Actualitate Economie

Cu cât cresc tarifele pentru serviciile de salubrizare prestate de Urbana Bistriţa

Din cauza creşterii preţurilor de achiziţie a combustibilului şi lubrifianţilor, a energiei electrice, a pieselor de schimb şi a distanţei până la depozit, Urbana a solicitat modificarea tarifelor pentru colectarea şi transportul deşeurilor, măturatul şi stropitul străzilor, transportul zăpezii şi combaterea poleiului. Proiectul va fi discutat joia viitoare în Consiliul Local Bistriţa.

Consiliul Local va discuta joi 30 mai un proiect privind aprobarea ajustării şi modificării tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare în Bistriţa. În prezent, operatorul care efectuează acest serviciu este SC Urbana SA Bistriţa.

Modificarea tarifelor este propusă pentru  următoarele activităţi: măturat manual, măturat mecanic, transport deşeuri stradale, răzuit rigole, stropit carosabil, curăţat, transport zăpadă şi combaterea poleiului de pe trotuare, spălat străzi, colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere: ”Ajustarea este solicitată datorită creşterii preţurilor de achiziţie a combustibilului şi lubrifianţilor, a energiei electrice, a pieselor de schimb cât şi a creşterii cheltuielilor cu munca vie”.


Totodată, Urbana solicită modificarea tarifelor şi pentru transportul deşeurilor stradale şi colectare, transportul şi depozitarea deşeuri menajere. ”Solicitarea de modificare se justifică prin faptul că începând cu data de 11 martie 2013, Centrul de management integrat al deşeurilor de la Tărpiu a devenit funcţional, iar deşeurile municipale şi stradale au fost transportate de către SC Urbana SA în această locaţie. La stabilirea celor două tarife s-a avut în vedere influenţa diferenţei de distanţă până la noul depozit şi noul tarif de depozitare. Distanţa până la depozitul de la Tărpiu este de aproximativ 20 de km, faţă de 3 km cât era distanţa faţă de depozitul de pe str. Zăvoaie. Noul tarif de depozitare este de 53 lei/tonă (inclusiv TVA), faţă de 4 lei/mc (13 lei tona), cât era stabilit până la punerea în funcţiune a rampei ecologice din cadrul proiectului „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud”, se arată în proiect.

În vederea menţinerii unui echilibru între părţile contractante, municipiul Bistriţa şi SC Urbana SA, va fi actualizat şi nivelul lunar al redevenţei datorate de către operatorul SC Urbana SA cu 4,95%.

Activitate / Tarif actual / Tarif propus de Urbana / Tarif propus de DSP (varianta finală) / Procent de creştere (Tarifele nu conţin TVA)

Măturat manual/1.000 mp – 18,08 lei – 18,97 lei – 18,97 lei – 4,92%

Măturat mecanic/1.000 mp – 12,26 lei – 12,87 lei – 12,86 lei – 4,89%

Transport deşeuri stradale/mc – 51,33 lei – 69,31 lei – 69,32 lei  – 23,36%

Răzuit rigole/1.000 mp – 43,53 lei – 45,66 lei – 45,66 lei / 4,89%

Stropit carosabil/1.000 mp – 3,78 lei – 3,96 lei – 3,96 lei – 4,76%

Curăţat, transport zăpadă şi combaterea poleiului de pe trotuare/1.000 mp – 133,25 lei – 139,39 lei – 139,39 lei – 4,61%

Spălat străzi/1.000 mp – 29,52 lei – 30,86 lei – 30,86 lei – 4,54%

Colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere/mc – 34,13 lei – 46,02 lei – 41,10 lei – 20,42%.

Consiliul Local va dezbate şi un proiect de hotărâre privind regulamentul şi caietele de sarcini pe activităţi ale serviciului public de salubrizare, documente de bază pentru organizarea unei licitaţii publice pentru serviciile de salubrizare. Activităţile pentru care s-a întocmit regulamentul de salubrizare, cât şi caietele de sarcini pe activităţi, sunt: măturatul, spălatul, stropitul şi întreţinerea căilor publice; curăţarea şi transportul zăpezii de pe trotuare şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ; colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora unităţilor de ecarisaj; colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor animaliere provenite din gospodăriile populaţiei.

Contractul cu Urbana este valabil până la realizarea procedurilor legale de stabilire a operatorului unic de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru activităţile din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide”.

Operatorul pentru servicii de colectare şi transport a deşeurilor va fi stabilit în urma unei licitaţii publice organizate de CJ şi va deservi cele 5 zone în care a fost împărţit judeţul Bistriţa-Năsăud în cadrul proiectului, inclusiv Bistriţa şi zona arondată.

Imediat după ce CJ va stabili operatorul unic pentru colectarea deşeurilor municipale,Primăria Bistriţa trebuie să organizeze o licitaţie publică pentru serviciile de salubrizare.

2 comentarii

  • Si pentru locuitorii orasului se va simti vreo imbunatatire daca se maresc tarifele? Vor matura mai cu grija si nu vor mai ridica praf? Vor curata strazile mai bine….. sau doar se maresc preturile si punct?

  • Se anunta a fi doar prima scumpire.
    Dupa ce se va desemna acel operator de deseuri de catre CJ, va urma o alta, iar bistritenii vor plati cel mai mare tarif din judet, ca deh, trebuie subventionat de undeva costul salubritatii pentru locuitorii de la sate, iar ”coana Oiropa” trebuie sa isi recupereze banii dati pentru groapa de gunoi din Tarpiu.
    Depozitul de gunoi din Tarpiu ne va arde la bani, dupa cum ne arde rau (deja!) zisa energie verde, o afacere din care unii ”baieti destepti” scot deja bani buni de pe spatele romanilor amarati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS