Actualitate Economie

Cu cât vor creşte lefurile bistriţenilor. Prognoza privind numărul de salariaţi şi rata şomajului

Salariile vor creşte modest în 2015, media la nivel naţional fiind de mai puţin de 6%, reiese din estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Ce salarii vor încasa în medie locuitorii din Bistriţa-Năsăud, care va fi rata medie a şomajului în judeţ şi cum va arăta situaţia locurilor de muncă, potrivit celei mai noi prognoze.

La nivel naţional, şomajul va scădea cu doar 0,2 puncte procentuale, la 5,1%, iar numărul mediu de salariaţi ar urma să ajungă la 4,58 milioane de persoane, în creştere cu 72.000 de angajaţi faţă de 2014.

Angajaţii din Vâlcea, Olt şi Timiş se vor bucura de cele mai semnificative majorări de salariu în 2015, reiese din cea mai recentă prognoză în profil teritorial a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

În ceea ce priveşte judeţul Bistriţa-Năsăud, acesta se află spre coada clasamentului cu următoarea situaţie: salariu în 2014 – 1.262 lei, salariu în 2015 – 1.334 lei, cu 5,7% mai mult decât media consemnată în 2014.

Din punct de vedere al şomajului, cea mai bună evoluţie este aşteptată în Suceava, unde CNP estimează o reducere a acestui fenomen cu 1,3 puncte procentuale (pp), de la 7,1% în 2014, la 5,8% anul viitor.

În Bistriţa-Năsăud nu sunt prognozate mari progrese: se aşteaptă o scădere a şomajului de la o medie de 4,5% la 4,4%.

Referitor la situaţia locurilor de muncă, cele mai optimiste prognoze au fost emise pentru Sălaj, unde numărul de salariaţi ar urma să crească la 46.000, cu 3,8% mai mult decât în 2014, Covasna, unde este aşteptată o creştere de 3,3 procente, respectiv Satu Mare (3,1%).

Aici Bistriţa-Năsăud s-ar situa spre vârful topului, cu o creştere a numărului de la salariaţi de la aproximativ 57.900 la 59.200.

Mai multe detalii, în ziarul Gândul.

9 comentarii

  • Faceti o comparatie intre procentul cu care v-or creste lefurile si procentele cu care v-or creste taxele, impozitele, pretul gazului, curentului, apei, etc….Deci…praf in ochii…O ducem tot mai greu…

  • Ana şi Mitică, dacă nu ştiţi să scrieţi atunci staţi în banca voastră, aici este vorba de un ziar! Voi comentaţi la buza şanţului sau la crâşmă, de pildă, dacă aveţi surplus de mâncărime de limbă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.