Actualitate

Cristian Florian despre Legea salarizării unitare: Aceasta este soluția corectă

Senatorul PNL Cristian Florian a declarat că Legea salarizării unitare este proiectul cel mai important, care poate aduce echilibrarea și mărirea salariilor din sectorul public: ”În opinia mea, mai întâi de toate avem nevoie de un echilibru în sectorul bugetar, după cum știți sunt lucrători care prestează aceeași muncă și au aceleași obligații și responsabilități, dar au salarii total diferite, unul 1.400 și celălalt într-o altă instituție 3.000 de lei spre exemplu. Este foarte clar că pentru a moderniza sectorul public trebuie să asiguri niște salarii decente, dar înainte trebuie să asiguri echilibrarea veniturilor, cu alte cuvinte funcții similare cu responsabilități similare să poată avea aceleași salarii, în funcție de munca prestată. Abia apoi să crești salariile, care într-o bună parte a sectorului public sunt mult sub nivelul unui trai decent”.

Proiectul de lege, amânat la nesfârșit

”Legea salarizării unitare este cea care poate să aducă atât echilibrarea, cât și creșterea corectă a salariilor din sectorul public. Din păcate, acest proeict de lege a tot fost amânat de ultimele Guverne. Vicepremierul Vasile Dâncu a promis încă din decembrie 2015 o lege a salarizării până în primăvară. A trecut primăvara, a trecut și vara, trece și toamna și nu s-a mai reușit să aducă o astfel de lege într-o dezbatere publică. Vorbim de creșteri salariale pe care PSD și le dorește acum, la final de an. E nevoie de creșterea salariilor în învățământ, în sănătate și nu numai, dar dacă vrem să facem un lucru corect trebuie să echilibrăm, pentru că să creștem cu același procent și salariile mici și salariile mari nu facem altceva decât să mărim discrepanța între venituri. N-am înțeles de ce s-a amânat ani la rând acest proiect, la urma urmei nu costă nimic să vii cu un proiect de lege într-o dezbatere publică, pentru o variantă finală pe care să o implementezi atunci când posibilitățile bugetare îți permit”, a menționat parlamentarul liberal.

Adevărata soluție

”Cred că adevărata soluție sau soluția corectă pentru a sigura salarii decente, dar și un echilibru, este această Lege a salarizării. PSD a promis-o din 2015, când premier era Victor Ponta, a tot amânat-o și până la urmă a plecat de la guvernare fără să mai vină cu acest proiect extrem de important. Nu pot fi credibili că își doresc cu adevărat salarii decente și nu doar de dragul propagandei, au fost la guvernare și n-au făcut, dar vin acum la final de an cu măriri de salarii fără a avea în vedere un proiect bine gândit. Ar fi trebuit ca până acum ultimele Guverne, și PSD și acesta, să fi avut răgazul de a ieși cu un asemenea proieect. Să sperăm că Guvernul Cioloș va reuși până la finalul mandatului să aducă proiectul în dezbatere publică și să avem o variantă finală bună. Dacă Guvernul va veni în următoarele săptămâni cu acest proiect în dezbatere publică, conform solicitărilor PNL, în urma observațiilor care pot fi făcute în urma dezbaterii legea poate fi corectată, îmbunătățită pentru a avea o formă finală cât mai bună. Dezbaterea publică, însă nu una mimată, este foarte importantă, vorbim despre un proiect cu impact pe termen mediu și lung în sectorul public dar nu numai, pentru că implicit urmărești și îmbunătățirea serviciilor din spațiul public. Deci impactul este asupra întregii populații. Dată fiind importanța acestui proiect, este nevoie de o dezbatere publică serioasă, care poate dura, și abia apoi  cu varianta finală să vii în Parlament pentru vot. O lege de o asemenea importanță trebuie să treacă prin filtrul Parlamentului”, a comentat Cristian Florian.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că obiectivul Guvernului este ca, înainte de a finaliza mandatul, să se pună pe masă legea salarizării unitare. PNL a anunțat principalele prevederi din proiectul de salarizare unitară propus de liberali și a cerut ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, ca în maximum trei săptămâni să vină cu reaşezarea proiectului de lege aşa cum l-au gândit Guvernul şi ministerul în baza principiilor PNL.

3 comentarii

  • Salarizarea unitara trebuie facuta in concordanta cu salariile din SECTORUL PRIVAT.
    Salariul minim brut pe economie e de 1250 lei.
    Salariul mediu brut pe economie e in jur de 2500 lei.

    Sper ca ati inteles ce vreau sa spun!

  • Soluția corectă ar fi să ieși discret din scena politică, unde în cea mai mare parte a timpului ai jucat rolul de marionetă. Dacă tot ai ponturi așa grozave vindele sau dă-le gratis la colegii tăi ce speră să-ți ia locul în Parlament.

  • Dar pana acuma cine va oprit?? Pe vremea guvernari voastre ati taiat salariile cu 25% cine va mai crede?? Acuma aveti tot interesul dar nu ne mai duceti de nas nici voi nici psd nici alti

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.