Actualitate

Din anul şcolar 2013/2014 vor fi evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că începând din anul şcolar 2013/2014 vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, el spunând că este necesară o astfel de măsură în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare: ”Este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile”.

„Este vorba de sistemul de evaluare periodică, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 25 la sută din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene. Mă rog, nu sunt uşoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare naţională, matematica şi româna, de la sfârşitul clasei a VIII-a”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

El a spus că în absenţa unor verificări şi evaluări de sistem este imposibil să fie făcute „calibrări de sistem”, iar prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev.

„Acest sistem va deveni standard începând cu anul şcolar 2013/2014. Prin urmare, după câţiva ani de grădiniţă, după clasa pregătitoare, după clasa I, ajungem în clasa a II-a şi putem să vedem care este nivelul elevilor, iar informaţiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilităţi, unde sunt probleme, la nivel de şcoli, la nivel clase, chiar la nivel de elev în raport cu ceilalţi elevi”, a explicat Remus Pricopie.

Anul şcolar 2013-2014 are următoarea structură:

Semestrul I:

Cursuri – luni 16 septembrie 2013 – vineri 20 decembrie 2013. În perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă

Vacanţa de iarnă – sâmbătă 21 decembrie 2013 – duminică 5 ianuarie 2014

Cursuri – luni 6 ianuarie 2014 – vineri 31 ianuarie 2014

Vacanţa intersemestrială – sâmbătă 1 februarie 2014 – duminică 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea:

Cursuri – luni 10 februarie 2014 – vineri 11 aprilie 2014

Vacanţa de primăvară – sâmbătă 12 aprilie 2014 – marţi 22 aprilie 2014

Cursuri – miercuri 23 aprilie 2014 – vineri 20 iunie 2014

Vacanţa de vară – sâmbătă 21 iunie 2014 – duminică 14 septembrie 2014.

4 comentarii

  • Cred ca este un lucru benefic, daca se face cu profesionalism si responsabilitate ! Astfel, se pot face corectii acolo unde se observa deficiente la nivel de elev, clasa, scoala, chiar la nivel de profesor !

  • Va rog sa observati, ca o persoana ajunsa in postura de ministru al invatamantului (hai sa-i spunem asa, desi de-a lungul celor douazeci si ceva de ai, i s-a spus in N feluri), vine cu tot felul de masuri ABERANTE, visate peste noapte, luate din zbor din vizitele peste hotare, s.a. O astfel de aberatie, o constituie si testarile la finalul ciclurilor enumerate mai sus in articol. Acest om, cred ca nu a stiut vreodata, ca evaluari se fac in fiecare clasa din ciclurile scolii din Romania. Se fac trei tipuri de astfel de evaluari: A. Evaluari initiale (la inceput de an scolar, ciclu scolar), B. Evalari de parcurs (la final de capitole, teme, s.a.). C. Evaluari finale ( la finalul anului scolar, din intreaga materie parcursa). E atat de simplu, dar stimabilul ministru, nu stie ca exista asa ceva. Din lipsa de idei, si totusi pentru a-si lasa amprenta asupra scolii romanesti, vine cu o ,,gogorita” ca si cea de mai sus. Si uitati-va la o alta aberatie: structura anului scolar.Se da spre exemplu vacanta de iarna, pana in 5 ianuarie. In 6 ianuarie 2013, incepe scoala, cu toate ca se stie, ca sarbatori crestine sunt si in 6 si 7 ianuarie (Poate a auzit de Boboteaza si Sf.Ion) zile cu siguranta PIERDUTE, si stiti la ce ma refer. In loc sa fi foat inca o saptamana de vacanta, ministerul duce aceasta saptamana de vacanta in perioada, sâmbătă 1 februarie 2014 – duminică 9 februarie 2014, spunandu-i ,,vacanta intersemestriala”. O Doamne, oare chiar toti din Ministerul Educatiei Nationale,sunt atei, sau ,,cazuti in cap”?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS