Actualitate

Contre PNL – PSD pe tema Pasajului Decebal. Cine ar fi de vină pentru întârzieri

Lucrările mult întârziate la pasajul pietonal subteran din zona Decebal au fost cauzate de o sesizare depusă de ”cineva din PSD”, a declarat primarul Ioan Turc, care crede că ”probabil se dorea să nu fie finalizat niciodată”. Acuzațiile au fost făcute în ședința Consiliului Local de joi în care s-a discutat despre prelungirea proiectelor de mobilitate în 2024.

”Sigur că s-a creat în oraș un disconfort pentru că proiecte importante cum e Linia Verde sau configurarea Axei, care ar fi putut fi pornite în timp și din timp, nu au fost demarate. În noiembrie 2020, când mi-am preluat mandatul, nu era mutat niciun pai dintr-un loc în altul legat de aceste proiecte. Neajunsurile au venit din acest motiv, că finalizarea acestor proiecte este legată de un anumit termen, 31 decembrie 2023, și atunci am fost obligați să lucrăm deodată pe toate fronturile. Lucrările se apropie de final, nu mai avem în oraș aceeași situație pe care o aveam cu câteva luni în urmă, dar, pentru că se tot vehiculează faptul că, prin anumite fazări – și mă refer în primul rând la reconfigurarea Axei și la cei 10 milioane de lei alocați pentru lucrările care urmează să fie fazate – s-ar pierde bani care ni se alocă prin actualul exercițiu financiar 2021-2027, o spun încă o dată: este fals, este un neadevăr. Toate lucrările nefinalizate la nivel de ADR Nord-Vest se cumulează și se va face o ajustare din bugetul general al ADR Nord-Vest pentru perioada 2021-2027. Dacă e să ne uităm la ce contribuție are Bistrița la suma generală, discutăm despre un procent nesemnificativ. Să nu mai fie îngrijorați reprezentanții PSD – care ar fi trebuit să fie îngrijorați în 2018, 2019, 2020 până la finalul anului că lucrări importante pe componenta de mobilitate nu sunt demarate, atunci trebuiau să facă administrație, acum nu fac decât politică – să nu fie îngrijorați: vom finaliza aceste lucrări”, a declarat Ioan Turc.

Primarul a reamintit că, pe Linia Verde, majoritatea covârșitoare a lucrărilor vor fi finalizate până la 31 decembrie 2023: ”Plățile pot fi făcute până la 31 decembrie 2023. Vor mai rămâne lucrări de executat, cu siguranță, dar acestea oricum urmau să fie plătite din bugetul local. Nu vom face recepția pentru că luăm foarte în serios calitatea lucrărilor. Urmează să mergem cu pasul pentru a vedea cum se pun în operă aceste lucrări. Avem și un serviciu de monitorizare care face acest lucru, fac asta diriginții de șantier. Anul viitor vom face un audit serios al tuturor lucrărilor executate și vom dispune corecțiile necesare”.

În ce privește lucrările la pasajul pietonal subteran din Decebal, Ioan Turc a spus: ”La pasaj, lucrările sunt într-o fază avansată”. ”Ne străduim să turnăm placa de monolitizare, să hidrolitizăm această placă și să creăm sistemul rutier inclusiv prin turnarea covoarelor asfaltice pentru a da drumul circulației înainte de Crăciun. Acesta este dezideratul. Nu este ușor, dar ne străduim să facem acest lucru în condițiile în care luni de zile nu am putut lucra la pasaj pentru că cineva a făcut o sesizare că proiectul tehnic făcut pe vremea administrației PSD – și cineva din PSD a făcut o sesizare că nu ar fi bun proiectul tehnic – am ajustat proiectul respectiv, l-am modificat, iar pe lângă cei 255 de stâlpi, de piloți forați, am mai turnat încă 200 de piloți forați. Dacă era sau nu nevoie este o discuție absolut tehnică. Decât să intrăm într-o spirală a contradicțiilor și să ajungem în instanță ca să vedem pasajul finalizat în 2027-2028, am agreat că cea mai bună formulă este aceasta, de a modifica proiectul, de a mai turna un număr de piloți forați și de a închide lucrările cel puțin la nivelul necesar pentru reluarea traficului peste pasaj. În primul semestru din 2024 vom finaliza și celelalte lucrări. Emoția unora că vom avea de plătit bani suplimentari este o emoție nejustificată. Am modificat proiectele și pe Linia Verde și pe reconfigurarea Axei pe multe paliere. Am solicitat ca pavajul ieftin să fie înlocuit cu altul de 10-15 ori mai scump, dar și de 10-15 ori mai bun și care va fi plătit tot din bani europeni. Municipalitatea nu va scoate niciun euro. Am dublat și suprafețele pavate cu piatră naturală, nu cu pavaj de 12,5 lei, tot din bani europeni. La finalizarea lucrărilor ne vom putea bucura de niște lucrări cu adevărat conforme”, a mai spus primarul.

Consilierul PSD Alexandru Bria a intervenit în discuție: ”Indiferent dacă va fi sau nu nevoie să plătim, noi ne asumăm prin proiectul de hotărâre că plătim, iar de aici vine îngrijorarea noastră. Pe de altă parte, faptul că se mai ține orașul o perioadă în șantier e o problemă în sine. Văd că facem un subiect din contestație. A vizat proiectul Axei sau al pasajului? Este o mică diferență. Axa este un proiect, pasajul este altul. Unul e proiect PSD, celălalt, nu. Care a fost vizat de contestații? Să lămurim oamenii”.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns că pasajul rutier face parte din proiectul general al Axei. ”În urma unei contestații justificate sau nu, pentru a nu bloca acest proiect, pentru că s-ar fi ajuns probabil în instanță, s-ar fi solicitat expertize peste expertize – probabil că asta doreau unii, să nu îl mai terminăm niciodată – am spus: bun, mai turnăm niște piloți forați. Am făcut-o ca să finalizăm lucrarea. Am modificat proiectul în așa fel încât să punem scări rulante pe componenta de urcare. A fost foarte greu să modificăm proiectul inițial în așa fel încât pe lângă lifturi să avem și scări rulante pentru că nu vrem lucruri de mântuială, vrem lucruri bune de care oamenii să se folosească așa cum se cuvine într-un oraș european”, a declarat primarul.

În discuție a intervenit și viceprimarul Sorin Hangan care a menționat că abia acum înțelege de ce PSD a pus tunurile pe administrația liberală. ”Observ că nu știați faptul că pasajul face parte din proiectul Axei. Abia acum înțeleg și de ce a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții un consilier județean PSD. Nici măcar nu ați știut că e vorba de același proiect”.

Consiliul Local Bistrița a aprobat cu 17 voturi ”pentru” și două abțineri etapizarea proiectului ”Reconfigurarea axei de transport public pe traseul: str. Gării –b-dul Decebal – str. Andrei Mureșanu – str. Năsăudului” municipiul Bistrița, finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, finalizarea fiind prevăzută pentru 31.12.2024.

Ședința online a Consiliului Local Bistrița poate fi vizualizată AICI.

Etichete

16 comentarii

 • Pesedeii au condus primăria Bistrița 12 ani și se mira acum de ce nu sunt gata proiecte neîncepute de ei. Ei au întârziat și le-au făcut aiurea, tot ei cu gura. Cât despre preoteasa Augusta ea nici măcar nu știe răsfoi ghidul unui proiect să vada ce condiții sunt, doar arunca cu întrebări fără noima.

  41
  52
  • Toate aceste pasaje aiurea nu au ce căuta în Bistrița noastră frumoasă și cu asta problema este rezolvată !

   70
   19
  • Sa nu uitam ca sesizarea a fost depusa de un consilier județean PSDDDD!!!! Dacă nu făcea cererea era gata pasajul și se circula pe Decebal…….Alte pasaje au fost făcute cu un sfert din nr de piloni…..numai la noi s a făcut exces de zel……

   24
   35
 • deci : a fost depusa o sesizare de catre un cetatean . In urma sesizarii si verificarii de catre un expert s-a dispus suplimentarea elementelor de rezistenta . Ma intreb : Daca nu se depunea sesizarea si nu era consolidata rezistenta pasajului , acesta era un pericol pentru cei care il utilizau ? Daca nu , atunci de ce s-au montat cei 200 sau 250 de piloti in plus ! Numai pentru ai face hatarul cetateanului de la PSD ? Stranie dezbatere si argumentatie aiurea din partea unora !!

  53
  6
  • Va fi pasajul unde viceprimarul Sorin Hangan afirma ca vor fi locuri de servit cafea si chioscuri de ziare !!!

   10
   2
 • Revin cu unele intrebari. Ce se intampla si ce s-a intamplat cu bordurile inlocuite in mandatul domniei sale si cu acele dale de 12, 5 lei ?( primarul n-a specificat unitatea de masura , pretul o fi pe bucata , o fi pe mp ?) . Unde s-au evaporat ? De ce nu s-au depozitat de catre primarie si apoi sa se reutilizeze in alte parti ale orasului? Au fost platite de bistriteni , d-le primar si d-lor consilieri locali ! Suntem atat de prosperi incat ne permitem ca in fiecare mandat sa ne schimbam „covoarele” ? Inteleg ca daca iti permiti poti la un moment dat sa inlocuiesti „mocheta” cu un „covor persan” dar nu o arunci , o folosesti in alt loc al locuintei. Cred cu toata convingerea ca nu trebuie nimeni sa-si bata joc de banii publici. Aceste „bijuterii” de dale din „piatra naturala” despre care tot aminteste si care costa de 10 -15 ori mai mult decat cele vechi , din ce cariera s-au procurat? Unde s-au prelucrat? S-a facut licitatie publica sau s-a „mers” pe povestile si promisiunile constructorului? De unde stie primarul ca sunt de 10-15 ori mai durabile? Unde s-au facut testele de durabilitate? Cand se autosesizeaza , cine trebuie ? (Eu , evident , pot numai sa sesizez , nu ma pot autosesiza…) Nu fac parte din nici un partid si nu am nimic personal cu primarul dar nu-mi plac minciunile si laudaroseniile de niciun fel.

  50
  7
 • ,,la plăcinte înainte, la război înapoi” Un om responsabil, să nu zic partid iresponsabil, că ar fi un pleonasm, își asumă tot, cu bune și rele. Proiectele și lucrările se fac din bani publici. Meritul unora este că vremelnic s-au aflat într-o anumită funcție, pentru care sunt fff bine plătiți, recompesați. În rest nu sfidați discernământul cetățenilor, care o să știe singuri cu cine trebuie să voteze. No, numa zîc.

  22
  6
 • Sper ca Primaria sa aiba curajul sa mai construiasca inca trei pasaje subterane moderne in punctele indicate de mine la dezbaterile pe Bugete.

  5
  61
 • Aștia aplică aforism al filozofului pitagorician ,,O mână spală pe alta și ambele spală reputația”.
  Unica soluţie încă-o revoluţie.

  20
  3
 • Rețeta guvernării PSD-PNL: incompetență, contre, intrigi, săpături la propriu și la figurat, scandaluri, polemici, impostură. De aia merge țara așa de prost: inflație record, deficit bugetar record, evaziune record, deficitul balanței comerciale record, împrumuturi la dobânzi record, creșteri de taxe și impozite record. Ăștia-s cu recordurile, din păcate la ce nu-i bine. Oare ce ar mai putea promite românilor ca să-i voteze anul viitor? Credibilitatea lor e ZERO chiar dacă acum încercă să arunce pisica de la unii la alții pentru câștigarea electoratului pierdut. Anul viitor vor avea o surpriză record din partea electoratului, în defavoarea lor, evident.

  5
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS