Social

Cum a fentat Primăria Romuli legea ca să încredinţeze direct lucrările unor constructori

Primăria comunei Romuli, care a efectuat plăţi din bugetul anului 2014 în cuantum de 9,5 milioane de lei, este acuzată de Curtea de Conturi că a fentat legea achiziţiilor publice ca să nu fie obligată să organizeze licitaţii, ci să încredinţeze direct anumite lucrări unor firme de construcţii.

Administraţia condusă de Ioan Moniţa de la ALDE (foto) figurează în raportul Curţii de Conturi întrucât a încălcat legea privind atribuirea contractelor de lucrări la o valoare mai mare decât valoarea estimată de proiectant, în cazul unui obiectiv de lucrări de extindere rețea de canalizare. Valoarea estimată a abaterii a fost de 57.000 de lei.


Practic, potrivit Curţii de Conturi, Primăria Romuli nu a respectat prevederile legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice și a procedat la divizarea contractului de achiziție în mai multe contracte cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de achiziție publică prevăzute de OUG nr.34/2006 şi de a se încadra în pragul valoric de 100.000 euro, valabil la acea dată.

De asemenea, Primăria Romuli nu a transmis în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o notificare cu privire la achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte echivalentul în lei al pragului legal în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziţiei realizate și nu a respectat obligaţia de a întocmi dosarul achiziţiei publice pentru fiecare contract atribuit.

Conform site-urilor de licitaţii publice, Primăria Romuli a gestionat contractul “Alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă si reabilitare drum”, atribuind un contract de  237.000 de lei firmei Epurom SA Baia Mare şi altul de 8,4 milioane de lei firmei Dimex Company 2002 SRL.

Pentru proiectul integrat “Alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă si reabilitare drum”, în valoare de 2,5 milioane euro din fonduri europene, primarul Ioan Moniţa a fost premiat anul trecut la Gala Fondurilor Structurale.

El a primit din partea Comisarului European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, Premiul I la Gala Fondurilor Structurale pentru acest proiect realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Proiectul încheiat a dus la racordarea şi alimentarea cu apă potabilă a unui număr de aproximativ 80% din locuinţele din Romuli şi satul aparţinător Dealu Ştefăniţei (nr. total locuinţe 680), precum şi a 75% dintre acestea la reţeaua de canalizare. De asemenea, în cadrul proiectului au mai fost modernizate căminul cultural din localitate, grădiniţa şi a fost reabilitată o porţiune de drum comunal.

Pentru că reţeaua de alimentare cu apă nu cuprindea întreaga comunitate, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, Guvernul României a alocat în luna martie 2014 suma de 500.000 lei pentru realizarea acestui obiectiv şi încă 500.000 lei pentru continuarea lucrărilor.

3 comentarii

  • E ,,groasă „rău fiind vorba și de fonduri europene,doamna Europă va cere banii inapoi si sunt ceva banuti 2,5mil.Euro.Dar comisioanele s-au papat de ,,băietii deștepți” și tot din banii fraierilor se va plăti.
    PAEEREA MEA!

  • Bună ziua, domnule primar, deduc faptul că această întrebare nu este pentru mine, ci pentru Curtea de Conturi. Pe de altă parte, nici majorităţii şoferilor nu le convine să circule cu 50 la oră prin localităţi fiindcă fac o zi până la Bucureşti – unde probabil au treburi extrem de importante şi de urgente- dar, întrucât aşa e legea, ce pot face?

  • voi inca mai credeti ca gestionati banii familiei si faceti ce vreti cu ei!
    kkam asa se prezinta mintea unui primar otz!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS