Economie

Creşterea oilor, o afacere profitabilă pentru cei care vor să investească în agricultură

Cine vrea să investească într-o fermă de oi îşi poate face o turmă din rasa Băla de Bistriţa, o subvarietate a Ţurcanei albe cu trăsături superioare acesteia. Un fermier vinde o sută de oi din această rasă la preţul de 400 de lei bucata. Specialiştii în agricultură spun că avantajul oieritului este mare şi fermierul poate rămâne cu bani frumoşi de pe urma acestei afaceri.

Pe un site de anunţuri agricole, un fermier dă de veste că vinde o sută de oi din rasa Băla de Bistriţa la preţul de 400 de lei bucata. Oierul susţine că are 600 şi că e dispus să lase cumpărătorul să-şi aleagă oile preferate.

Băla de Bistriţa este o subvarietate a Ţurcanei albe dar care atinge chiar 60-70 de kilograme. O îmbunătăţire se simte şi la cantitatea de lână, care practic s-a dublat, dar şi la producţia de lapte, care poate ajunge până la 80- 90 de litri pe cap de oaie. O însuşire determinantă a oilor din rasa Băla de Bistriţa o reprezintă compoziţia chimică valoroasă a laptelui produs de acestea, dar mai ales durata îndelungată a lactaţiei.

Băla de Bistriţa se remarcă prin aceea că are lâna de un alb strălucitor, iar cantitatea tunsă este mai mare decât în cazul Ţurcanei albe. Majoritatea oilor din acest tip au coarne, chiar dacă sunt femele, fapt care le asigură avantaje în dobândirea hranei.

Potrivit specialiştilor în agricultură de la Camera Agricolă Botoşani, creşterea oilor poate fi o veritabilă afacere de familie întrucât produsele de la oaie se pot valorifica integral. Se vinde pielea, lâna, carnea, mieii, laptele şi caşul de la stână. De altfel, există o piaţă excelentă pentru animale vii în lumea arabă, care este mare consumatoare de carne de oaie.

Conform acestora, dimensiunea optimă a unei ferme ar fi în jur la 300 de capete. Pentru profituri mai mari, numărul animalelor poate creşte, dar, pentru început, 250-300 de oi sunt suficiente, mai puţine înseamnă dificultăţi în vânzarea berbecuţilor şi a laptelui. Procesatorii cer cantităţi mari, livrate constant. Pentru 20-30 litri lapte de oaie nu trimit o maşină să colecteze, dar pentru 150 litri, da, o trimit.

Calculul de rentabilitate a fermei de oi : un miel valorează pe piaţă între 150 si 200 de lei. O oaie de rasă mixtă produce 50-60 litri de lapte, reprezentând aproximativ 100 de lei. Din păcate, lâna de oaie are un preţ mic, de 2 lei/kg. Astfel, o oaie aduce într-un an venituri între 250-300 lei.

Costurile întreţinerii unui animal de-a lungul anului sunt în jur de 100 lei sau cel mult 150 lei. Din diferenţă, rezultă un profit de 100 lei sau cel mult 150 lei. La 30.000 lei, se adaugă faptul că statul acordă o subvenţie de 40 lei pe cap de animal. Aceasta nu este de neglijat, în cazul a 300 de animale, ar reveni încă 12.000 lei anual. Profitul total este deci de 42.000 lei anual.

Dacă la fermă lucrează fermierul, soţia sa şi un angajat, fiecare cu un salariu de 1000 de lei pe lună, traiul poate fi decent. După ce plăteşte salariile 36.000 lei, fermierului îi mai rămâne 6.000 lei pe care să-i depună la bancă sau să-şi dezvolte afacerea.

Potrivit CJ, în Bistriţa-Năsăud sunt peste 265.000 de oi.

3 comentarii

  • Buna ziua as avia o antrebare la dumneavoastra eu si sotul meu avem o mica turma de oi si vrem sa ne facem mica noastra ferma nu lucram nici unul pentru ca de ocupam de oi dar din cauza ca nu avem bani suficenti nu mai putem sa anaintam si de asta am intrat pe saitul dumneavoastra sa va antreb am putia fi ajutati sa ne facem mica ferma din bani UE ce ar trebui sa facem eu am 39 ani iar sotu 40 ani am vrea sa stim avem dreptul la fonduri europene ca sa ne putem continua mica afacere va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra chiar si pe msg daca se poate multumesc

  • Bună ziua a-și vrea sa ma informez și eu cu o afacere eu as vrea să-mi cumpar 100 de oi da nam bani să-mi cunpar se poate aloca niște bani de la euniunea europeana pentru afacerea pe care vreau sa mi-o desfășor și vreau să încep cu 42 de mii de euro cu proiectu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS