Actualitate Economie

Cu microhidrocentrala înaintea ”băilor” la Valea Vinului. ”Scoatem ranga”, ameninţă foştii mineri

Supărare mare în fosta zonă minieră a comunei Rodna după ce un investitor a făcut rost de aprobări din partea autorităţilor să construiască o microhidrocentrală în intravilanul satului Valea Vinului. Foştii mineri se opun şi ameninţă că vor scoate răngile dacă omul de afaceri nu abandonează proiectul.

SC MCH Izvorul Băilor SRL, administrată de omul de afaceri Flaciu Vasile Alexa, a obţinut, la începutul anului, acordul de mediu pentru amenajarea hidroenergetică a Izvorului Băilor, respectiv construcţia unei centrale hidroelectrice de mică putere în intravilanul satului Valea Vinului. Decizia i-a înfuriat pe localnici care s-au opus categoric în momentul în care autorităţile locale au organizat o dezbatere publică pe marginea acestui subiect.

Potrivit unui localnic din Valea Vinului, deja s-a făcut o microhidrocentrală de la ieşire din Rodna la intrare în Valea Vinului care e în stare de funcţionare, iar oamenii locului cred că e de ajuns. „Acum, cineva s-a trezit să îşi mai facă una prin sat, de la şcoală, prin sat. Această microhidrocentrală periclitează casele. Dacă ei, ne iau apa şi o bagă pe tuburi, noi ardem ca şobolanii”.


Potrivit sursei noastre, iniţiatorul proiectului, Flaviu Vasile Alexa, este şi administratorul firmei “Belluno” din Rodna, care a cumpărat în anul 2002 fosta mină de la Valea Vinului, închisă în 1998 prin Hotărâre de Guvern. În 2006, el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri întrucât a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de o jumătate de milion de lei.

Afaceristul a mirosit că e rost de făcut profit din microhidrocentrale, aşa că a înfiinţat firma SC MCH Izvorul Băilor SRL şi a făcut toate demersurile pentru a începe investiţia pe care a evaluat-o singur la 1,6 milioane de euro.

„El a făcut tot proiectul, are aprobări de la Agenţia de Protecţie a Mediului, de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, are de la Consiliul Local Rodna să-i concesioneze teren, dar, până la urmă, s-a împiedicat în oameni. Noi nu suntem de acord să înceapă lucrarea. E a doua întâlnire (de duminică -n.r) pe care înceracă să o facă. Noi am semnat până acum trei tabele. Am scris că nu suntem de acord ca lucrările la această microhidrocentrală. La ultima întâlnire, primarul Alexandru Năşcan a spus: Dacă oamenii nu sunt de acord, Flaviule, nu poţi să faci! Şi o plecat din Valea Vinului de la ultima şedinţă că nu poate face. Acum a împărţit invitaţii şi astăzi (duminică -n.r.), iar e şedinţă cu primarul şi cu cei ce vor să facă microhidrocentrala să lămurească, din nou, oamenii. Ce pot să vă spun este că toţi am lucrat pe la mină şi mai avem câte-o rangă pe acasă. S-ar putea să rămână în şcoală vreo câteva zile şi să-şi revină la realitate. Nu se va face”, a spus sursa citată. Ei vor să facă profit şi să ne transforme zona într-una mai rea ca la oraş. Să nu putem sta aici liniştiţi, să ne ia şi râurile, şi pădurile şi să rămânem să trăim ca în deşert. Şi aşa trăim noi greu la munte. Acum vor să ne mai ia şi aerul curat. Să se usuce şi vegetaţia de la marginea drumului. Praf au făcut pădurile”, a mai spus sursa noastră.

El ne-a relatat că localnicii îi vor spune din nou investitorului şi autorităţilor locale că nu vor să se facă această microhidrocentrală: „Dacă nu se vor linişti, înaintăm nişte acte la DNA. Nu ştiu cum de Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a dat aprobări aşa de uşor, cum de APM a aprobat. Chiar aşa să distrugem tot ce mai avem? Ne jecmănesc pădurile. Noi am avut păduri până la marginea drumului şi toate-s tăiate. Nu-i destul că ne jecmănesc de păduri, acum să ne ia şi apa? Nu-l înţeleg nici pe primar. dacă o dată i-am spus că nu vrem să se facă, de ce mai încearcă încă o dată şi încă o dată? Face presiune faţă de oameni”.

În 2011, WWF-România a lansat campania naţională „Râurile de munte: ultima şansă”prin care şi-a propus să obţină protecţia legală pentru cele mai valoroase râuri de munte din România, ameninţate de peste 500 de proiecte de microhidrocentrale, aflate în diferite stadii de avizare, construire sau funcţionare. Campania WWF a ridicat probleme precum: neglijarea biodiversităţii prin amplasarea microhidrocentralelor pe râuri cu o valoare ecologică ridicată, ignorarea riscurilor şi a impactului cumulativ, construirea acestora fără o planificare corespunzătoare, precum şi neglijarea impactului economic şi social.

Potrivit organizaţiei, microhidrocentralele nu produc emisii de carbon, dar afectează în mod serios ecosistemele râurilor şi produc efecte ce nu mai pot fi recuperate nici prin ample măsuri compensatorii. Un curs de apă îndiguit, barat sau captat îşi pierde foarte multe caracteristici şi nu mai poate fi niciodată comparat cu un râu natural care deţine habitate şi funcţii ale ecosistemelor sănătoase. Cei mai afectaţi sunt peştii, pentru că o mare parte dintre speciile de peşti migrează sezonier pentru înmulţire, hrănire, în aval şi în amonte pe cursul râurilor. Vidra este, de asemenea, o specie protejată la nivel national si international, al cărei habitat este afectat de construirea microhidrocentralelor, conform studiilor WWF.

Sursa foto: Facebook Nicoleta Cherecheşiu, TVR

17 comentarii

 • In parcul natural Muntii Rodnei aprobarea pt o astfel de investitie s-a facut cu incalcarea flagranta a legii. Recomand localnicilor sa solicite lui Flaviu „Studiul de evaluare a impactului asupra mediului”,pe baza caruia s-a obtinut Avizul de mediu, si sa-l studieze cu atentie. In acest studiu sta toata cheia aprobarii investitiei. Poate studiul a fost intocmit inafara legii si atunci avizul de mediu poate fi anulat in instanta. Oricum va trebuie un avocat bun. Deoarece aprobarile le-au dat institutiile statului (APM, Apele Romane, Consiliul Local Rodna), daca au fost fapte de coruptie prin incalcarea de catre aceste autoritati a legii este recomandat sa faceti o sesizare si la DNA. Numai DNA-ul poate constata daca s-a incalcat legea,iar daca s-a incalcat lege investitia va fi oprita cel putin temporar. Va doresc mult succes.

 • Pe estia de la APM ii doare-n spit de natura. Ei sunt o institutie ca oricare alta la comanda politicului. BRAVO MINERI…scoateti parii la smecheri ca estia distrug tot in cale de grjja banului. Sa tot faci profit de pe NATURA se va intoarce inzecit necazul tocmai pe spatele celor care vreau sa traiasca in comuniune cu NATURA.

  • Aveți dreptate, agenția este condusă de oameni care nu au o calificare în ce privește mediul, nu gândesc să apere natura, ci să apere interesele unora, la comandă politică. Cum se dau aprobări pe bandă la exploatări forestiere când se vede cu ochiul liber că pădurile dispar ? Ați văzut cu ce se confruntă oamenii în zonele unde pădurile au fost tăiate: alunecări de teren, inundații și viituri.
   Primăria ar trebui să apere interesele localnicilor, plătitori de impozite, nu să îi supună la tot felul de încercări.

 • Parcul national va rog ajutati oameni nu vedeti ca se tau paduri le iau acum si apa la scoala ne spuneti sa avem grija de natura colbari nu va lasati .rodneni va sustin

 • Ce specialisti in mediu natural are si agentia de protectie a mediului? Nu vedeti cate procese are in instanta si toate pierdute unul cate unul si toate ptr. aceleasi avize de mediu date aiurea si fara nici o raspundere? Oare pe cand o sa vedem si acolo niste verificari ale DNA?

 • APM Bistrita – Nasaud este un cuib de impostori penali care nici nu vor sa auda de legislatia de mediu. Si cand cuibul asta se intalneste cu supremul cuib de impostori penali, Administratia Nationala Apele Romane, cu cuibuletele ei bazinale cu tot, atunci iata ce iese!

  • No ce iese? O lucrare care va scoate energie verde! La final o actiune ecologica. Dar cum suntem romani sa moara capra vecinului, dai sa sune

  • asa e!… dar culmea culmei e ca pe acel parau singurii pesti in zona sunt doar limbrici din fosele nevidanjate ale MINERILOR si ca pasari doar gainile si o rata muta!

 • PENTRU TOTI ECOLOGISTII DE AICI : ROG sa ma lamuresca de ce nu se poate construi o microhidrocentrala pe un rau de munte, fara acumulare, ce poate genera maxim 10-15kw;
  CE POLUEAZA mai mult: o astfel de microhidrocentrala sau taierea unui hectar de padure taiata in imediata apropiere?? (ca si ajutor in raspuns sa tineti cont de debusarea apelor menajere a minerilor dar si de ambudenta faunei din zona;

  Acest paradox e ca si comparatia poluarii dintre o vaca si un autoturism!!!!!!!!
  „Vacile sunt la fel de dăunătoare mediului înconjurător precum automobilele personale. Cercetătorii britanici au descoperit că o turmă de bovine produce mai multe gaze toxice într-un an, decât un automobil care a parcurs 3.000 de mile, informează DailyMail. Dr.Andy Thorpe, de la Universitatea Portsmouth, a afirmat că 200 de vaci emit anual o cantitate de metan echivalentă cu dioxidul de carbon degajat de o maşină care a consumat 21.400 de litri de benzină. Specialistul a adăugat că emisiile de CO2 au crescut cu 31% în ultimii 250 de ani, în timp ce degajările de metan în atmosfera au crescut cu 149%, în aceeaşi perioadă”…. deci hai sa mancam rahat ca e mai dulce!!!

  • Hello?! Cine a zis ceva de poluare, de unde si pana unde problemele de mediu se rezuma la poluare? Deci dupa tine secarea unui rau nu-i nicio problema. Tu consideri ca daca esti omorat cu tarnacopul si nu prin otravire esti mai viu cumva?! Si de problema sociala reprezentata de mafia „micro”hidrocentralelor, care calca in picioare statul de drept si se imbogateste din distrugerea mediului, pin afacerea murdara certificate „verzi”, in stilul in care se imbogatea mafia in America pe vremea prohibitiei, ce parere ai? Observ ca au copiat stilul RMGC si au postaci care sustin, mai sus, ca „micro”hidrocentralele reprezinta energie verde! Halucinant!

  • Buna seara. Dar raul Bistrita pe portiunea uzinarii de la Colibita nu e secata. Exista in legislatie specificat ca trebuie pastrat un debit minim sanitar necesar dezvoltarii faunei. Pana la urma care e problema, imbogatirea unora pe seama apei ? Dar totusi VREAU SA-MI EXPLICATI de ce curentul unei microhidrocentrale nu e verde? Apropo de moarte: tarnacopul e mostenire din familie? SUNT FOARTE MULTE PARAURI care pana acum 5 ani aveau curegere permanenta si SAU TRANSFORMANT IN torente … pentru asta ar trebui ca oamenii din zenele respective sa FOLOSEASCA TARNACOPUL?? (ranaga e prea mica si e folosita doar ca stire)

  • @Bargauan
   Campania de exterminare a raurilor prin MHC-uri reprezinta, prin amploare (acopera toate zonele montane si piemontane din tara) si prin efectul cumulativ cu hidrocentralele comuniste, cel mai amplu si ireversibil dezastru ecologic din Romania contemporana. Este mai grava decat campania de defrisare a tarii pentru ca o padure mai poate creste si se mai poate repopula din proximitate, cu conditia sa nu fie simultan defrisati munti intregi, dar un rau secat de MHC nu mai poate sa-si revina niciodata. Raurile de munte sunt mult mai izilate unele de altele decat padurile si populatiile locale au bagajul lor genetic unic, nu poti sa faci reconstructie ecologica dacat cu rezultate modeste. Romania are clima continentala, raurile oricum abia se tarasc pe fundul albiei. Niciun rau nu-si poat permite sa renunte la o parte din debit fara ca ecosistemul sa moara. Acel debit de servitute, daca ar fi sa fie calculat corespunzator, ar fi de 100%. Dar il calculeaza lupii in blana de oaie, tovarasii de la INHGA. Pe Budusel, raulet amarat care nu-si poate permite sa piarda un strop, din sit Natura 2000, declarat si pentru specii de pesti (deci unde este interzis sa faci MHC) tovarasii au calculat ca o OK sa lase doar 19% din debit! Cum isi poate inchipui cineva ca o activitate care presupune devastarea naturii poate fi etichetata ca si verde?!

 • Ce bine ca s-a adus in discutie aceste hidrocentrale. Rog ce aceasta cale pe ecologisti sa deschida o petitie online de strangere de semnaturi PENTRU ACOPERIREA CU PAMANT A LACULUI COLIBITA!

 • Bai prostule : ..te lamuresc eu. Romania si-a acoperit deja 120 la suta cerintele UE in domeniul energiei regenerabile. Comisia Europeana o zis acum doi ani HO…adica ii bugat. Austria deja demoleaza sceste MHC-uri de la ei construite in anii 70. si refac natura. Administratia romaneasca si institutiile politizate dau liber celor care sunt in cardasie cu politrucii sa iti fure si tie paraiele de munte prin conducte sa capete certificate verzi pe care tot noi le platim prin facturi . Macar de ar scadea kilowatul, la pret, da la noi este chiar pe dos. Ai auzit de puscariabilul Ovidiu TENDER , magnatul smecheriilor cu MHC cercetat acuma de DNA. Daca pe tine te prosteste un primar care tine isonul smecherilor , si nu te intereseaza sa lasi copiilor tai ceva din tara asta , sa vada si sa asculte un parau de munte, pe noi asta ne intereseaza. Pune mana si citeste si vezi cat rau fac aceste MHC, naturii, animalelor si oamenilor. Este si o chestie de cultura pana la urma..

 • În calitate de partener local al WWF-România în cadrul campaniei naţionale „Râurile de munte: ultima şansă” prin care şi-a propus să obţină protecţia legală pentru cele mai valoroase râuri de munte din România, Asociaţia GAL RURALIS sprijină demersurile cetăţenilor din Valea Vinului care intenţionează să întreprindă acţiuni legale pentru stoparea construcţiei microhidrocentralei de pe Valea Vinului. Cei interesaţi ne pot contacta pe pagina de facebook H2O Kilometrul Albastru, mail: cristian.tetcu@ruralis.ro, tel/fax: 0263 235744.

 • Daca voi nu vreti nu va poate impune niste spagari construirea hidrocentralei.Ar fi interesant de stiut spagile ce se iau la lucrarile cu dedicatie. Exista DNA .Un control ar decoperi multe ilegalitati la primaria aceasta.Sesizati Dna-ul !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS