Economie

Cu ce preparate vor să cucerească Europa producătorii din județ

Produse din carne de vită, din lapte și păstrăv făcute în județul Bistrița-Năsăud fac deliciul vizitatorilor la ”Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche) de la Berlin, unde sunt prezenți 1.500 de expozanți din Germania, Europa și din întreaga lume cu delicii culinare.

”Ceafa Nobilă de Bistrița”, un produs superpremium al Turma, este preparată din mușchiul cefei de mânzat.

”Este un produs special realizat de noi. Pentru toate produsele Turma utilizăm carne de la femele mânzat cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de luni, de la vite tinere crescute de noi în fermele proprii de la Lechința și Șirioara. De peste 20 de ani exportăm vite în Europa și Asia, iar de 4 ani ne-am focusat pe realizarea de produse din carne de vită premium. Produsul despre care discutăm – Ceafa Nobilă de Bistrița – este un produs maturat crud uscat. Procesul de maturare durează undeva la 7 săptămâni. Pentru a obține un kg de produs finit utilizăm aproximativ 1,7 kg de carne. Este un produs care în timpul maturării își intensifică gustul și aroma. În prima fază se face o sărare, o condimentare, după care intră în niște încăperi speciale unde sunt monitorizate permanent temperatura, umiditatea și ph. Este un produs de calitate superpremium foarte apreciat de consumatori, în special de cei care vor să mănânce o carne de tip mezel, dar puțin procesată. Aici nu are loc nicio tocare, nicio fierbere”, ne-a declarat Bogdan Negrescu de la ”Turma”, potrivit căruia este prima prezență a mărcii la o expoziție din afara țării.

”Este extrem de important pentru noi să creștem vizibilitatea produsului și în afara țării și am zis că trebuie să profităm de oportunitatea aceasta pe care ne-a oferit-o Ministerul Agriculturii să avem stand la Berlin”, a completat el.

Lacto Sinelli din Teaca este prezentă în capitala Germaniei cu două produse, ”Brânza frământată de Teaca” și ”Grușciorul”.

Anamaria Braicu, reprezentanta firmei Lacto Sinelli, a explicat că ”Brânza frământată de Teaca” este un produs cu tradiție.

”Brânza a fost acceptată de Comisia Europeană pentru a obține recunoașterea de Indicație Geografică Protejată (IGP). Este un produs realizat manual, ce respectă rețete și tehnici transmise din generație în generație. Este un produs premium al firmei Lacto Sinelli cu care ne mândrim și de aceea am început demersurile de recunoaștere a lui internațională. Mai departe vom merge și cu Groșciorul pentru că și el e un produs cu tradiție și al zonei Teaca, și al județului Bistrița-Năsăud”, a spus ea.

La ”Săptămâna Verde 2025”, a ajuns și un preparat al chef Nina Rus de la Păstrăvăria Romului, apreciata “Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța”, care va urma și ea etapele înregistrării pe un sistem de calitate european. 

Această zacuscă, preparată de Nina Rus după o rețetă proprie, a cucerit piața locală din Bistrița și românii de pretutindeni.

Anul trecut, la acest târg au fost prezenți peste 1.400 de expozanți, din 60 de țări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori. Ediția 2025 a 89-a din istoria acestui eveniment se va încheia în 26 ianuarie 2025.

3 comentarii

  • Nu mai postati va rog articole de astea, ca le creste tensiunea domnilor Leo, Rebrean si altor comunisti care mai posteaza pe aici cu „nu mai producem nimic”, „suntem o colonie economica”, „ne-a distrus occidentul mareata industrie”.

    20
    11
    • Piața europeană trebuie cucerită cu produse tehnico-industriale ,nu cu cărnatz ,coleșă și brânză.Nu avansam de la bunurile matzului ,neam de cioflingari și nehaliți N-or avea ăia din occident păstravi și brânzeturi și wurști cărnați ,le trebe de astea de -a lui Daea și Georgescu.

      9
      14
  • In timp ce America și China se bat pe întâietatea tehnologică de vârf pe plaiurile aristrocraților se duce la expoziție la Berlin ,groșcior.Atât poate coana Europa ajunsă la menopauză ,groșcior și dopul legat de sticlă.După discursul de astăzi a lui Donald Trump ,Iurop a intrat in fibrilații.

    3
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.