Lucrările de consolidare, restaurare și reabilitare a Corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița au fost finalizate și recepționate sâmbătă, 12 aprilie 2025, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți elevi, profesori, oficialități locale și invitați.
”Lucrările de consolidare au început în octombrie 2020, într-o perioadă dificilă pentru umanitate, pandemia de Covid-19 blocând lucrările și generând creșteri ale prețului materialelor de construcții. Timp de aproape 5 ani, compania de construcții M.I.S. Grup din județul Bistrița-Năsăud a depus eforturi pentru a finaliza proiectul. Astăzi, 12 aprilie 2025, sărbătorim reîntoarcerea acasă a elevilor de la Liviu. De ce spunem acest lucru? Pentru că timp de 5 ani, elevii de liceu nu au intrat în clădirea centrală.
Cine sunt elevii Colegiului Național Liviu Rebreanu? Ne place să credem că sunt cei mai buni elevi din județ. 1702 elevi de la 6 la 20 de ani, diferiți și totuși având ceva în comun: mândria de a fi elevi la Liviu. În clădirea pe care o reinaugurăm azi vor învăța doar elevi de liceu, 24 de clase din cele 32 câte există la nivel liceal. Nu e puțin lucru să fii elev la Liviu în 2025. E onorant! Dar mai mult decât atât presupune responsabilitate: aceea de a contribui doar la păstrarea statutului pe care această școală l-a câștigat în timp, datorită zecilor de mii de absolvenți, ci și la creșterea lui. Elevii de liceu de la Liviu știu că declarațiile de dragoste adresate acestei școli nu se realizează prin cuvinte, ci se concretizează prin fapte. Prin implicare, entuziasm, efort și prin excelență! Prin mândria de a face parte dintr-o școală ale cărei însemne sunt asociate cu două culori: galben și albastru regal”, este doar o parte din mesajul lăsat generațiilor viitoare într-o capsulă a timpului din grădina liceului.
Scrisoarea este semnată de primarul Bistriței, Gabriel Lazany, de directorul colegiului, prof. Monica Halaszi, Daniel Suciu – vicepreședinte al Camerei Deputaților, Ioan Farcaș – manager M.I.S. Grup, Radu Moldovan – președintele Consiliului Județean, Ovidiu Crețu – fostul primar al orașului, Reinhard Guib – episcop al BIsericii Evanghelice C.A., Andreas Hartig – preot paroh și alții.
Ulterior, scrisoarea a fost zidită într-o capsulă a timpului pe care stă scris: ”În anul Domnului 2025, am finalizat prima restaurare a Colegiului Național Liviu Rebreanu la 115 ani de la construirea lui! Predăm generațiilor generațiilor care vin acest adevărat templu al educației, cu speranța că vor avea mare grijă de el! Un mesaj pentru tinerii viitorului a fost zidit astăzi, 12 aprilie 2025, în interiorul acestei pietre-monument. A se deschide și a se citi peste un secol, în anul 2125!”.
În curtea Colegiului, amenajată de Primăria Bistrița printr-un alt proiect conexat cu reabilitarea corpului A, s-a rostit o rugăciune ecumenică și discursuri din partea oficialităților participante.
”Când am preluat mandatul de primar am făcut o promisiune: lucrările de la Liviu vor fi o prioritate, pentru că nu ne permitem să mai avem încă o generație de rebreniști sacrificată, o generație care să nu calce în Liviu și m-am ținut de cuvânt. M-am întâlnit acum câteva luni cu reprezentanții Bisericii Evanghelice, cu părintele Andreas Hartig și cu doamna Kati Borșoș și am stabilit ziua de 12 aprilie, ziua în care va fi inaugurat noul și în același timp vechiul liceu Liviu Rebreanu. Acea zi a sosit!
Astăzi, aici în curtea Colegiului Național Liviu Rebreanu sărbătorim nu doar istoria și excelența, ci și viitorul educației în Bistrița. În inima orașului nostru, Colegiul Național Liviu Rebreanu renaște, după o transformare complexă – o operă de restaurare și modernizare care face cinste nu doar orașului nostru, ci întregii țări.
Această clădire, ridicată între anii 1908–1910, una dintre cele mai frumoase și reprezentative construcții din județ, este monument istoric de importanță națională. Și iată că, la peste un secol de la ridicare, i-am redat strălucirea, păstrându-i caracterul istoric și adăugându-i toate condițiile moderne de siguranță și educație.
Valoarea totală a investiției depășește 84 de milioane de lei – un efort financiar susținut în mare parte de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, dar și de Primăria municipiului Bistrița. Le mulțumesc tuturor celor implicați, domnului vicepreședinte al Camerei Deputaților Daniel Suciu, care în calitate de ministru al dezvoltării la acea vreme a știut și a avut curajul să pună degetul acolo unde a trebuit pentru ca această investiție să demareze, mulțumesc fostei administrații Ovidiu Crețu ca inițiatori ai acestui proiect, le mulțumesc colegilor din Primăria Bistrița care au făcut parte din echipa de implementare a acestui proiect, le mulțumesc reprezentanților Companiei Naționale de Investiții, proiectanților, constructorilor, reprezentanților Bisericii Evanghelice, tuturor celor care au contribuit la acest proiect și nu în ultimul rând celor două doamne director care au condus destinele acestui liceu în această perioadă: doamna Susana Gălățan și Monica Halaszi.
Lucrările nu au fost ușoare. Au durat aproape cinci ani, mult prea mult din punctul meu de vedere, dar, acum s-au terminat. Astăzi avem aici o clădire modernizată complet: structură consolidată, instalații refăcute complet, accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități, dotări de top pentru învățământul modern – de la laboratoare de informatică și științe, până la echipamente audio-video și IT, o sală de festivități reabilitată și un parc dendrologic refăcut cu grijă, parc în care parcă îi văd pe liceeni săpând celebrele gropi de 1/1/1 sub atenta supraveghere a profesorului Gubesch.
Este, fără îndoială, cea mai mare investiție într-o unitate de învățământ din județul nostru.
Dar dincolo de ziduri și cifre, Colegiul Național Liviu Rebreanu înseamnă oameni. Înseamnă profesori dedicați și elevi excepționali – care, de-a lungul timpului, au obținut medalii de aur la olimpiade internaționale și care au pus Bistrița pe harta performanței educaționale. Voi, dragi elevi și profesori, dați suflet acestei clădiri.
Astăzi, redăm acestei instituții demnitatea care i se cuvine. Astăzi, demonstrăm că respectăm istoria și investim în viitor. Iar viitorul se construiește prin educație de calitate, în condiții demne de excelența pe care o urmărim.
Felicit întreaga comunitate a Colegiului Național Liviu Rebreanu și vă doresc să vă bucurați din plin de această nouă etapă. Acum aveți parte de o clădire sigură și pregătită pentru noi generații de succes”, a spus primarul Bistriței, Gabriel Lazany.
Investiția a inclus refacerea fațadelor, consolidarea structurii, modernizarea instalațiilor și dotarea laboratoarelor cu echipamente performante. Totodată, a fost asigurat accesul pentru persoanele cu dizabilități și au fost montate sisteme moderne de securitate. O finanțare de aproximativ 69 de milioane de lei a fost asigurată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, cu restul contribuind municipalitatea. Lucrările au fost realizate de compania M.I.S. Grup. ”Clădirea, un monument istoric de importanță națională și una dintre cele mai reprezentative construcții eclectice din județul Bistrița-Năsăud, a fost complet transformată pentru a oferi elevilor un mediu sigur, modern și adaptat nevoilor actuale”, a comunicat CNI.
Compania M.I.S. Grup a menționat: ”Încă un proiect finalizat! Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița – un reper al excelenței în educație și un simbol al patrimoniului local este reabilitat și modernizat. Clădirea principală a colegiului, un monument istoric cu valoare națională, ridicat în perioada 1908-1910, a trecut printr-un amplu proces de restaurare și modernizare, care i-a redat farmecul arhitectural și i-a adus funcționalitatea cerută de standardele actuale. Peste 650 de elevi își vor desfășura activitatea într-un spațiu care reunește armonios tradiția unui secol de educație cu facilitățile moderne ale prezentului.
Lucrările realizate au inclus și: • Restaurarea completă a fațadelor și finisajelor interioare • Recondiționarea tâmplăriei originale și a elementelor decorative din fier forjat • Înlocuirea învelitorii cu tablă de zinc, după modelul istoric • Modernizarea instalațiilor: iluminat LED cu senzori, sistem de încălzire performant • Dotări moderne în 28 de săli de clasă și laboratoare: chimie, fizică, biologie, informatică, T.I.C • Instalații de securitate de ultimă generație (supraveghere video, acces controlat, antiefracție) • Reabilitarea sălii de festivități și refacerea parcului dendrologic (8.524 mp cu 741 arbori și arbuști).
Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect complex – de la echipa de arhitecți și ingineri, până la autoritățile locale, conducerea Colegiului și fiecare profesionist care a pus suflet în redarea strălucirii acestei clădiri emblematice. Continuăm să construim nu doar clădiri, ci viitor”.
Ziua festivă s-a încheiat cu un concert al trupei Hara, solist Flavius Buzilă, care a compus imnul Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”.
O dat Dumnezeu de s o gatat in sfarsit.
Altii construiesc in 3 ani aeroporyuri gigant, iar ei se lauda ca l su gatst dupa atatia ani.
Iar daca lucrsrile sunt de mantuiala ca peste tot, atunci s o lase balta.
Primari, toti unu si unu, dar ca Shreck nu i niciunul.
Vai de steaua lui 8+!
Mare fast, dar nu intelg pentru ce?, au venit sa vadă scaune, bănci, rafturi, doar atât este capabila clasa politica. Oare când se vor deschide fabricii, nu de alta dar tineretul care termina o școală nu mai dorește a se întoarce în ,,comuna,, Bistrița, unde nu ai perspective de viitor, PACAT !!!!
Tu ai fost bistrițeanul care a fost arătat la televizor în anii 90, scandând cu gloata „Noi muncim, nu gândim”, este? Nu e treaba primăriei să construiască fabrici. Deschide tu o fabrică, angajează muncitori, dă-le 3000 euro salariu, cine te oprește? Fă asta și sigur vei apărea în ziare, ca exemplu pozitiv, toți te vor lăuda.
Când popii fac școlii, sfeștania,
Pe mese, să puneți «Lasagna»
Cu neopatristicul ultim îndemn,
Să-i adăugați puțin untdelemn.
Prieteni, deschideți «taverna»!
La oaspeți, dați vinuri de Jelna.
Pentru cei care țin sus credința,
Muscat Ottonel, de la Lechința.
Pentru blânzi, făcătorii de pace,
Băbească veche din poloboace.
Pentru «Clubul Veronica Micle»,
Fetească Neagră trasă în sticle.
Pentru cei de la Liviu Rebreanu,
Steininger, din Crama Harșianu.
Pentru Radu? – Cântați cazania
Salut – camarazi! Do svidaniya!
Haideți totuși să nu stricăm acest moment festiv, eu sunt convins că toți bistrițenii sunt emoționați, chiar dacă, de-a lungul acestor 5 ani grei, am fost nemulțumiti de unele aspecte.
Intr-adevăr acest liceu s-a construit în 2 ani, dar este evident că este mai ușor să construiești de la zero decât să consolidezi și să restaurezi. În plus, când s-a construit liceul, nu erau atâtea norme de îndeplinit, nu era birocrație, nu se contestau licitații, nu se blocau fondurile cine știe pe unde. Doar au pus cărămidă peste cărămidă. Nu au avut de făcut nici atâtea instalații complexe cum s-au făcut acum. Se încălzea cu sobe de teracotă, nu exista IT, calculatoare, sisteme de alarmă și supraveghere, nici WC nu exista în clădire.
Nu țin partea șmecherilor de la MIS, dar văzând acum avengura lucrărilor, parcă nu mi se pare mult 5 ani. Totul arată foarte bine, să sperăm că este și de calitate.
Să ne bucurăm că acest liceu a fost redat orașului și să lăsăm deoparte răutățile. Cineva mai sus cerea fabrici, că de școli nu avem nevoie… Evident se vede că respectivul domn cu siguranță nu a fost elev la Liviu, având în vedere că nu știe să nici măcar să scrie corect, niciodată nu nimerește iii-urile, acordurile. Îl rog pe acest domn care scrie cu sute de nickuri să nu strice acest moment emoționant, măcar acum să se abțină. Să ceară la alte articole aeroport și alte „bazaconi” și să ne lase pe noi să ne bucurăm.
Felicitări tuturor celor impicați, chiar dacă s-au tot lungit termenele, într-un final s-a finalizat reabilitarea, avem din nou liceul Liviu Rebreanu funcțional. Totul e bine când se termină cu bine. Vă mulțumim.
Cares,
Cred ca pentru tine era perfect daca scoala asta se gata si peste 10 ani. Cum sa sccepti asa ceva doar ca in sfarsit s-a terminat? Pe principiul, las ca merge si-asa?
As vrea sa vad ce va face concret ast primar mai sfatos cum nu mi a fost dat sa mai vad. Sa vedem de ce este in stare, pentru ca pana amu numa de handbal si stadion a povestit.
Sefii is cu gramada la primarie de 30 de ani , iar primaru asta toata ziua numa se plimba peste tot fara sa faca un pic de ordine printre cei care luna de luna incaseaza 13-15000 lei
Si a pus 2 viceprimari slabi cum nu se mai poate, mai ales una care este total pe din-afara si depasita de orice fleac.
Speram sa nu iasa urma de psd la prezidentiale,.. sa scspam dracului de psdisti pentru totdeauna!
Suntem de rasu curcilor in Ardeal, cu atata psd la putere
Sunt ” emoţionat ” până la lacrimi că după atâta timp au reuşit să termine de zugrăvit o clădire .
Toate nonvalorile prezente la această greţoşanie de eveniment însă nici-un elev !
Când aceste ” personaje ” au apărut au venit cu ochi închiși ?!
Nu au văzut fix vizavi clădirea cinematigrafului 23 August care le cade în cap ?!
Cam Ruşinos !
https://timponline.ro/fostul-cinema-23-august-mai-are-de-asteptat-pana-sa-intre-in-reabilitare/
@caress, Bistriţa va muri fără un Aeroport.
Un oraş nu poate trăi din feşteli şi din tâmpenile inutile pe care vor să cheltuiască banii noştri tâmpiţii din primărie.
@Aerofraier
Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca (al doilea ca mărime în România)
te așteaptă cu următorii operatori: WizzAir, HiSky, TAROM, Turkish Airlines, Lufthansa, Ryanair
( destinații Spania, Italia, Elveția, EUA, Ungaria, Belgia, Grecia, Germania, Țările de Jos, Irlanda, Cipru, Portugașia, UK, Turcia, Franța, Suedia, Austria, Polonia)
tu vrei musai în Bistrița să te ia de pe bancă din Piața Mică?
ți-e lene, n-ai mașină? n-ai cap..mintea-ți lipsește!!!!
la final, rogu-te, scrie te rog negru pe alb ..ce te oprește să parcurgi 100KM până la intrarea-n Cluj-Napoca?
Ești convins că toți bistrițenii sunt emoționați că s-au terminat lucrările de zugrăvire ale unei clădiri în termen de 5 ani? Eu cred că vreo câteva zeci de mii de bistrițeni sunt emoționați până la lacrimi că trăiesc de pe o lună pe alta, de la un salariu la altul (al doile cel mai mic din Transilvania, parcă era), că sunt scumpe facturile, că unii trăiesc în zonele limitrofe ca acu 50 de ani, fără utilități și în noroi, că nu au ce pune pe masa de Paști. Îi doare fix în paișpe de tencuirea unei clădiri simbol al șpăgii și indiferenței clasei politice de banii și nevoile urbei. Vai, săracii de la mis cât s-au strofocat ei cu lucrarile, cât de complexă e renovarea…. I-am văzut cu toții care am trecut pe bulevard cât spor și câți oameni erau zilnic la lucru. Fix de mis ne pasă nouă, o firmă care a blocat orașul atâta timp cu non-lucratul lor. O firmă care are angajați mai mulți avocați decât ingineri. Lasă-ne în amarul nostru și cântă la altă masă.
Bă Magellan tu nu vezi că se dezvoltă numai Cluj Napoca iar Bistriţa rămâne ultima comună din Ardeal. Ăştia de la noi se ocupă numai de zugrăvele , reasfaltări de străzi deja asfaltate pompos spuse ” modernizări ” şi ” regenerări urbane ” care nu produc nimic.
Un Aeroport este vital pentru dezvoltarea unui oraș PROSPER şi CIVILIZAT.
https://timponline.ro/spre-ce-destinatii-se-poate-zbura-de-pe-aeroportul-international-din-cluj-napoca/
In orice caz un primar mai incompetent ca ce-l al Bistriței…nu știu câte primării mai au
„Liceu cimitir al tinereții mele”
Frumos ai fost
Si mai frumos te-ai făcut!
Câtă nostalgie mă cuprinde văzând coridoarele si sălile de curs, care sigur păstrează si acum ecoul pașilor unor profesori excepționali, formatori de caractere.
@cares Per total de acord cu comentariul tău. Doar cei care au tangențe cu sectorul construcțiilor cunosc faptul că o renovare ( mai ales a unei clădiri vechi ) e mai costisitoare si de mai lungă durată ca si o construcție nouă , de la zero. Unde nu prea sînt de acord cu tine ?? Șmecherii de la M.I.S. nu ar exista fără adevărații șmecheri de la conducere .Ăia de care strigă lumea n gura mare că s au săturat ,dar al dracu’ să fiu că tot ăia cîștigă alegerile .Am terminat ,,la Liviu” în urmă cu vreo 30 ani , m aș fi dus azi să mă mai plimb prin clădire ,dar am zis pas doar pt. a nu vomita la vederea ,,personalităților” și ceremoniilor lor .
,,CARES,, nu ai înțeles nimic, stai jos…și linge clante la partide
Clasa politica trebuie sa atragă investitori…păcat….
Cum s-a putut cu mijloacele de acum 115 ani, sa se construiasca liceul in 2 ani si ceva si acum o renovare sa dureze dublu?! Raspunsuri (i)reale sunt multe dar unul predomina: coruptia generalizata ,plus incompetenta!
Și eu, care – poate pentru că n-am absolvit la Liviu – eram idealist și așteptam de la ”oficialii” fără număr – toți cu merite insuficient recunoscute sau împărțite pe nedrept cu alții – așteptam zic , o cerere de scuze și iertare pentru disconfortul creat elevilor și părinților timp de 5 ani. (Că tot este postul paștelui!).
Nimic din toate astea.
Ați văzut vreun politician român să recunoască că a greșit ? Aiurea. Ei nu pot greși. Greșesc doar cei ce-i aleg. (înțelegeți unde bat).
Fugim după normalitate, numai că normalitatea fuge mai tare ca noi!
Încerc să fiu și tranșant și elegant în exprimare.
Decăderea civică, socială, profesională, morală a organizatorilor rezultă din abordarea pe care au avut-o la organizarea acestui eveniment.
Au invitat – au fost și prezente – toate non-valorile oportuniste care nu au nici o legătură didactică, morală, cu relevanța intelectuală a evenimentului.
Evenimentu cu adevărat relevant, important nu sunt zidurile clădirii.
Relevanța momentului este dată de Magnificii Profesori care au format OAMENI pe băncile acestui Liceu.
Relevanța momentului o reprezintă miile de elevi care s-au format între acele ziduri.
