Copiii majori ar putea fi obligați să își întrețină, printr-o pensie lunară, părinții, bunicii și străbunicii și părinții vitregi, potrivit unui proiect de lege înregistrat în dezbatere la Senat. Propunerea legislativă prevede mai multe drepturi și obligații atât ale părinților, bunicilor și străbunicilor, cât și ale copiilor majori.
Această prevedere se regăsește într-un proiect legislativ care urmărește „corectarea (…) discriminării pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii”, după cum specifică inițiatorii în expunerea de motive.
Mai exact, este vorba despre Proiectul de Lege a recunoștinței între generații, înregistrat, de curând, la Senat pentru dezbatere. Prevederile proiectului nu se aplică încă, acesta trebuind să parcurgă mai întâi întregul proces legislativ pentru a intra în vigoare, respectiv trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul prevede anumite drepturi și obligații ale părinților și bunicilor față de copiii minori, dar și drepturi și obligații ale copiilor majori față de părinți, bunici și străbunici.
Una dintre prevederile proiectului de act normativ va fi obligația copiilor majori de a-și întreține părinții, naturali sau vitregi, bunicii și străbunicii care nu sunt apți de muncă și care vor necesita sprijin material.
Motivația unei astfel de prevederi incluse în legislație ar fi abandonul emoțional la care ar fi supuși bătrânii din țara noastră. „Sunt tot mai numeroase cazurile de bătrâni abandonați în România, care nu invocă neapărat lipsa mijloacelor materiale pentru subzistență, dar care nu au mai fost vizitați de copii sau de nepoți de ani de zile. Este vorba de un nou tip de abandon de care suferă persoanele vârstnice, abandonul emoțional, temă pe care ar trebui să o abordăm nu numai din punct de vedere sociologic, ci și din punct de vedere legislativ”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive.
Propunerea legislativă mai prevede și cuantumul pensiei de întreținere pe care copiii majori vor fi obligați să o plătească, respectiv maximum o cincime din venitul net lunar al celui obligat. Această limită maximală va fi impusă „(…) astfel încât să nu le fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, după cum se specifică în textul proiectului.
În proiect se mai menționează și sancțiunile pentru cei care vor încălca (cu vinovăție) prevederile actului normativ. În principiu, încălcările prevederilor se vor încadra la infracțiuni și vor fi pedepsite, cel mai probabil, cu închisoare între șase luni și trei ani sau cu amendă.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Legea recunoștinței între generații
În primul articol se prevede că „prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce”.
Actul normativ stabileşte însă o serie de drepturi ale părinţilor, care se aplică şi bunicilor şi străbunicilor, iar în ceea ce priveşte obligaţiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul Civil.
Astfel, părinţii au dreptul să-şi educe copiii „cum consideră de cuviinţă”, „au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor”, „ au dreptul la o existenţă demnă” şi la „respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie”.
Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunoştinţei între generaţii”, copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”.
„Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi”, se arată în proiect.
Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante. Cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat să plătească.
Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă.
Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţi de întreţinere a acestora.
Bunicii / străbunicii inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii de către copii, au dreptul la întreţinere de la nepoţii majori apţi de muncă. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi străbunicilor.
Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal)
Articolul 378 din Codul penal se referă la abandonul de familie: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
inca o lege care parlamentarii/clasa politica NE ARATA CA SUNTEM PROSTI
ei si-au votat legi sa aiba pensii uriase si noi astia restul trebuie sa ne intretinema bunicii ….DE CARE STATUL ROMAN SE DEBARASEAZA CA …O MASEA STRICATA…
Inca un exemplu ca suntem prosti!
baaaaaaaaaaaaaaaa,….dar ce multi!
ei?
ei clasa politica raman doar…niste baieti destepti!
(in 2 ani nu mai sunt bani la pensii!!!!!!!!)
Parintii care au fost severi prin bataie cu copii lor si care le au dat un picior in fund la 20 de ani sau si mai devreme ca sa luceeze nu merita nici o pensie din partea copiilor. merita sa putrezeasca in azilul de batrani si sa li se i a pensia de la gura.
