Actualitate Cultură

Orga Bisericii Evanghelice va răsuna sub mâna unei maestre. Din 2015, va fi săptămânal câte un concert

Biserica Evanghelică Bistriţa are cea mai mare orgă Prause din Transilvania dintre cele 26. Sâmbătă, în cadrul aniversării a 450 de ani de la sfinţirea bisericii vom putea asculta un concert extraordinar susţinut de Ilse Maria Reich din Germania, iar din 2015 vom avea parte săptămânal de un concert. Până atunci, instrumentul va fi reparat complet, asigură preotul Johann Dieter Krauss.

Marţi, în Biserica Evanghelică s-a auzit orga, iar mulţi turişti au vrut să intre şi să vadă cine cântă. Preotul paroh Johann Dieter Krauss ne-a dezvăluit secretul şi ne-a spus ce intenţii are legate de acest instrument minunat.

„Unul dintre predecesorii mei s-a urcat la orgă şi cântă. A fost constructorul de orgi în urmă cu câteva zile aici şi a reparat mici defecţiuni, dar sperăm ca anul viitor să intrăm în reparaţia capitală a orgii. Eu aştept să fie finalizată lucrarea de restaurare a orgii şi sper ca peste doi ani, în vara lui 2015, să putem organiza cel puţin o dată pe săptămână, în sezonul turistic, un concert de orgă. Zilnic nu vom putea decât dacă vom angaja noi un organist cu normă întreagă, dar eu sunt hotărât, din partea parohiei, să deschidem un post şi să angajăm un organist fiindcă la acest instrument merită cântat zilnic. Vreau să vă spun că această orgă va atrage organişti renumiţi. Sâmbătă va cânta una dintre marile corifee ale orgii din România care, din păcate, de câţiva ani nu mai trăieşte în România, ci în Germania, doamna Ilse Maria Reich şi va dirija corul din Germania cu care vine special pentru acest eveniment. Va fi un concert extraordinar, nemaipomenit. Sunt convins. Din cele 26 de orgi ale lui Prause pe care le-a construit în Transilvania, a noastră este cea mai mare. Noi dispunem de contractul original pe care l-a încheiat cu Parohia Bistriţei din 1795 şi de dispoziţia iniţială a orgii şi de aceea o vom putea reconstrui întocmai, aşa cum a fost acum peste 200 de ani. Asta şi intenţionăm. Tot ce s-a adăugat după vom dispune într-un corpus separat şi va fi mult mai bogată orga”, a spus părintele Johann  Dieter Krauss.

L-am întrebat pe părintele Krauss ce înseamnă pentru comunitatea evanghelică aniversarea a 450 de ani de la sfinţirea bisericii.

„Noi ne bucurăm foarte mult de acest eveniment. Sper că vom fi la înălţimea aşteptărilor. Ne dăm toată silinţa, dar având în vedere că suntem în parteneriat cu Primăria Bistriţa, ştim că avem un partener solid şi bine intenţionat şi ne bucurăm foarte mult. Nu există prea multe informaţii despre momentul sfinţirii. Ştim de pe inscripţia de pe portalul de vest că, în ziua de 24 august a fost sfinţită biserica, de ziua Sfântului Bartolomeu. Era o clădire în roşu, nu era dată în folosinţă. Şi noi sărbătorim acum într-un şantier. M-am temut că vom avea schele înăuntru şi vom sărbători sub ele, dar am fi acceptat şi asta fiindcă e o aniversare rotundă, 450 de ani, totuşi e o perioadă destul de îndemnată. Pentru parohia noastră, faptul că, cu această ocazie putem sărbători în interiorul bisericii, este un lucru extraordinar. Noi nu am crezut că vom putea aduce biserica într-o stare în care să putem face asta într-un timp atât de scurt în ciuda tuturor încercărilor, a tuturor gurilor rele care se zbat împotriva noastră. Văd că Dumnezeu a vrut să încheiem până în faza actuală. Acum sunt încheiate lucrările de primă necesitate care sunt direct cauzate de incendiu, dar s-au făcut şi alte lucrări. Noi intenţionăm în iarna ce urmează să facem descărcarea arheologică şi săpăturile arheologice. Sper să putem face asta după Crăcin ca să putem sărbători aici vecernia de Crăciun fiindcă va fi lume multă ca de obicei”, a spus părintele.

Domnia sa ne-a spus că Biserica Evanghelică Bistriţa a avut iniţial 3500 de locuri, cu o mie mai multe decât Biserica Neagră de la Braşov. „Bistriţenii au folosit fiecare colţişor şi au mai adăugat o strană, o scândură pe care se poate sta, în aşa fel încât să încapă toată comunitatea. Acum nu ştim exact care e capacitatea. Ştiu că vor fi puse 400 de scaune în nava centrală”, a spus Johann Dieter Krauss.

Marţi, în Biserica Evanghelică se lucra de zor la curăţenie. Primarul Ovidiu Creţu, mai mulţi funcţionari din Primăria Bistriţa, dar şi directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Dorel Cosma, au discutat cu preotul Johann Dieter Krauss şi au pus la punct mai multe detalii legate de evenimentele ce se vor petrece în biserică începând de joi.

Cristiana Sabău

orga 9 orga 2 orga 3 orga 4 orga 5 orga 6 orga 7 orga 8

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS