Bistriţenii care locuiesc pe strada Vasile Lupu sunt exasperaţi de mirosul coroanelor adunate de pe morminte şi depozitate într-un container amplasat lângă blocul 1.
Angajaţii municipalităţii au făcut curăţenie în cimitirul evanghelic, dar nimeni nu s-a deranjat să transporte gunoiul la depozitul de la Tărpiu.
Containerul de culoare verde care ocupă mai multe locuri de parcare de pe strada Vasile Lupu se află în zonă de peste o săptămână. În zilele calde, oamenii nu au putut deschide geamurile din cauza mirosului care se degaja, iar de când au venit ploile sunt obligaţi să privească la cum se scurge apaă murdară din acelaşi recipient uriaş în care angajaţii municipalităţii au adunat toate mizeriile din cimitir, o adevărată sursă de infecţie pe lângă care nu ar trebui să treacă indiferenţi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
Oamenii au sunat de mai multe ori la Primărie să întrebe de ce a fost lăsat containerul plin cu gunoi în faţa blocului lor, dar nimeni nu le-a putut răspunde la întrebare. Cu toate că au cerut în repetate rânduri să fie dusă toată mizeria la groapa de gunoi de la Tărpiu, nici această minune nu s-a întâmplat.
De altfel, se ştie că există mari probleme între municipalitate şi firma care ridică gunoiul din oraş, Vitalia, care se plânge, mai nou, că lucrează în pierdere după ce tot ea a fost cea care a eliminat de pe piaţă două firme locale, Urbana şi Codrişor, participând la o licitaţie pe care a vrut să o câştige cu orice preţ, chiar şi cu cel al tarifelor care să nu îi poată susţine activitatea economică. Între timp, oraşul a pierdut mult la capitolul curăţenie în ciuda milioanelor de euro cheltuite ca să se întâmple exact invers.
Înfiinţat în secolul XVI, cimitirul evanghelic adăposteşte mormintele celor mai importante personalităţi ale oraşului medieval şi modern, dar şi ale simplilor cetăţeni. Pe o piatră funerară din cimitir apare stema medievală a Bistriţei, intactă. Este mormântul ultimului primar sas al oraşului, Karl Sanchen.
Adaugă comentariu