Despre ei și realizările lor trebuia să fie evenimentul.
Evenimentul trebuia să graviteze în jurul Profesorilor pensionari care au format Oameni între acele ziduri.
Nici un cuvânt despre Profesori pensionari care mai sunt în viață.
Doar gudureală, pupincurism, lingușeală specifică vremurilor analfabețiolr funcționali de care are nevoie actuala clasă politică.
Rușine ORGANIZATORILOR, reprezentanților oficiali ai Colegiului & Co.
Nu sunt profesor, sunt un fost elev, absolvent 1983.
Am avut Profesori adevărate Legende Didactice.
Unii dintre Distinșii Profesori sunt aici. În Bistrița. Printre noi.
Au refuzat TOȚI invitația de-a participa la eveniment?
P.S.
Cu atâta preoțime în peisaj, s-a ținut cumva un Moment de Reculegere pentru TOȚI Profesorii, Elevii care au trecut pragul acelui Liceu și nu am fost atent, mi-a scăpat momentul?
Rușine!
Din pacate, distinsule absolvent 1983, aceste personaje reprezinta conducerea acestui oras distrus si corupt.
Cum sa faca referire la oamenii si dascalii adevarati care au format intr-adevar generatii de aur la CNLR?
Din pacate, mare parte din cadrele didactice actuale ale CNLR, sunt reprezentate in mare parte de simpatizanti PSD, fara nicio calitate didactica, asa cum si mare parte dintre participantii la fastuosul eveniment nu au nicio calitate nici didactica, nici sociala si de niciun fel.
Scopul este pur electoral, de taiat panglici si bifat asa zisele reusite.
Badaranismul si preotimea nu-si au sensul la asa ceva, dar din pacate, suntem condusi de non-valori, la nivel national, deci nu mai vorbim de ceea ce se intampla pe plan local.
Din pacate, am ajuns sa fim condusi de persoane cu bac-ul luat la 30 ani plus…. Si de persoane 8+
Dezgustatoare prezenta atator politicieni la eveniment. Ziua asta e despre copiii si profesorii care au intrat in casa renovata. Din nefericire nu mai poti nici o turla de biserica sa vopsesti ca vin politicienii sa isi ia onorurile.
Lipsesc din peisaj persoane importante pentru destinul (nefast) al bistrițenilor.
Nu i-am văzut pe-acolo pe liviu dragnea, pe Viclean Viorel Poanta (iancu de belgrad) și nici pe ion iliescu, cărora le datorăm atât de mult. (ce zic eu atât de mult; totul!).
De asemenea n-am auzit acordurile (s-o fi defectat stația!) celebrului cântec: partidul , urmașii și poporul – pentru a ne fi clar cui trebuie să fim recunoscători.
Suntem pe drumul bun.
Direcția-i greșită!
Renovarea clădirii a durat dublu față de construirea ei. Ce-i drept la 1908 tehnologiile erau mult mai avansate. Cât despre cost, unul aberant de mare, tot din ciclul SIFON.
Cu se face că uni primari pot face lucruri foarte necesare orașului lor şi alţi se ocupă doar de zugrăveli ?
https://timponline.ro/de-azi-noapte-se-circula-pe-varianta-de-ocolire-a-orasului-beclean/
La semnatari sunt menționați trei analfabeți. Doi în funcții încă. Bravo națiune!
Colegiul LR este unul de tradiție, cu valoare dată mai ales de istoricul lui, nu de fondul actual de ”intelighență didactică”, ce pare mai degrabă comercială și conjuncturală.
Nu știu cine a făcut lista invitaților , dar indiferent cine ar fi fost – directorul școlii trebuia să se bată până la refuzul de a participa personal – ca pe lisă să fie și fostul primar TURC IOAN.
A fost primarul nostru 4 ani, noi l-am ales (cred că de 2 ori!) și nu s-a reprezentat pe el , ci urbea în ceea ce a făcut.
Prin neinvitarea lui – evident deliberată – mârlanul care a decis-o a dat o dovadă de ranchiună, de proastă creștere , de lipsă de caracter – pe care vreau să cred că urbea civilizată a Bistriței n-o aprobă.
Tare ar fi civilizat ca organizatorii să explice această ”omisiune” intenționată.
Exact ca la Policlinică tăntălăii au renovat clădirea colegiului Liviu Rebreanu însă au uitat să facă și locuri de parcare.
De departe primarul Asta, poarta ranchiuna pe fostul primar, care de departe este OM, fata de aceasta creatura csre numai om nu se poate numi, asa ca, s-au invitat doar specimene agreeate de Shreck si PSD, evident aprobati de chelner.
Si poarta ranchiuna pe tot ce i sta in cale si lui nu i convine, inclusiv pe natura poatta ranchiuna pentru ca asta il defineste ca specie.
Mare greseala sa alegi la locale asa ceva!
Aşa cum foarte frumos sa renovat clădirea Colegiului Liviu Rebreanu aşa trebuie renovat şi Stadionul din Parcu Mare şi NU DEMOLAT.
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Iarasi esti pe langa subiect. Taci odata ca ti-l elibereaza in curand.
Copiii de la Colegiul Liviu Rebreanu au identificat un traseu frumos până la Cetatea Bistriţei de pe Dealul Cetăţii.
Până acum cei din Primărie nu au putut găsit 5 litri de vopsea cu care să marcheze acest traseu care a marcat istoria oraşului.
Sunt curios dacă primarul Lazany va merge până în magazia Primărie să vadă dacă găseşte acolo nişte vopsea.
Funcţionărimea din Primăria Bistriţa nici nu este necesar să iasă din birou fiindcă copiii de la Liviu au indicat ei traseul pe care îl vedeţi în link de mai jos:
https://chl.cnlr.ro/routes/4/la-antena
gogule gratiile sunt tot acolo !!!!!!!!!!!
Un alt traseu creat în cadrul aceluiași proiect de către elevii CNLR urmează zidurile cetății: https://chl.cnlr.ro/routes/40/bistria-zidurile-oraului-medieval
Construcția a durat 2 ani, și renovarea 5 ani, când s-ar presupune că tehnologia a evoluat
Bistriţa sa extins natural.
În partea de Nord au apărut cartiere noi de case și cartiere noi de blocuri însă administratori orașului de 35 de ani nu au reușit să construiască o școală nouă pentru locuitori acestor cartiere singura școală nouă construită este liceul particular Logos .
Acest lucru este destul de rușinos pentru aceşti administratori ai orașului.
https://timponline.ro/ce-firma-va-trece-la-primaria-bistrita-pentru-ca-asfaltarile-sa-se-faca-repede-si-ieftin/
Cu bani de la Uniunea Europeană pe care o huiduiți tot timpul se pot face multe dar Romănul nu ie prost destul dacă nu ie și fudul .
Urmează să se facă un alt lucru foarte important pentru cetăţenii oraşului
şi anume ca primarul Lazany să-şi asfalteze strada sa de la marginea oraşului. 
https://timponline.ro/primaria-bistrita-a-cerut-acord-de-mediu-pentru-asfaltarea-a-14-strazi-pietruite/
Trăim deceni de împliniri mărețe
.
La clovni ăştia le-au trebuit 5 ani să zugrăvească ce au costruit alţi în 2 ani.
Şi culmea penibilului şi-au făcut şi un monumet pentru această ” mare realizare”
Și totuși, un elev prezent pe scenă ca reprezentant al elevilor nu s-a gasit?! Sau actualul primar i-a reprezentat pe foștii și actualii liceeni, ca altfel nu îmi explic meritul său în reabilitarea liceului și prezenta sa în prim-plan.
Ce e drept, la ce personaje au tinut morțiș sa se bage în față, mi-ar fi fost și mie rușine să apar pe lângă ei…penibil e puțin spus..
Dintre toate elementele renovate la CNLR cel mai grozav a iesit gardul impejmuitor cu ale sale Tepuse …