Economie

ADR Nord-Vest: BN, judeţul cu cele mai puţine idei de proiecte. Ce spune administratorul public

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a adunat un portofoliu de 2.200 de idei de proiecte pentru perioada 2014-2020 din toate judeţele care compun regiunea. Autorităţile vor bani pentru transport, patrimoniului, utilităţi, eficienţa energetică şi educaţie. ”Cele mai multe idei s-au primit din Satu Mare, iar cele mai puţine din Bistriţa-Năsăud”, a anunţat ADR Nord-Vest.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cel mai recent draft al Planului de Dezvoltare Regională a fost realizat la sfârşitul anului trecut şi se preconizează ca varianta finală a acestui document să fie disponibilă în luna martie 2014. După finalizare, Planul şi Strategia de Dezvoltare vor fi avizate de Comitetul Regional de Planificare, iar apoi aprobate de Consiliul de Dezvoltare Regională.

„Obiectivele Regiunii Nord-Vest, identificate pentru perioada 2014-2020, sunt: creşterea numărului locurilor de muncă şi a veniturilor, creşterea accesibilităţii regiunii şi a mobilităţii locuitorilor, mărfurilor şi informaţiilor, creşterea calităţii vieţii locuitorilor din regiune, precum şi creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor de administraţie publică pentru locuitorii din regiune. Portofoliul regional de proiecte, care au fost declarate ca importante de către autorităţile din regiune, cumulează aproape 2.200 de idei de proiecte. Sumele solicitate la nivel regional se ridică la peste 11 miliarde de euro. În urma analizei portofoliului a reieşit că domeniile cele mai importante sunt infrastructura de transport, protecţia resurselor şi a patrimoniului, infrastructura de utilităţi, eficienţa energetică, respectiv educaţia. Ca şi distribuţie teritorială, la nivel judeţean cele mai multe idei s-au primit din Satu Mare, iar cele mai puţine din Bistriţa-Năsăud”, se arată în comunicat.

Deosebit de relevant pentru ADR Nord-Vest a fost conturarea proiectelor în domeniul transportului fiind identificată o reţea de drumuri judeţene, care asigură atât mobilitatea la nivelul regiunii şi legăturile directe şi indirecte cu reţeaua TEN-T. Această reţea a fost identificată ca proiectul prioritar al Regiunii Nord-Vest.

În această perioadă, are loc programarea pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Ultima versiune a Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană a fost publicată la sfârşitul lunii ianuarie 2014 şi dezbătut la şedinţa din 4 februarie 2014 a Comitetului Inter-instituţional pentru Acordul de Parteneriat. Este planificat ca Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale să fie aprobate până la sfârşitul semestrului I al acestui an.

Alocările financiare sunt orientate spre domenii în concordanţă cu principalele provocări în dezvoltare identificate de România, astfel: infrastructură de transport – 7,2 miliarde euro, infrastructură de mediu – 4,6 milarde euro, managementul riscurilor şi schimbări climatice – 1,5 miliarde euro, cadastru – 300 milioane euro, incluziune socială – 3 miliarde euro, educaţie – 1,7 miliarde euro, mediu de afaceri – 3,4 miliarde euro.

Programele care vor fi finanţate sunt: PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO regional, PO Capital Uman, PO Capacitate Administrativă, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi PO pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Fondurile alocate României pentru perioada 2014-2020 sunt de 28.623,73 milioane euro.

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va fi Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, iar alocarea pentru regiunea Nord-Vest va fi de aproximativ 1 miliard de euro. 

Între 2014-2020, prin acest program, distribuţia aproximativă a fondurilor fiind: 34% pentru reabilitare termică clădiri publice şi rezidenţiale, transport public urban, refacere căi de rulare, străzi urbane, material rulant, centre intermodale, 20% pentru reabilitare şi modernizare reţele de drumuri judeţene, centuri pe drumurile judeţene, 12% pentru creare de noi întreprinderi, dezvoltare instrumentelor financiare pentru susţinerea mediului de afaceri, 7% la  infrastructură socială, infrastructură de sănătate, programe integrate pentru zonele şi comunităţile sărace, respectiv infrastructură de educaţie, 5,5% pentru reabilitare zone istorice, reabilitare situri industriale în urban, restaurarea patrimoniului cultural şi investiţii conexe, inclusiv turism, 3,5% pentru promovare transfer tehnologic, dezvoltare parcuri ştiinţifice,  18% restul fiind alocaţi pentru finanţarea sistemului de cadastru al României şi asistenţă tehnică.

ACTUALIZARE 

Administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, a declarat pentru Timp Online:

”Din punctul meu de vedere, este inexplicabilă afirmaţia colegilor noştri din ADR Nord-Vest, pentru că din cele 2.200 de proiecte la care fac referire, colegii mei din CJ au trimis, după elaborarea Strategiei de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020 şi a portofoliului de proiecte, peste 700 de proiecte de la nivelul întregului judeţ: ale CJ, ale primăriilor, GAL-urilor, inclusiv din mediul privat. Ele sunt cuprinse şi în Strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud. O să vorbim cu colegii noştri din ADR să vedem cum au ajuns la concluzia că din Bistriţa-Năsăud s-au primit cele mai puţine idei de proiecte. Oricum, acel portofoliu de proiecte este orientativ, el va fi supus spre aprobare Consiliului Director al ADR Nord-Vest”.

Foto: arhivă recepţie DJ 151, drum reabilitat cu bani europeni

1 comentariu

  • Domnii de la ADR sunt simpatici dar uita un lucru esential: cadastrul general. Le-am spus acest lucru si cand au fost la Bistrita. Vreti proiecte mari, integrate dar….cum dovedim proprietatea, lucru critic pentru proiecte? Si, toti stiu, ca si APL si aplicantii privati au mari probleme in acest sens. Adica sa depunem idei de proiecte dar de realizat nu prea merge pentru ca nu putem dovedi proprietatea….Terminati cadastrul general al Romaniei si apoi se pot depune cate proiecte vreti! Si, un lucru esential, cu birocratia romaneasca, proiecte europene….cam greu… Sunt foarte multe de spus, dar….nu este cine sa asculte si, chiar mai grav, cine sa actioneze in directia corecta!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS