Copiii au descoperit comorile din cărți la Cofiseria Cristina (FOTO)

Holistic

Cel de-al doisprezecelea atelier de lectură ”Dăruim Comori” a fost găzduit luni 22 aprilie 2019 de Cofiseria Cristina. Întâlnirea a fost o adevărată reușită, scrie pe Facebook Alexandra Mariș, volunar în acest proiect, care a reușit să adune în jurul cărților 15 copii, mai mulți părinți și bunici. La Cofiseria Cristina, ea citit cartea ”Bicicleta fermecata”, o carte emoționantă care știe să fie fascinantă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

”În mod deosebit ne-a atras atenția descrierea bicicletei: un cal de fier cu două roți și coarne de cerb precum și trecerea timpului odată cu citirea cărții. Ne-am dat seama astfel că, odată cu lectura, trecuseră 70 de ani, că aspectul Zamfirei se schimbase, că îmbătrânise și apoi odată cu călătoria fermecată ea întinerea. Am mai povestit despre cadourile de Crăciun și am realizat ce trist este să nu primești ceea ce îți dorești; despre prășit și sarmale, despre lumânări și lampă de petrol; despre cum dăruim și cum primim, despre baloanele fermecate care ne dau viață veșnică și despre călătoriile fermecate ale fiecăruia: înapoi în Anglia, în Franța la Nôtre Dame sau în armată cu tancul fermecat. Am avut ajutor de seamă: voluntarul din Câmpeni, Bodea Roxana. Ea a ales să citească copiilor o poezie din Poezii alese de Otilia Cazimir: ”De pe-o bună dimineață”.

În acest timp am pregătit pick-ul și vinilul cu poveștile lui Barbu Ștefănescu Delavrancea: Bunicul și Bunica. Ne-am bucurat de vocile și zumzăitul vinilului, bine-cunoscute celor mai mari, iar cei mici de poveste și de prăjituri. Mulțumesc gazdei noastre de astăzi și tuturor celor prezenți care, sper că au plecat de la atelier cu dorința de a visă și de a fi ei. Gânduri bune!”, a scris Alexandra Mariș.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Maria Muntean

  Poate cineva să ne spună ce este aceea “COFISERIE” şi cine este neinspiratul “inventator”?
  Am consultat şi Dicţionarul limbii române, cât şi pe cel al limbii franceze, de la care am primit aceleşi răspuns: “acest cuvânt NU există”.
  În Codul CAEN (la unităţi comerciale) nici vorbă de aşa ceva.
  Ar fi interesant să le spuneţi cititorilor ce scrie în Autorizaţia de funcţionare, deoarece ştiu cu certitudine că, Primăria Bistriţa nu a emis nici o Autorizaţie pentru vreo…”COFISERIE”.

  (-2)
  • Nu cred că există vreo lege care să ne oblige să punem nume în funcție de un dicționar. Am mai auzit despre această (de)zbatere în spațiul public, dar nu am auzit prea mari revolte când unii își botează copiii cu nume de localități, fie ele și străine.

   (0)
  • Paul

   Mi se pare fain noul cuvant nascut/ format, probabil, din cofetarie si patiserie.
   Si mai fain este ca multe alte cuvinte pe care le folosim uzual nu apar in DEX.
   Dar cel mai fain ar fi daca nu ar fi tot felul de chestii in prajituri.

   (3)
  • Carmen

   Aveți perfectă dreptate! Dacă tema a fost ” cartea” altcineva ar fi trebuit să se ocupe de asta nu cei care inventeaza cuvinte aiurea in scop de marketing! Şi eu vorbesc limba franceză aşa că stiu exact la ce vă referiți. Şi ştiu şi ce inseamnă codul CAEN!!! Limba este vie dar nu aşa…

   (0)
 2. cc

  E un lucru excelent că se produc asemenea evenimente în comunitatea locală.
  Cât despre cuvinte, dacă s-ar da autorizații, azi am vorbi probabil în termeni gen cutie de imagini vs televizor, căruță mecanizată cu roți- auto etc.
  O limbă e vie și evoluează, iar adoptarea și folosirea termenilor se face nu prin autorizații.
  Ci prin folosirea în cotidian.

  (-2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.