Costurile de întreținere pentru blocurile cu multe etaje construite pe dealurile din jurul Bistriței sunt mai mari față de altele fiindcă este nevoie și de instalații de pompare a apei, în așa fel încât ea să ajungă până la ultimul etaj. Locatarii sunt cei care plătesc energia electrică pe care o consumă aceste pompe, iar în cazul în care se întrerupe furnizarea curentului, ei rămân și fără apă.
”Aceste construcții construite pe dealuri sunt alimentate de noi, de Aquabis, dar unele au instalații cu hidrofor ca să ajungă apa până la ultimul etaj și plătesc energia proprietarii de imobile deocamdată. Dacă se oprește alimentarea cu energie electrică, se oprește și alimentarea cu apă. Este clar”, a spus Ion Șandru, managerul Aquabis, într-o conferință de presă în care a răspuns unei întrebări ce i-a fost adresată.
Aquabis a găsit pentru moment soluții tehnice, însă pe cheltuiala dezvoltatorilor imobiliari. ”Am găsit soluții să aibă presiune, cu toate că un pic a costat, dar împărțit la numărul de apartamente este nesemnificativ. Constructorii și-au făcut calcule înainte să demareze investițiile”, a declarat el.
Problema ar putea fi rezolvată în viitor dacă Primăriei Bistrița i se va aproba cererea de finanțare pe care vrea să o depună prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”Dacă se aprobă investiția pe care vrea să o demareze Primăria Bistrița prin PNRR, ceea ce am prins noi acolo va rezolva problema. Primăria Bistrița vrea să execute rețele de alimentare cu apă și canalizare pentru străzi care țin de domeniul public și nu beneficiază de aceste utilități. În acest proiect, s-au inclus și stații de pompare și rezervoare la cote mai înalte. Ne-am întâlnit deja cu reprezentanții Direcției Tehnice din Primăria Bistrița și cu proiectantul ca să batem în cuie lista finală. Noi indicăm secțiunile unde se pot cupla, unde se pot racorda, diametrele pe care le avem acolo, presiunea. Ei au prins câteva străzi, însă vrem să prindem și problemele pe care le avem noi”, a spus Ion Șandru, managerul Aquabis.
Din lipsa terenurilor în oraș, în ultima perioadă, tot mai mulți dezvoltatori imobiliari s-au văzut nevoiți să ridice imobile cu multe etaje pe dealurile din jurul Bistriței, mizând pe ”panoramă”. Din păcate însă, infrastructura publică nu ține pasul cu ei, iar unele probleme încă așteaptă rezolvarea.
Cu ultima propozitie a spus totul…
Gresit…mizeaza pe panarame politico administrative.
Intr-o tara civilizata…proprietarii de utilitati si primaria, dezvolta utilitatile-,sa atraga investitorii ,doar la noim, bete in roate si sabotaj !!
Cu găleata!
Că doar suntem oraș european !
O alta varianta posibila tehnic ar fi montarea unor panouri fotovoltaice care sa produca (cel putin) energia electrica necesara motoarelor de la hidrofoare. Acest lucru ar degreva de la plata cheltuielilor pe locatari (uneori in totalitate , alteori partial) , dar desigur ar mari valoarea investitiilor pentru oamenii de afaceri (lacomi) /dezvoltatorii imobiliari . Energia produsa de aceste panouri ar putea alimenta si instalatiile de iluminat pentru spatiul scarilor de acces si de ce nu , pentru lifturi , obligatorii pentru cladirile de peste patru etaje. Uite de unde sare iepurele!…
Ajunge cu VIDARA. Care din voi inteleg cuvantul ancestral.
In Maxim 20 de ani vine si reversul. Odata cu imbatranirea populatiei din zonele respective, dar si plecatul dincolo a tinerilor va fi o isterie generala si se va vinde la greu sau se vor cuibarii aici migrantii climatici
Păi cum, acele blocuri de pe dealuri n au apa, canalizare domnule dir Șandru?
Ferească sfântul se vede că sunt locuite .
Au fântână?
Daca se intrerupe furnizarea energiei electrice se opreste si becul la baie…devine greu sa faci treaba mica fara bec la baie. Poate venim la sediul Aquabis sa facem, avand in vedere ca alimentarea cu energie electrica a infrastructurii Aquabis este asigurata din ,,surse proprii”. Dar si dl Sandru ramane fara bec la el in birou in caz de avarie…devine greu sa faci treaba mica si la Aquabis fara energie electrica. Oare solutii pentru comunitate, populatie si clienti exista? Sau chiar suntem nevoiti sa venim cu lanterna la Aquabis in caz ca se intrerupe furnizarea energiei electrice sa il cautam pe dl Sandru sa ofere solutia tehnica potrivita?
O statie de tratare a apei la Colibita. Si de acolo prin conducta la Bistrita. Ar ajunge apa pe toate dealurile si n-ar fi nevoie nici de pompare, diferenta de nivel ar face toata treaba gratis.