Gina, ai perfecta dreptate! Acesti parinti au fost la randul lor batuti bine, exploatati, si pusi la lucru doar ca sa arate lumii ca ei si copii lor sunt harnici… si in general, aceste spurcaciuni transmit un caracter obraznic copiilor lor! lucrul cu care ei se lauda in gura mare lumii este harnicia.. dar nici asta pe care ei zic ca o au, nu ii face oameni in lume. Sunt rai, vicleni si scormonitori.. Daca ai parinti diferiti, merita toata pensia binefacatoare din lume si ingenunchierea ta la propriu in fata lor! Atunci poti spune ca esti un copil privilegiat si un om de caracter in lume! Astfel de parinti merita legea resp. restul, la azil si hraniti cu lingura plina cu otet de mere! spurcaciuni! Copii acestor „parinti” aduc fenomenul bullyng in scoala!
exista si in tarile civilizate aceasta obligatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! este corecat atat crestineste cat si asa la modul real!!!
poate fi in orice tara lege ca asta. ..nici nu trebuia o lege ca asta …dar PARLAMENTARII din alte tari NU VOTEZA IN ACELASI TIMP DOUA LEGI…UNA PENTRU EI SI UNA PENTRU PROSTI
pai cei mai multi nu sunteti de acord nici cu cresterea pensiilor la cei de rand, nici cu cresterea salariilor. Ca asa zice PNL!!! Atunci de unde sa le ajunga la bietii batranii banii?? da haidamalele astea care stu pe pensia parintilor, bunicilor pana la 60 de ani ? astia sa nu aiba nici o obligatie??? fata de nimeni???Sigur ca moral este sa iti ajuti batranii la fel cum te-au ajutat si ei pe tine, dar in Romania……unde se incurajeaza veniturile mici si saracia, in favoarea afaceristilor…..
Ma crestinule, de ce sa platim toti hotia ? Ei nu mai au bani de pensii, idiotule. Ce treaba are asta cu crestinismul? Legea asta e facuta exact pt crestinii retarzi ca tine, sa te jecmaneasca de bani. Nu e destul ca dai jumatate la stat? Nu e destul ca cei batrani au contribuit toata viata lor ? Unde sunt banii, crestinule?
Cred că era mult mai important un proiect de lege prin care ori ce părinte,tutore să dea cei 7 ani de acasă si asta rezolva totul,iar ptr. cei care-i neglijeaza pe cei mai sus amintiți anularea tututor drepturilor de mostenitor. Părerea mea.
sa anuleze orice drept de mostenitor si sa treaca averea la stat pentru pensiile speciale ale bugetarilor…si implicit si A TA!!!
Când am spus bugetar atunci e și securist și paznic la primărie, adică și tu
Bine. Prin Lege o sa fie obligati la intretinere, dar ei sunt plecati aiurea, nu mai sunt in tzara si nici nu le trimit bani, ca abia le ajung lor sa traiasca . Cine-i poate obliga, inafara celor care inca n-au plecat si sunt aici sub biciul celor din Romania si care nu se pot eschiva ?
cum asa??? cum adica abia le ajunge sa traiasca?? pai nu sunt ei aia grozavi si care au lapte si miere??? nu fac ei legea aici in tara cu como se dice, ca noi suntem cei prosti??? pai sa se ocupe si de batranii lor atuni. Daca tot nu platest in tara taxe si impozite, macar sa aiba grija de bietii lro batrani!!!
Eu zic că cel mai bine și frumos problema ar fi adresată, dacă prin confiscarea averilor celor corupți care nu pot justifica legal sursa bunăstării de milionari la nivel mondial, s-ar construi un fond intergenerațional care ar fi investit în asistența socială a bătrânilor și copiilor nevoiași.
Asta e soluția legală.
Unul câte unul purecați, bogații politcieni ai României, și ce depășește suma cumulată a salariilor de funcționar, parlamentar politician în X ani să fie confiscat, valorificat pe piața liberă și bine merci, vom avea dintr-o dată milioane de euro disponibile pentru cheltuieli sociale. Ba oferi bilete gratuite de avion, autobuz, tren celor care nu pot să-și permită într-o Zi a Recunoștinței declarată sărbătoare oficială de stat pentru a marca atașamentul indeniabil al Statului Român față de relațiile intergeneraționale(notă umoristică).
PS chiar credeți că o Lege incostituțională, inaplicabilă, fără cap și coadă, va produce alte efecte decât falimente personale(declarate) conflicte inutile între părinți -copii(vedeți acum tonul ddiscuțiilor între generațiile de pensionari și a celor plecați, certuri infinite, chiar în situația celor care sprijineau de la distanță părinții pe o bază voluntară).
Sunteți nuli, habarniști în administrare singura modalitate cum concepeți politica e creerea obligațiilor și aveți impresia că dacă creați o obligație legal lucrurile se aranjează automat în secunda a doua.
Nu știți nimic despre politică și gestiune.
Doar să gândiți șmecherii acolo unde șmecheriile voastre anterioare au eșuat. Fiecare lege , ordonanță, hotărâre marca PSD contribuie la adâncirea prăpastiei socio-economice a societății.
Comentari de mai sus si plusuri pentru ele arata cit de necesar este o lege in privinta asta. Ar fi normal sa dai inapoi la parinti cea ce iti au data tie. E trist totusi ca trebuie fixat prin lege. E lafel de trist cum se pare nu exista o lege sau daca exista ca nu este onorat in legatura cu parinti care pleaca afara si lasa copii abandonati singur in tara. In ambele cazuri ar trebui actionat urgent si foarte aspru. Ciudat totusi inca o data intro societate care se lauda fiind foarte crezator si religios ca este nevoie se reglezi si chestii normale care tin de compasiune si solidaritate intre generatii prin legi.
Foarte bine exprimat.
E falimentul educațional, și falimentul modelului societal.
Chiar mă întreb, dacă prin hazard legea va fi promulgată, care sunt consecințele.
Transformarea legală a țării într-o mare închisoare(e deja).
Pentru incapacitate de plată.
baba aia ti e mama?
nu se intelege clar. dai mure sau ceri??? ca disperarea pare mare!!!! gasesti prin padure cate vrei!!!
Interesant..
Ma asteptam ca legea sa fie propusa de un partid de dreapta..
Cand colo, cautand, vaz ca a fost propusa de PSD.Un partid care se denumeste cu particula „social-democrat”.
In fapt legea este exact contrara doctrinei social-democrate, contrazice absolut principiile unuia dintre fondatorii social democratiei, Jean-Jacques Rousseau.
Este o lege care ar rupe in bucati contractul social dintre stat si cetatean.
Acuma, nu ca acest contract social n-ar fi deja facut ferfenita.
.
In fine, legea nu face altceva decat sa reflecte criza profunda a sistemelor publice de pensii.
In fapt, este vorba despre criza a ceea ce mai cuprinzator se numeste „contract social”.
Teoriile contractului social ale lui Hobbes,Locke si Rousseau au stat la baza constructiei statelor moderne dupa momentul pacii de la Westfalia (moment considerat ca reper pentru inceputul constructiei statului modern).
Iar criza contractului social se manifesta cam peste tot in lumea moderna, nu doar in Romania.
Criza contractului social se suprapune cu criza conceptului de cetatenie si cu criza familiei.Familia fiind modelul originar pe baza caruia s-au construit statele moderne.
Ca o recunoastere explicita a acestei crize, recent presedintele Macron promitea pentru Franta o reconstructie a contractului social…
Greu de estimat impactul..
Si credeti ca daca le dam bani celor batrani am rezolvat problema ? Oamenii aceia au nevoie de atentie, iubire si compania altor persoane, nu de bani !!! O sa le dati bani iar unii ii vor folosi sa bea, v-ati gandit la asta? Daca vreti sa le dati bani celor in varsta, de ce nu cresteti pensiile ? Au muncit o viata intreaga si au contribuit cu o gramada de bani ! Sunteti niste gunoaie de politicieni. Ati distrus tara asta, ati spart toti banii si acum ne puneti pe noi sa platim aceasta „pensie” ????
Nu am auzit încă de o asemenea Lege ar fi în premieră mondială.
Sincer, ăștia ar pune taxă pe aerul respirabil, la cât de incompetenți sunt să administreze societatea.
Miroase a faliment, de acolo disperarea de a căuta bani pentru cheluieli sociale, care de altfel ar fi fost deja responsabil anticipate printr-un sistem de pensii inteligent.
Acum că nu mai au bani pentru Mercedesuri, vile și dolce-riente faire, frecatul pixului pe la birouri , sau gândit băieții, avem 5 milioane de români în străinătate care fac bani acolo, hai să-i mai jupuim un pic, nu ajung milioanele de euro trimise benevol( care au început să scadă după circul de la 10 august când tot aceiași idioți made în Ro au decis să utilizeze forța disproporțional și fără discernământ împotriva propriei populații- iar acum își pasează dosarele de la unii la alții fără să-și asume responsabilitatea reală a alienării diasporei de țara mamă ca și consecință directă a propriilor acțiuni fără respectul unor libertăți și drepturi inalienabile).
Nu sunt bani.
Sincer cred că efectul Legii va fi contrar, în loc să ajute relațiile și solidaritatea socială, va creea o mai mare diviziune, zânzanie socială.
@cc „Nu am auzit încă de o asemenea Lege ar fi în premieră mondială.”
.
Prevederi legale in acest sens exista deja in legislatia romaneasca, cel putin in Codul Civil.
Un caz mediatizat a fost cel al judecatorului Cristian Danilet.Acesta fiind dat in judecata cu propriul acord de catre proprii parinti care (din ce spune presa) traiau amandoi dintr-o pensie de 438 lei.
Presa scria ca magistratul Cristian Danileţ a fost obligat de instanta sa platească cate 748 de lei lunar fiecaruia dintre parinti, cu titlul de intreţinere.Adica o sesime din venitul lunar (apropiata de cincimea prevazuta de legea in dezbatere).
Mai apoi in presa a aparut ca magistratul a fost dat in judecata de fiica dintr-o casatorie anterioara, cu cererea de majorare a pensiei alimentare.
Heitării din presa speculand ca procesul cu parintii a servit ca motiv de diminuare a pensiei alimentare catre copil.
.
Deci legislatie prin care parintii pot da in judecata copiii pentru plata unor sume cu titlu de intretinere, exista deja.
Parcă există o vârstă a responsabilității legale individuale, 18 ani.
De acolo încolo relațiile copil părinte nu ar trebui să fie pe o bază de obligativitate legală ci pe reciprocitate mutuală, nereglementată oficial. Fiecare e responsabil de soarta lui financiară, de sănătate personală financiară etc.
La fel cum părintele nu e responsabil pentru deciziile proaste ale copilului ulterior, nici copilul nu poate fi ținut responsabil cu prețul închisorii pentru deciziile proaste ale părinților(incapacitatea de a economisi pentru o pensie).
Sunt cazuri când acei părinți,străbunici bunici sunt abandonați emoțional, din simplul motiv că au fost abuzivi, la nivel mental fizic cu copiii lor, au abuzat din poziție de autoritate parentală de copii, bătăi, etc. Abandonul emoțional e sindromul unei relații interumane bolnave din start, în care responsabilitatea primară cade în responsabilitatea primară a părinților în cei 18 ani de tutoriat legal.
Acum, ce se face cu acei copii care au ajuns părinți la rândul lor, încearcă să ofere o viață mai bună copiilor lor cu puținul pe care îl au? Penalizăm dublu?? În stilul acesta, nepoții vor fi privați de condiții mai bune. Etc.
În sine măsura de amenința cu închisoarea a populației care e prea săracă să-și viziteze părinții- costurile deplasării din Italia , Spania, acolo constituie din nou, o categorie a populației la risc(în noile societăți) de sărăcie, locuri de muncă prost plătite, oportunități reduse…e dublă injustiție. Fugăriți de acasă de sărăcie, obligați la sărăcie.
E o lege inaplicabilă pentru că nu ține seama de noțiunea de jurisdicție(complicațiile internaționale) inconstituțională(pentru că prezumă că e o obligație legală de natură monetară există între doi indivizi- părinte copil, ajunși la vârsta maturității- alegerile lor se desfășoară în funcție de capacitatea lor mentală și emoțională de interelaționare) iar Statul deja a impozitat părinții pentru o pensie, la fel impozitează copiii respectivi pentru o pensie. Statul e falimentar? Altă discuție.
În plus sunt tot felul de situații particulare, copiii să spunem au boli grave incapacitante- nu pot fi obligați la un efort financiar pe care nu-l pot susține, situații în care părinții nu vor să urmeze copiii care vor să le ofere îngrijire dar în condițiile de viață ale acestora (localități diferite) etc, etc.
E o lege fără cap, fără coadă singura , fără o logică socială și umană, singura preocupare a semnatarilor e una electorală considerând masa demografică a bătrânilor..dar în efecte va produce certuri de familie majore de la mentalitatea eu te-am făcut eu te omor..perpetuarea acelei mentalități atât de păguboase în educație.
De fapt , să spunem o persoană română din străinătate poate renunța la cetățenia românească pur și simplu pentru a nu subi efectele legii(nu poți aplica o lege locală unui cetățean străin) ..apoi efectele sunt gândite cu curul (închisoare…cheltuieli suplimentare inutile) nu știi cine va aplica legea, trebuie să creezi o nouă funcționărime tăietoare de hârtii -non-productivi care să poată urmări cazurile etc, etc.
Sunt legi fără cap și fără coadă , din disperare.
Alternative ar fi , investiții în educația parentală, reconcilierea relațiilor muncă-familie (concedii parentale pentru copii, dezvoltarea legăturilor afective , activități sociale regulate) etc..etc.
Sunt jos rău cei din PSD, de altfel dacă aș fi reporter în România, primul lucru care l-aș face ar fi o vizită la părinții la cei 75 semnatari ai legii, cu întrebări despre când l-ai văzut ultima oară, câți bani îți trimite, cum te susține.
Din curiozitate.
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23240594-legea-recunostintei-intre-generatii-tari-mai-exista-cum-functioneaza.htm
Ok am aflat că sunt astfel de legi și în alte țări.
Și bineînțeles, că nu funcționează.
Abia aștept legea și pentru câini cai și pisici
Pesedistii au aflat statistic in urma
ultimelor alegeri că unii pensionari nu au mai votat chei la îndemnul nepoților…….si așa a împușcat doi iepuri
Borne ești prost , de ce să dai înapoi? Daca ai fost făcut dintr un viol e bine să dai, dacă ești făcut din dragoste atunci părinții au obligația să te crească….chiar prosti cum sunt unii…politicieni….copii daca pot și vor sa o facă nu obligat de unii care au obligația prin constituție sa ți asigure viața pe pământ
Din cinci milioane de pensionari , sub doua milioane au votat cu pesedeul lui dragnea la EUROPARLAMENTARE. Cum acest partid are apucaturi comuniste certe, este clar ca a venit nota de plata pe pensionari. A doua si cea mai importanta faza este ca dupa aprobarile pensiilor speciale la politruci, primari si viceprimari nu mai au de unde sa scoata bani. Numarul mare de ministere de secretari de stat si de fufe si curve si amante care plimba o hartie intre birouri opt ore se face cu cheltuiala. Sa nu uitam si de ura viscerala a pesedeului pe fratii nostrii din DIASPORA. Daca ei au trimis in tara in ultimii ani peste 30 miliarde de euro, pesede a facut un calcul si intentioneaza sa se scape macar in parte de pensionari, inventand astfel de legi cu caracter obligatoriu. Si uite asa cu masuri din astea ei vor ajunge la 10 la suta. Cica astea sunt masuri cu caracter social de tip pesedragnea- teodorovici, dancila. DEMISIA !!!