Mult discutatul cort de pe pietonal s-a schimbat la faţă în ultimele zile. A fost montată o podea din lemn, interiorul a fost decorat, iar înspre zona străzii Dornei a fost montată o scenă. Angajaţii Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” au plasat la locul lor şi luminile, iar sunetiştii s-au asigurat că se va auzi bine din orice colţ. Gătit de sărbătoare, cortul este gata să primească oaspeţi din Europa, dar şi publicul bistriţean care va putea vedea aici spectacole de muzică, teatru, dans. La iarnă, cortul va fi încălzit. Acum însă căldura ar putea fi o problemă în momentul în care toate locurile sunt ocupate, ca şi zgomotul de afară.
Cortul de evenimente al municipalităţii a fost montat în centrul oraşului în martie 2012 şi a costat circa 20.000 de euro, suprafaţa fiind extinsă ulterior.
Cu ocazia zilelor oraşului şi a sărbătorii Bisericii Evanghelice sunt aşteptaţi peste 500 de saşi din Germania şi Austria. Vor fi prezenţi la Bistriţa, printre alţii, primarii oraşelor înfrăţite Herzogenrath (Germania) şi Zielona Gora (Polonia), Cristoph von den Driesch respectiv Janusz Kubicki, edilul oraşului partener Wels (Austria), Peter Koits, vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, Rainer Lehni, vicepreşedintele saşilor din Nord-Westfalen, Jens Schwager, vicepreşedintele Asociaţiei Comunităţii Saşilor, Werner Henning, preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy respectiv Horst Gobbel (care va primi diploma de cetăţean de onoare al Bistriţei, aceeaşi distincţie urmând să fie oferită şi artistului plastic Marcel Lupşe), consulul general al Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach, cetăţenii de onoare Manfred Dachner (preşedintele Asociaţiei de Prietenie Germano-Române Neubrandenburg-Bistriţa), Ursula Hofmann şi Wolfgang Wagner, Episcopul Bisericii Evanghelice, Reinhart Guib, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, Martin Bottesch, dr. Frank Fritz, o personalitate a saşilor din Austria.
Toţi vor participa la deschiderea festivă a Zilelor Bistriţei, vineri la ora 10.00, în cortul (”teatrul de vară”) din Piaţa Centrală. Pentru invitaţii din străinătate a fost pregătită o seară culturală săsească în Complexul Heidenfeld, vineri de la ora 19.00. O sărbătoare a saşilor va fi şi în Parcul Municipal, joi seara.
La Bistrita cultura a ajuns la usa cortului, de data asta nu doar la figurativ, ci la propriu. Un oras ca Bistrita nu are la ora actuala o sala de spectacole dupa intrarea in reabilitare a Casei de cultura. Cu cativa ani in urma Sala festiva de la Casa de cultura a tineretului care dispunea de o scena functionala a fost transformata in amfiteatru pentru o extensie universitara de trei lulele. Apoi sala fostului cinematograf OMNIA de pe Bulevardul Republicii construita in 1913 (anul acesta este centenarul) a fost lasata in paragina. Astfel s-a ajuns la așa-zisul „cort de cultura”, o improvizatie penibila care blocheaza total latura estica a Pietei Centrale. Greu de închipuit că se vor putea susține spectacole de calitate precum piese de teatru sau concerte de muzică clasică între pereții de prelată existenți. Vorba lui Ion Creanga: „o odaie scunda in care ne era cald vara si frig iarna”.
Auzi colea… Teatru de vară… E o mare gaură in bugetul local… Să ne spună primaru, câţi oameni au intrat in acel cort la spectacole… E de toată jenă.
Daca tot a facut a facut din orasul Bistrita un kitsch cu mulaje de struti si mere de plastic, mai bine cumpara un cort de circ pentru ca tacamul sa fie complect. Cel putin intr-un cort de circ era mai mult aer si mai buna vizibilitate, existand posibilitatea dispunerii in amfiteatru a locurilor pentru spectatori. Cat despre denumirea de „teatru de vara” pentru un cort asezat in mijlocul drumului dovedeste ca oamenii astia nu au proprietatea termenilor. Teatrul de vară este loc special amenajat într-o grădină publică, departe de zgomotul strazii unde au loc reprezentații artistice in aer liber pe timpul verii.