Social

Copiii românilor din străinătate află, la Sângeorz-Băi, cum se trăiește în țara în care s-au născut părinții lor (FOTO)

Prima serie de 128 de copii ai românilor din străinătate, stabiliți în Austria, Grecia, Italia, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Iordania și Irlanda de Nord, se află deja de o săptămână în județul nostru la Centrul de Agrement de la Sângeorz-Băi care găzduiește vara aceasta taberele ARC.

Taberele sunt organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, respectiv Ministerul Sportului și au ajuns la a 13-a ediție.


Însoțiți de coordonatori de grupuri, președinți ai asociațiilor de români din toate aceste țări, copiii se bucură de un program variat de vacanță. În fiecare zi au ateliere de comunicare, teatru, pictură, au putut învăța dansuri populare românești, au mers în vizită la muzee din zonă și chiar la o stână din Munții Rodnei. S-au bucurat de aer curat, de mâncare sănătoasă, dar și de compania unor oameni primitori.

”Participanții sunt copii ai românilor din Diaspora care nu știu foarte bine limba română și care iau contact pentru oară cu România. În această serie sunt copii din Austria, Grecia, Italia, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Iordania și Irlanda de Nord. Din Serbia sunt copii care învață limba română la școală, restul sunt copii care frecventează școlilele românești de peste hotare. Copiii provin din familii mixte sau din familii de români. Fie stau de mai mult de 5 ani peste hotare, fie sunt născuți în străinătate. Foarte mulți dintre părinți nu vorbesc cu ei limba română fiindcă nu vor copiii, ori nu își asumă această identitate, iar acesta este motivul principal pentru care noi creăm aceste rețele de școli românești în Diaspora pentru a păstra legătura cu țara. Copiii nu știu, unii dintre ei, să se descurce prea bine cu limba ca să vorbească cu bunicii, iar unii nu au fost niciodată în țară, iar aceste tabere reprezintă pentru ei o ocazie foarte bună să se întâlnească și cu alți copii. Afară fiecare are cercul lui de prieteni, însă aici, vorbind aceeași limbă, își creează un cerc nou de prieteni. Se întâmplă ca, în Irlanda de Nord, comunitatea de români să fie mai mică și froarte dispersată, iar cultura este foarte diferită, iar copiii nu au foarte mulți prieteni. Pentru ei, să vină în România, să poată socializa mai ușor este o ocazie foarte bună”, a spus Mălina Vîrtejanu, președintele Asociației Românești din Belfast, Irlanda de Nord, care a venit cu opt copii.

”De la Școala de limbă română, cultură și civilizație Dacia care funcționează în cadrul Asociației Interculturale Româno-Elene Dacia care funcționează cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni au venit 35 de elevi care participă la taberele ARC. Este a patra oară când suntem prezenți la Taberele ARC și ne bucurăm că ni se oferă acest prilej de a cunoaște România. Am mai fost la Sulina, la Oglinzi, am fost ca Hunedoara și acum, în sfârșit, am ajuns și în nordul României, la Sângeorz-Băi, unde toți copiii se simt minunat și vă spun sincer că acum, spre final, și-ar dori să nu se termine această perioadă. Cel mai mult le-a plăcut copiilor drumeția la stâna din Munții Rodnei unde au descoperit cum e să mulgi o vacfă, gustul mâncării tradiționale din zonă, am fost și la muzeul costumelor populare șia u fost încântați”, a spus Daniela Popescu, președinta Asociației Interculturale Româno-Elene ”Dacia” din Atena.

”Am venit cu nouă elevi din Salonic. Noi participăm din 2018 la Taberele ARC. O fetiță a venit pentru prima oară și mi-a spus că ea vrea să vină și să urmeze facultatea în România pentru că i-a plăcut foarte mult tot ce a văzut aici. Și noi cooordonatorii am legat prietenii, sperăm să facem proiecte împreună fiindcă trebuie să ținem strânse legăturile între noi, românii, de peste granițe cât mai mult posibil”, a adăugat Irina Toderașc de la Asociația Românilor Charpatia din Salonic.

”Copiii sunt încântați deoarece acolo nu au posibilitatea să vadă ce este aici, unde natura este spectaculoasă. Aici, deși copiii sunt de altă religie, am fost tratați cu cea mai mare grijă. Ni s-a pregătit mâncarea adaptată cerințelor noastre și religiei. Nu mâncăm carne de porc, dulciuri care conțin alcoolo și nici produse care conțin gelatină de porc. Se face mâncare separată pentru noi. Cel mai importnt lucru este că pot socializa și se pot întâlni cu foarte mulți copii din alte țări și se simt extraordinar”, ne-a spus și Rodica Lovineanu care însoțește un grup de copii din Iordania.

”Pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, taberele ARC sunt o tradiție. Suntem la a 12-a ediție. Anul acesta au fost alese ca locații centrele de agrement de la Sângeorz-Băi și de la Oglinzi, județul Neamț. În total vor fi peste 1200 de copii și tineri români din afara granițelor care timp de o săptămână vor trăi românește în țara lor de baștină. De fapt, obiectivul este întărirea legăturii cu românii de pretutindeni prin intermediul tinerei generații, transmiterea elementelor de limbă, cultură, civilizație românească și, nu în ultimul rând, o săptămână de bună voie, de prietenie, de întărirea legăturilor interumane. Încercăm să reluăm tradiția după doi ani de pandemie și sperăm să bucurăm românii de pretutindeni cu această activitate. Pentru mulți copii ai românilor din străinătate, România era o poveste, ceva îndepărtat, iar această săptămână le oferă ocazia să vadă cu ochii lor, să simtă cu sufletul lor ce înseamnă să fii română”, a spus Corina Chertez, șef serviciu Direcția Proiecte pentru Diaspora de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sportului va lansa cea de-a XIII-a ediţie a Programului de tabere „ARC”, marţi, 26 iulie 2022, la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa–Năsăud.

Evenimentul de lansare de anul acesta va reuni reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum şi ai autorităţilor publice locale judeţene din Bistriţa-Năsăud şi Neamţ.

La Sângeorz-Băi, vor fi organizate 4 serii a câte 7 zile în perioadele : 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august 2022, 8-15 august 2022.

Timp de cinci săptămâni, elevi şi tineri români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franţa, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, SUA şi Irlanda de Nord vor participa la ateliere de limba română şi îşi vor aprofunda cunoştintele de cultură, istorie, geografie şi civilizaţie românească. De asemenea vor merge în excursii la obiectivele culturale şi turistice din zonă.

8 comentarii

  • Hai sa fim seriosi ! Un copil nu va refuza niciodata sa vorbeasca limba materna. Dimpotriva va fi incantat sa vorbeasca o limba pe care cei din jur nu o inteleg. De fapt foarte multi nu vorbesc (limba romana) pentru ca nu vor parintii. (L-e e jena oare sa se afle ca sunt romani?) Este cu totul altceva daca nu pot sa-si asume identitatea de neam. Asta se poate intampla (cred) mai mult in tarile cu religii musulmane unde sotia (romanca) nu are niciun cuvant de spus la luarea deciziilor majore din familie si este obligata sa poarte burka. Evident , pe care si-o asuma , (ca n-are ce face)…Revenind la subiectul articolului sunt absolut convins ca pentru majoritatea copiilor participanti la tabara , tara bunicilor (din cel putin o parte!) va ramane un colt de rai despre care vor vorbi toata viata si pe care-l vor purta in suflet.

    • Vorbesti din carti !
      Am trei nepoti care nu stiu limba romana si nici nu vor sa invete limba unui stat bolsevic si mafiot care le-a izgonit parintii pe alte meleaguri .
      Au varste la care stiu ce decizii iau …
      14 ani
      25 ani
      27 ani
      Locuiesc in cipru ,grecia si israel ….

  • #Rechinul , Romania Tara Mama nu si-a izgonit niciodata fii si fiicele. S-au dus singuri/singure pentru un trai mai bun. Imi pare rau pentru D-vs. si (pentru) altii care va impartasesc opiniile. Probabil aveti nurori din/dintre alte neamuri. Pot sa va spun ca am si eu doua nepoate in Canada care se bucura sa vorbeasca limba bunicilor si a mamei lor desi tatal lor nu este roman. Cea mare (de 41/2 ani) chiar o roaga deseori pe „mam” sa vorbeasca in romana (vezi Doamne , „sa nu stie oameni ce vorbim!…”). In casa se vorbeste engleza , la gradinita franceza dar in alte locuri se poate vorbi foarte bine si in limba bunicilor. Mama conteaza , draga d-le , „suparat pe sat”!

    • Doamne fereste sa faca bietii copii vreo toxiinfectie alimentara.Stim cu totii grija pentru igiena si control la alimente.Nu trece o vara fara stiri de toxiinfectie din tabere de copii.Vorba aia…nimic nu sr compara cu diareea strabuna.

    • Ai memoria selectiva , Leo !
      Iunie 1990 (ca sa -ți amintesc doar episod in care statul roman si-a măcelărit fiii si ficele ) , iti spune ceva ?
      Știi cati au plecat atunci alungați de regimul securisto-comunist a lui ilici iliescu ?
      Daca ati sti ce e rușinea , v-ati tine fleaca !

  • …e destul sa percepi ce e aia pensie speciala, ce e ala salar nesimtit de bugetar, ce e ala respect fata de cetatean chiar si pe canicula sau la coafa la calea ferata spre bargau si e destul sa pleci singur!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS