Social

Cum a ajuns o femeie din Bichigiu să aibă Covid-19 internată fiind cu alte probleme în Spitalul Năsăud

O femeie în vârstă de 72 de ani din Bichigiu, care s-a internat în Spitalul Orășenesc ”George Trifon” din Năsăud cu probleme cardiace cronice, a ajuns să fie transferată la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița pozitivă la testul pentru Covid-19, deși nu are simptome.

Întreaga întâmplare a fost relatată de fiica ei pe un grup de socializare unde atrage atenția membrilor lui că există riscul să meargă la spital cu o boală și să dobândească alta, ceea ce va avea consecințe nu doar pentru ei, ci și pentru membrii familiei.


”Să nu îndrăzniți să vă îmbolnăviți! Știu că ați vrea să îmi spuneți ca sunt absurdă, că, în realitate, nimeni nu dorește să se îmbolnăvească.

Mama mea are probleme grave de inimă de circa doi ani. Are nevoie de examene periodice la spital pentru balansarea continuă a medicamentelor ce îi permit să trăiască, dar, de când cu problemele Covid-19, evită să meargă la spital.

De vreo lună, a început să simtă apropierea uneia din obișnuitele crize. Luni, sora mea o duce la spital cu criză de inimă în fază gravă. I se ia febra și i se adresează întrebările obișnuite dacă a avut tuse etc. Din punctul de vedere al Covid-ului, mama, care se mișcă foarte puțin de când cu problemele ei cu inima, nu are…

Este internată la Spitalul Năsăud. Trec două zile, se restabilește. Totul ok. Aseară îi spune medicul că astăzi o externează pentru că e prea slabă fizic și, venind în spital cazuri de Covid-19, riscă să se contamineze și e prea precară inima ei că să fie expusă la asta.

Azi-dimineață, o anunță că are rezultat pozitiv la Covid și că o vor muta la Bistrița la Boli Contagioase.

Îmi amintesc că, în prima zi când am vorbit cu mama la telefon mi-a spus că e în sală cu soția medicului C. A două zi, mi-a spus că e singură în cameră, pentru că pe doamna au dus-o de-acolo că e bolnavă de Covid.

Nu știu cum aș putea consideră toată situația asta absurdă…

Din grădina casei și dintr-un sat unde nu au fost cazuri de Covid, te trezești declarat pozitiv, mergând de urgență la spital pentru una din obișnuitele tale crize de inimă, îți vine izolată familia precum ciumații și te regăsesti într-un coșmar absurd.Doar atât : să aveți grijă de sănătatea voastră!! Evitați spitalele! Vai de dragii noștri pierduți cu sufletul printre străini și îngrădiți de restul familiei!”, a scris Sînziana Pop.

Acum, tatăl și sora ei au fost obligați să intre în carantină fiindcă au intrat în contact cu mama ei, tatăl fiindcă au stat împreună acasă, iar sora ei în momentul în care a transportat-o la spital.

Starea de sănătate a mamei ei nu s-a schimbat. ”Este ca de obicei în ultimii ani, slăbită după criză, dar nu are nici febră, nici tuse niciunul dintre simptomele de Covid”.

Urmarea acestei știri, managerul Spitalului Orășenesc Năsăud, Daniel Marcu, a transmis următorul drept la replică:

”Pentru a nu scădea încrederea unității spitalicești vreau să fac următoarele precizări: 

Pacienta P.M. domiciliată în sat Bichigiu, com. Telciu, s-a prezentat în camera de gardă în data de 27.07.2020, fiind internată în Secția Interne cu diagnostic: CARDIOPATIE ISCHEMICĂ SILENȚIOASĂ, FIBRILAȚIE ATRIALĂ CU RITM RAPID, INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ GLOBALĂ STADIUL 3. 

A fost internată în salon cu d-na dr C. , care a fost suspicionată de infecție SARS- Cov 2, dar a fost infirmată la testare (pacienta NEGATIVĂ).  În dimineața zilei de 28.07.2020, pacientei P.M. i s-a efectuat o radiografie pulmonară prin care s-a identificat o PNEUMONIE.

Drept urmare acestei investigații, aceasta a fost izolată într-un salon separat și s-a procedat de urgență la testare covid RT PCR, care a rezultat- POZITIV în noaptea de 30.07.2020. Conform procedurilor, transferul în secția Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, s-a efectuat în dimineața zilei de 31.07.2020.   

După cum observăm, sursa comentariului este malițios.

De fapt, bolnava P.M. care a conviețuit în același salon timp de 72 de ore, a fost un risc de infectare pentru doamna Dr. C. și nu invers.  Este adevărat că P.M. nu avea simptome tipice de covid pentru că atunci ar fi urmat procedura de suspect covid.

Practic, este o bolnavă asimtomatică care a dezvoltat o complicație pneumonică cu prognostic incert. Infectarea cu siguranță nu s-a produs în Spitalul Năsăud pentru că nu a intrat în contact cu alți bolnavi infectați cu virus SARS – Cov 2.         

Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi fost în contact cu un purtător necunoscut, infecția avea nevoie pentru pozitivarea testului de cel puțin 4- 5 zile de la infectare ceea ce nu a fost posibil când a stat în spital doar 3 zile, însă a fost  un risc epidemiologic pentru tot personalul cu care a venit în contact până în momentul suspiciunii de infecție.  

La finalizarea anchetelor epidemiologice (spital si DSP) se va stabili dacă este obligatorie testarea personalului intrat în contact cu pacienta cât si alte masuri necesare”, a transmis Daniel Marcu.

1 comentariu

  • E doar unul din foarte multe cazuri similare, oricat ai vrea sa iei lucrurile in mod firesc, ceva e putred in Danemarca_Romania!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS