Actualitate

Criza economică își arată colții. În județ sunt mai puțini angajați, mai mulți șomeri, investiții în scădere

Într-o singură lună de pandemie, în Bistrița-Năsăud a crescut cu peste 500 numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în timp ce numărul salariaților este mai mic cu peste 2300 față de anul trecut, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii iulie 2020 era de 3828 persoane, în creștere cu 521 persoane faţă de luna anterioară şi cu 648 mai multe faţă de acelaşi moment al anului 2019, se arată în buletinul statistic lunar.


Din numărul total al şomerilor, 55,9% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,0%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul lunii anterioare și cu 0,3 puncte procentuale sub rata șomajului la nivel naţional.

Conform sursei citate, la sfârşitul lunii iulie 2020 efectivul salariaţilor din judeţ era de 68545 persoane, cu 19 persoane mai puține față de luna anterioară şi cu 2354 persoane sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.

Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna iulie a.c. de 4307 lei, cu 2,8% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 4,6% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2688 lei cu 3,1% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 5,6% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 21,2%, respectiv 20,3% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

În trimestrul doi al anului 2020 volumul investiţiilor a scăzut cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

Investiţiile de natura construcţiilor au crescut cu 21,9%, cele concretizate în utilaje şi mijloace de transport au scăzut cu 26,6%, iar alte investiţii au scăzut cu 56,2%, față de trimestrul corespunzător din anul anterior.

În primul semestru al anului curent volumul investițiilor a scăzut cu 10,4% comparativ cu primul semestru din anul trecut, cele de natura construcțiilor au crescut cu 40,4%, la utilaje și mijloace de transport scăderea a fost cu 42,6% și alte investiții au scăzut cu 55,9%.

Numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna iulie a.c. a fost de 95, în creștere cu 44 faţă de luna anterioară şi cu 17 mai puține decât în luna corespunzătoare din anul precedent.

În cursul trimestru II al anului curent, au fost finalizate un număr de 117 locuinţe, cu 94 mai puține decât în trimestrul corespunzător al anului precedent și cu 20 locuințe mai multe față de trimestrul anterior. Dintre acestea 92 au fost construite în mediul urban (78,6%).

În cursul primului semestru al anului curent au fost finalizate un număr de 214 locuinţe, cu 148 locuințe mai puține decât în aceeași perioadă din anul trecut. Din totalul locuințelor construite în cursul anului curent 169 fiind construite în mediul urban (79,0%).

9 comentarii

 • Chiar,e greu de inteles…””Prin gunoi”‘,sau gunoaie… Cum saracia,totdeauna ,inaintea guvernarilor de centru-dreapta, erau guvernari infloritoare…, de stanga ? De ce oare este alternanta asta la guvernare, nu? Sa fie ,cetatene,numai de stanga, nu? Ar fi minunat si
  …numai pentru noi,oamenii obisnuiti, simplii, fara mari pretentii…Ce ar fi ,sa se mai intoarca cetatenii pe la sate, sa-si mai ajute parintii garboviti de ani,de boli, de nevoi, in loc sa stea la oras ,someri… Toata lumea ar fi multumita! Dottore, am vazut bine apelativul-„‘ mai pervers”‘… pentru unii care au fost si sunt prin ministere…mostenire genetica?…Interesant! Poti da, cateva exemple? Atentie…e un pamflet…fara vulgaritati ! Cu respect,MNPop

 • Raspunsul e simplu:
  cei de dinaintea lor consuma ca lacustele totul si lasa doar datorii.
  Sti tu.. aia care dau salarii cu sporuri la stat , pensii speciale, ajutoare la toate putorile… etc

 • Asta e numai inceputul,
  Va amintiti anii 1997-1998 ? Cu imprumuturi externe conditionate de la FMI si BM, cu inchiderile fabricilor si privatizarile pe un leu, somaj masiv, devalorizarea leului, restantele la plata intretinerii, primul val de fuga a populatiei saracite in strainatate?
  Va amintiti de criza din 2008 ? Cu imprumut extern de 20 de miliarde dat la banci , cu concedieri si scaderi de salarii, cu cresteri de dobanzi si rate a datornicilor la banci, cu zeci de mii care nu si-au mai putut plati creditele si au ajuns executati silit?
  Frunza verde de dudău, Si-o sa fie si mai..bine.
  Daca ati uitat ce a fost, ceea ce urmeaza o sa va aduca aminte.
  Bogatii se vor imbogati mai mult, saracii vor saraci mai tare.
  Faceti-va rezerve de bani, de malai si de ceapa.
  Pentru aport de calorii, mamaliga se poate lua cu placuta suedeza, contine proteine.
  Sa traiti bine.Winter is coming.

 • Să fim obiectivi .
  Dacă era PSD-ul la guvernare în timpul crizei actuale pandemice care zguduie economia mondială România s-ar fi aflat într-o poziție şi mai vulnerabilă.
  Discută de cheltuieli deficit enorme în toate țările, legate de sectorul sănătății, de pierderi enorme în domeniul serviciilor , turismului transporturilor.
  Aşa că placa PNL vs PSD e anticã ca şi mesaj.
  Şi încă nu suntem la capătul suferințelor.
  Criza ecobomică de abia acum începe.
  Ca de fiecare dată au fost lovit prima oară privații..dar cum funcționărimea ocupă din bugetul salarial sume consistente..vor veni zile şi mai grele pentru unii.
  PSD ul în afară de inflație ar fi avut puține măsuri la care să apeleze.
  De fapt PNL trebuie să administreze două crize.
  Cea economică lăsată de PSD ..şi cea economocă indusă de PNL.
  Comparația cu criza din 2008 când s-au evitat intrarea în incapacitate de plată prin măsuri drastice..e injustă. De altfel Boc a confirmat ca şi administrator la Cluj, sub guvernarea lui în timpuri normale a lăsat oraşele PSD mult în urmă.

  • Pe omul simplu nu il intereseaza puterea si politica.
   Omul simplu a vazut cum i s-a inchis fabrica, a fost bagata in faliment, vanduta si demolata.
   A vazut cum e sa nu mai aiba nici o sursa de venit si sa nu mai poata plati intretinerea.
   A vazut cum i-au crescut ratele la credit pana nu a mai putut plati si si-a pierdut casa.
   Omul simplu a vazut ca nu mai are ce da de mancare la copii si a fugit din tara de saracie.
   La omul simplu absolut toti politicienii i-au spus ca e de datoria lui sa fie sarac lipit ca sa salveze economia si tara.
   Niciunu din cei are i-au cerut sa fie sarac nu a saracit, ba dimpotriva.
   Nu a saracit nici Boc, nici Basescu, nici Tariceanu, nici Dragnea, nici Citzu.Ba dimptriva.Citzu era sa dea lovitura in criza in 2008 cind a incercat sa prabuseasca leul.Ar fi castigat cateva milioane comision intr-o banca din paradis fiscal si citeva zeci de mii de romani mai mult si-ar fi pierdut apartamentele ca nu ar fi putut plati rata la banca.
   Atunci pe Citzu l-a dat afara la interventia Bancii nationale.
   Acuma a ajuns ministru de finante si urmeaza sa ceara noi curbe de sacrificiu oamenilor simpli.
   Oamenii simpli pierd intotdeauna.Toti le spun ca e de datoria lor sa fie saraci si sa se sacrifice.
   Tare-mi plac oamenii simpli.

  • Ai argumente împotrivă?
   Pe lângă insultele repetitive e tăcere îngrozitoare în comentariile tale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS