Actualitate

Circa 7.000 de bistriţeni primesc indemnizaţii pentru că au suferit de pe urma comunismului

În Bistriţa-Năsăud mai trăiesc 776 de veterani de război care primesc indemnizaţii de la statul român prin Casa Judeţeană de Pensii, în timp ce alte 6.803 de persoane sunt recompensate pentru că au avut avut de suferit din cauza regimului comunist. Pentru participarea la revoluţia de la Braşov şi la cea din 1989 primesc indemnizaţii 26 de bistriţeni, iar pentru că sunt scriitori sau ziarişti profesionişti recunoscuţi alţi peste 100 au pensiile cu 50% mai mari.

Potrivit Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, 3.646 de persoane din Bistriţa-Năsăud primesc indemnizaţie în baza Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Este vorba de persoane care au fost arestate sau au făcut închisoare din motive politice, au fost internate în spitale de psihiatrie, au avut stabilit domiciliu obligatoriu, au fost strămutate într-o altă localitate, au fost deportate în străinătate după 23 august 1944 sau au fost prizoniere ale ruşilor.

În baza Legii 189 din 2000, primesc indemnizaţii 1.031 de persoane. Este vorba de oameni care, în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, au avut de suferit persecuţii din motive etnice, după cum urmează: au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare sau au fost refugiate, expulzate sau strămutate în alte localităţi.

În baza Legii nr. 309 din 22 mai 2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în detaşamentele de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 primesc indemnizaţii 2.126 de persoane.

Conform Legii 42 din 1990 şi Legii 341 din 2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 primesc indemnizaţii 26 de persoane din judeţul nostru.

Legea 8 din 2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică le aduce pensii cu 50% mai mari unui număr de 101 de beneficiari, fie membri ai Uniunii Scriitorilor din România, fie ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti.

În baza Legii 109 din 2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România primesc indemnizaţii doar două persoane din categoria soliștilor și interpreților vocali sau instrumentişti, actor, prezentatori de spectacole etc.

7 comentarii

  • Dar cei care au de suferit de la regimul COMUNISTOID LOCAL de dupa 89 si nu le este recunoscuta proprietatea si le este refuzata pana si o amarata de AUTORIZATIE , nu primesc nici o INDEMNIZATIE ?

    • Sunt scutiti de plata impozitului pe locuinta. Proprietatea nu va este recunoscuta de vecini. N-o mai aburiti ca nu v-ati terminat procesele. Când o sa le terminati o sa aveti si autorizatia. Impozitul din urma nu vi-l mai ia nimeni. Va plangeti degeaba.

  • În baza Legii 189 beneficiază de prevederile acestui act normativ persoana, cetăţean roman, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice, după cum urmează:
    a) a fost deportata în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate;
    b) a fost privată de libertate în locuri de detenţie sau în lagare de concentrare;
    c) a fost refugiata, expulzata sau strămutată în alta localitate;
    d) a făcut parte din detasamentele de munca forţată;
    e) a fost supravietuitoare a trenului morţii;
    f) este soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit;
    g) a fost evacuată din locuinţa pe care o deţinea.
    De aceleaşi drepturi beneficiază, la cerere, şi persoanele care aveau domiciliul pe teritoriul statului român sau pe teritoriile româneşti vremelnic ocupate de către alte state, indiferent dacă localitatea în care au fost refugiate, expulzate sau strămutate se afla sub administraţie românească ori sub administraţia acelor state, ale căror cereri anterioare au fost soluţionate prin hotărâri de respingere ale comisiei de aplicare.

    Persoanele care s-au aflat în situaţiile prevăzute la lit. a)-d) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară de 100 lei pentru fiecare an de deportare, de detenţie, de strămutare în alte localităţi, de muncă forţată sau de evacuare din locuinţa pe care o deţineau.
    Persoanele care s-au aflat în situaţiile prevăzute lit. e) şi f) au dreptul la o indemnizaţie lunară de 100 lei.
    Soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la lit. a)-e) şi g), va beneficia începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, în condiţiile legii, de o indemnizaţie lunară de 100 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

  • Si asta nu e totul. Mai exista o serie de „Academii” precum Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice , Academia de Stiinte Agricole, Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, ai caror membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea Academiei Romane. Dintre acestea, cea mai controversata este Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, denumita „academia lui Gabriel Oprea”, fostul ministru de Interne fiind unul dintre initiatorii legii in baza careia a fost infiintata, iar printre acestia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, de vicepremierul Vasile Dancu si de fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei. Cu atat mai ciudat este cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, „unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice”. Dupa ce a fost numit ambasador la Londra, Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: „Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia”.

    • Cu cativa ani in urma, academicianul Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane atragea atentia asupra puzderiei de academii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie: ” Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si ii onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite”.

  • D-le MARCEL ; nu aburesac nici macar 1%. Sunt proprietar cu acte in regula si sistemul creat de stat JUSTITIE, PRIMARIE ,OCPI etc este cel care imi incalca drepturile. Vecinii si neamurile sunt asa cum ti le da DUMNEZEU. Fiecare are cate-un mic handicap la CAP.

  • atunci se poate face publica lista lor
    tot asa de bine e de facut publica si lista multirevolutionarilor bistriteni!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS