patura scuturata pe geam, eu as zice ca ar trebui sa educam gunoaiele ce ne conduc tara!!! Eu iubesc tara si orasul meu si sper intr-un viitor mai bun si cred ca suntem destul de civilizati si educati doar ca nu ni se ofera conditiile!

 • 2017, aceeasi poveste, arunca paine in capul meu di blocul de langa Metropolis, arunca punga de gunoi in spate pe Imparatul Traian de sus de la etaj ca poate, poate nimereste cosul. Era s-o nimereasca pe mama. In cosurile menajere publice ,alea mici, nu poti arunca un servetel ca sunt ocupate de gunoiul menajer al unui lenes ce nu ajunge pana la spatiul amenajat cu tomberoane. Romani adevarati ce isi sufla nasul si flegmeaza pe asfalt unde le pica bine, daca nu te feresti te si nimeresc. Niste tarani! Bunicul meu era taran,a trait toata viata la sat si toata copilaria ne-a invatat despre igiena. Taranii astia de unde vin?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS