Actualitate

Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2023. Ce alte măsuri sociale se vor lua

Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a decis creşterea punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru pensiile pe contributivitate, și acordarea de sprijin financiar separat pentru cei cu pensii mici.

Astfel, pensiile pe contributivitate vor crește cu 12,5% de la anul. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor se va continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Cei care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.

Se va acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.

Alocaţiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflaţiei.

Persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizaţie.

Indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

”Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, spune premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

”Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici. În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei”, spune liderul PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Etichete

3 comentarii

  • Cine-i harnic si munceste/ Are tot ce vrea . /Cine sta si leneveste / Are tot asa…Traiasca solidaritatea intre cele doua mari partide! Este regretabil insa (faptul) ca exista multi cetateni care au muncit o viata intreaga si au pensii mici (obtinute prin contributivitate) dar mult mai regretabil este (faptul) ca exista destul de multi care nu s-au „omorat” cu lucrul si au (totusi!) pensii cam la fel cu primii (fara contributivitate!). Voit , nu se face nicio distinctie intre cele doua categorii. De ce ? De aici se asteapta voturile pentru „clasamentul provizoriu”. Daca s-ar vota astazi! Dar din fericire nu se voteaza astazi…

    18
  • Pensii pe contributivitate tăiate, indexate cu 70% din inflația publicată (cu 30% din inflația reală), și nicidecum crescute…Daca chiar îi doare de cei care au muncit puțin, deloc, de hoți evazionisti, pilosi, categorii majoritare dintre cei considerați vulnerabili, elementarul bun simt îi obligă să-si arate solidaritatea prin tăierea propriilor venituri publice ( mult prea consistente) și nu sa taie pensiile noastre ( toți pensionarii pe contributivitate suntem vulnerabili,f. afectați de creșterile uriașe de preturi). Astfel, ne obligă să ne consumăm prin procese, mult timp și energie (de care mai dispunem), pentru a ne revendica drepturile legale, integrale și/sau cu prejudicii. Nu suntem respectați, deși nu vrem decât drepturile noastre legale. Numai prostii cred că alții sunt mai prosti ca ei!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.