Social

Crescătorii de viței din Salva și Braniștea, ”cu grumazul la pământ”. Vor încasa doar 19% din valoarea subvenției

Doi crescători de viței pentru carne, Anchidim Lari din Salva și Dumitru Lazăr din Braniștea, au tras vineri un semnal de alarmă legat de soarta fermelor mici de bovine și ovine care, din acest an, primesc subvenții.

Cei doi și-au spus păsul într-o conferință de presă la sediul PSD.


Anchidim Lari din Salva (foto dreapta) a anunțat că urmează dezastrul în zootehnie, mai ales în ceea ce privește fermele mici, care reprezintă 60% din totalul fermelor din România.

”Singura subvenție pe care o primeau fermierii din sectorul zootehnic, respectiv ajutorul național tranzitoriu plătit din bugetul de stat pentru fermele mici sau fermele din zonele defavorizate care nu îndeplinesc toate condițiile pentru accesarea subvenției din fonduri europene, a primit anul acesta un buget cu 55% mai mic față de 2019. Trebuie să spunem că anul acesta se plătește subvenția pentru anul 2020. Pe lângă faptul că nici până astăzi nu a fost plătită această subvenție, domnul ministrul Adrian Oros vrea ca, din acest buget cu 55% mai mic să plătească trei scheme de plată. După împărțirea banilor, subvenția pentru bovine va ajunge un 1,026 euro/cap de bovină, iar pentru ovine și caprine 2 euro/cap, iar pentru tona de lapte livrată în 2020 suma de 0,41 euro. Eu cred că este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor. Ministrul a spus că aceasta este și ultima subvenție restantă de anul trecut pe care Ministerul Agriculturii trebuie să o plătească. Bugetul este 48 de milioane de euro și ne întrebăm cum poate să plătească și o schemă restantă din 2020, iar o altă parte din bani să-i aloce pentru o altă schemă, ca și ajutor de Covid pentru 2021? Anul trecut pentru ajutorul național tranzitoriu au fost alocați 85 de milioane de euro, iar pentru Covid un buget 165 de milioane de euro, adică 253 de milioane de euro, iar acum din cei doar 48 de milioane de euro să plătească aceste scheme. Reiese că fermierii din sectorul zootehnic în 2021 vor încasa doar 19% din valoarea subvenției din 2020. Considerăm că o diminuare a subvențiilor cu 81% față de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic, în special a fermelor mici care nu îndeplinesc toate condițiile pentru subvebția oferită din fonduri europene”, a spus Lari.

”La schema de plată pentru subvenția din fonduri europene, un fermier trebuie să aibă minim 10 bovine și minim 150 de bovine. Un fermier care deține 9 bovine și 140 de ovine nu poate beneficia de altă subvebție decât cea din bugetul de stat. Nouă vaci ori un euro, plus 140 de oi ori 2 euro ar veni undeva la 289 de euro pentru întreaga exploatație. Cu acești bani, fermierii nu-și acoperă nici costurile pentru obținerea subvenției fiindcă au de făcut drumuri la bancă, administrarea contului bancar, deplasări, nu mai vorbim de crotalierea animalelor, de acțiunile sanitare-veterinare. Cu această plată simbolică, cum spune ministrul Oros, România va ajunge într-un haos total cu sectorul zootehnic deoarece fermierii nu vor mai solicita subvenții. Nu vor mai avea nici interesul de a-și identifica sau crotalia animalele, iar baza de date a ANSVSA nu va mai fi reală, iar medicii veterinari nu vor mai fi primiți în gospodăriile fermierilor”, a spus el.

Potrivit acestuia, suma alocată de stat fermierilor a scăzut din 2015 până în 2019 cu câte 5% în fiecare an, aceasta fiind cea mai drastică reducere din 2019 până în 2020, respectiv cu 55%: ”Am așteptat să avem parte de alte măsuri suplimentare de sprijin din partea statului având în vedere scăderea efectivelor de bovine și ovine. Statul putea acorda un ajutor de minimis pentru achiziția de bovine, ajutor care nu a mai fost oferit din 2016. Nicidecum nu ne așteptam la tăierea subvenției ca să vindem animalele în loc să le cumpărăm”.

Dumitru Lazăr din Braniștea (foto stânga), care a muncit timp de 11 ani în Italia ca să-și facă o fermă acasă, a spus că a venit la sediul PSD în disperare de cauză pentru că se simte ”cu grumazul la pământ”: ”Nu veneam în viața mea”.

”După 40 de ani de zootehnie, am venit aici pentru că ceea ce trăim este un lucru umilitor, degradant. Ce mai poate un agricultor să facă când e cu grumazul la pământ? Mai bine îl calcă pe grumaz și-l strivește ca pe un vierme. Oare noi, care nu am furat, nu am delapidat, nu am făcut nimic necurat, oare nu mai folosim, la nimic? Am muncit 11 ani în Italia, am venit cu capital și am încercat să fac o fermă pentru că visul meu, când a căzut comunismul, a fost să ajung să-mi câștig pâinea cinstit. Am cumpărat un grajd de la un fost CAP, l-am adus pe linia de plutire și, cu soția, am muncit cot la cot, ne-am ridicat încetul cu încetul – pentru că din muncă cinstită nu te îmbogățești – dar momentul acesta m-a omorât și m-a adus în situația de a veni încoace că nu veneam în viața mea”, a spus Dumitru Lazăr.

Fermierul a relatat că subvenția pentru bovine oricum a fost mică și în anii trecuți, dar acum întrece orice măsură. Din acest motiv, el spune că nu crede că va mai crește viței după ce i-a vândut pe cei care-i avea.

”Am avut 169 de tăurași crescuți pentru carne la 440 de kg media pe care i-am vândut la începutul lunii. Vițeii i-am cumpărat la 100 de kg. Faceți socoteala cât am investit și vedeți dacă am ieșit noi în câștig. I-am mulțumit lui Dumnezeu că nu am ieșit în pierdere. Acum nu mai am niciun animal. Populăm 100% și depopulăm 100%. După depopulare curățim grajdul, îl spălăm, dezinfectăm, tot ce ține de igienă și îl lăsăm la odihnă o săptămână două, trei, o lună, acum cred că-l băgăm la odihnă veșnică”, a spus bărbatul.

Dumitru Lazăr a vândut vițeii în Arabia Saudită la prețul de 10,70 lei/kg.

”Oare în România nu se poate mânca o carne de vițel mai de calitate? Numai căzături? Ce găsiți în România este carne care vine din afară și nu e garantată. Eu garantez linia de la A la Z, de la cel de la care cumpăr vițelul până la abatorizare, tot garantez tot lanțul. Noi, în România, decât să mâncăm o carne de calitate, mai bine dăm bani pe medicamente în farmacii”, a spus fermierul.

Deputatul PSD Bogdan Ivan le-a promis fermierilor că va face demersuri la București ca vocea lor să fie ascultată chiar de ministrul Adrian Oros.

https://www.facebook.com/psd.bistrita.nasaud/posts/4130769630288128

5 comentarii

  • PSD = PNL = ce partide or mai fi care in campanie promit bunastarea oamenilor si prosperitate nationala = legi in favoarea fermierilor polonezi, cehi si unguri. Cam toti politicienii sustin (intentionat ) pe termen scurt buzunarul propriu si pe termen lung europa de vest si europa centrala.

  • Am citit foarte atent articolul, însă constat cu regret faptul ca informațiile prezentate de către cei doi fermieri reprezinta doar jumătate din adevăr. Într-adevăr subvenția despre care vorbesc ei, ANT-ul(ajutorul național tranzitoriu) a fost diminuat cu 55% față de anul trecut alocandu-se doar 48 de milioane de euro, ajungând la aproximativ 40 de euro/animal(bovine). Ce s-a schimbat față de anul trecut este modul de acordare. Pana acum se acorda pentru animalele existente în exploatații la 31.01.2013, sau pentru exploatațiile nou înființate după 2013 -pentru animalele existente în primul an de cerere. Prin urmare au existat extrem de multe cazuri ca exploatații ce nu mai aveau animale de ani buni,dar care au avut la data istorica, sa încaseze an de an acei bani chiar dacă nu aveau animale, pe de o parte iar pe de alta parte cei nou înființați care an de an s-au dezvoltat și au crescut efectivul ,au încasat doar pentru animalele ce le-au avut în primul an de cerere, motiv pentru care an de an au fost trimise memorii sa se acorde aceasta subvenție pentru animalele existente la zi în exploatații.
    Acest lucru a fost reglementat chiar de dl ministru Daea (psd), care a inițiat Legea 146/2018, lege care consfințea acordarea subvenției pt animalele existente în exploatații la 01.01 a anului de cerere, însă legislația UE nu a permis aplicarea acestei legi nici în ziua de azi.
    Astfel s-a găsit această variantă sa se acorde o suma simbolica pt animalele din 2013, si restul va fi acordat pt animalele existente in ianuarie 2021, lucru absolut corect.
    Prin urmare cei doi fermieri, nu ar trebui sa fie nemulțumiți dacă au animale, sau le-au avut în ianuarie, asta bineînțeles dacă nu cumva în 2013 au avut mai multe.

    • Cei doi suflau în focul propagandei pesediste intrate odată cu deputatul Suciu în cel mai trist cotez. PES, pesemne vine de la pestă.

    • Da este corect faptul ca sa găsit o soluție pentru a se primi subvenția pentru animalele existente in 2021, dar trebuia sa se stabilească acest lucru in 2020 cind sau depus cererile , nu sa aștepte fermierul plata pe 2020 in mai – Iunie 2021 . Și mai e o problema plata covid 2020 a fost susținută din bugetul ue , sunt curios dacă se va mai da de la ue un ajutor in 2021 sub ce forma îl va da guvernul pentru ca ,covid 2021 îl da acum din bani ant 2020 . In concluzie zootehnia (cea mai rămas din ea) se
      prăbușește cu totul, dacă se continua cu astfel de politici agricole . Dar nu e nici o problema ca vor produce alții și pentru noi , abia așteaptă.

  • Locuiesc în Franța de aproape 13 ani mă tot gândesc sa ma întorc acasă sa fac o micro ferma ceva animale citeva solare am început încet am cumpărat un tractor citeva utilaje agricole a-și vrea să îmi construiesc un grajd dar cum merg lucrurile la noi în România ma dezgusta să mă mai întorc acasă sa fac o investiție de cel puțin 20-30mii euro cu banii tai fără fonduri europene și la final să te alegi cu bani cheltuiți și cu foarte multă muncă mai sărac decât ai început nustiu ce sa fac vreau foarte mult sa vin acasă dar inacelasi timp îmi este tare frica de siguranță zilei de mâine în România ce ma sfătuiți să rămână aici în Franța unde 90% îmi este bine sau sa ma întorc acasă în România ce șanse a-și avea vă mulțumesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS