Cum arată analizele apei de la robinet după scandalul deversărilor în lacul Colibița

Holistic

Apa care ajunge la robinetele bistrițenilor din lacul de acumulare de la Colibița este potabilă, calitatea ei neavând de suferit, a declarat directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă-Canal Bistrița-Năsăud, Răzvan Grec.

Potrivit acestuia, din lacul Colibița sunt alimentați cu apă peste 115.000 de locuitori din Bistrița, de pe Valea Bârgăului, respectiv Galații Bistriței și Teaca. După ce va fi extinsă rețeaua și în zona de câmpie, tot din lacul Colibița vor fi alimentați și locuitorii din această parte a județului.

”Toți parametri de potabilitate sunt în grafic. Folosim foarte multe substanțe chimice pentru a potabiliza apa și acesta este motivul pentru care prețul apei la noi este ceva mai ridicat decât în alte județe ale țării. Oamenii nu trebuie să-și facă griji. Apa este potabilă, în parametri. E verificată în laboratoarele noastre care sunt acreditate. Nu este nicio problemă legată de potabilitate. Eu personal numai apă de la robinet beau. Văd analizele zilnic, le primesc pe mail. E potabilă și nu există nicio problemă ca să nu poată fi consumată”, a spus Răzvan Grec.

Încă din 1996, Aqabis a accesat fonduri europene pe care i-a investit în infrastructura de apă potabilă și apă uzată. În prezent, circa 75% din populație are potabilă și 48-50% beneficiază de servicii de canalizare.

”Prin investițiile pe care le vom face prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) vom ajunge în 2023 să avem un grad de branșare de 95% la apă și de 75% la canalizare”, a spus Răzvan Grec.

El a explicat că se pot face cu bani europeni racorduri la rețea de apă potabilă dacă este o aglomerare de cel puțin 50 de locuitori și un preț al investiției de 1000 de euro/locuitor, iar la canalizare să fie 2000 de locuitori echivalenți și 2000 de euro/ locuitor.

”Sunt câteva sate izolate din județ unde nu se justifică prețul investiției, iar în urma calculelor pe care le-am făcut și a devizelor de la consultant, am decis să le eliminăm, astfel încât, cu ce vom merge în perioada imediat următoare pentru a solicita finanțare să fie o situație reală, corectă și care să poată fi oricând verificată. Primăriile încă din 2013 știu ce nu este eligibil, iar majoritatea, mai ales pentru canalizare, au demarat proiecte pe PNDL, unele implementate, altele în curs de implementare”, a spus el.

În ce privește zonele în care s-au făcut lucrări la canalizare iar unii oameni nu au vrut să se racordeze la rețea, aici s-a găsit o soluție.

”Suntem primii în țară care am implementat-o. Legea 41/2006 a serviciului de apă și canalizare spune într-un articol că indiferent de sursa de apă – dacă e de la izvor sau de la rețeaua publică – dacă prin fața casei tale trece rețeaua de canalizare, ești obligat să te racordezi la ea, iar dacă nu te racordezi trebuie să faci dovada unei epurări într-o fosă septică potrivit noilor cerințe UE. Am avut situația aceasta că am făcut investiții în localități din județul nostru, am trecut cu rețeaua prin fața casei, iar oamenii nu s-au legat la ea. Pentru a debloca această situație – și pentru că ministerul ne-a cerut dovada că noi prestăm serviciul acolo, iar investiția finanțată utilă, soluția noastră a fost să facturăm serviciul de canalizare și celor care nu s-au racordat proporțional cu apa potabilă consumată. Spre surprinderea mea nu am întâlnit decât un singur caz care a dat telefon să întrebe de ce îi facturăm serviciul acesta, restul au plătit, iar după ce au văzut că plătesc ceva ce nu au s-au racordat imediat. Se pare că a fost o metodă de constrângere pe care oamenii au înțeles-o în final, cu toate că noi ne-am dus de nenumărate ori în teren, le-am predat tot felul de pliante, dar în faza aceea, oamenii nu au înțeles”, a spus Răzvan Grec.

Reamintim că trei instituții ale statului, Apele Române, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud au dat amenzi la Colibița după ce au descoperit că se deversau ape menajere în lac.

Astăzi este Ziua Mondială a Apei care se sărbătorește anual pe 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Este o zi în care reflectăm asupra importanței apei în viața noastră de zi cu zi, cât și să ne amintim de cei care nu dispun de resurse adecvate de apă potabilă. În multe dintre cele mai sărace părți ale lumii, alimentările cu apă potabilă sunt poluate și reprezintă un pericol constant pentru populație. O sumedenie de boli, multe dintre ele ducând la deces, sunt transmise prin apa contaminată, consumată de populație în lipsa unei alternative.

Contaminarea apei este produsă de cele mai multe ori de acțiunile umane: deșeuri aruncate în apă, distrugerea habitatelor acvatice etc.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sloganul pentru anul 2019 este „Apă pentru toată lumea” („W ater for all citizens”), însoțit de îndemnul Oricine sunteți, oriunde v-ați afla, aveți dreptul la apă!

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. asistatul

  Puteti spune exact ce va convine. Eu prostu din afara care votez numa pesedeu nu am cum sa stiu ce graiti voi cu cifrele. Dic Mo !

  (15)
 2. Zorro

  Oare nu ar scadea costurile cu tratamentele chimice daca nu s-ar mai arunca mizerii in apa? fose si alte cele? Oare nu ar fi mai ecologica apa de la robinet?
  Eu sunt de acord cu ce spui tu. Undeva incadrarea faptelor de poluare si contaminare a apei din Colibita este gresita. Asta e pe principiul ca daca pein actiunile mele, de principiu, nu este afectat nimeni in mod direct pentru ca exista masuri de preventie pe bani publici este in regula sa fac acel lucru pentru ca nu-mi poate face nimeni nimic?
  Otravesti un caine… zilnic… sau un om… si chemi doctorul zilnic sa-i administreze tratament pt otrava… si otrava si doctorul sunt suportate tot de cel otravit… inseamna ca e totul roz si frumos si nimeni nu incalca nici o lege? Doctorul este o somitate ca are tratament, omul/cainele nu moare, banii circula ca asa e in economia de piata…pe bune???
  Eu raman la parerea ca toti care au tevi inspre lac, sau fose in apropierea lacului sa fie inchisi… si ei… si locatiile !!!

  (31)
 3. Spovan

  Sa lasam vrajeala asta, chiar daca e in parametrii pentru consum….apa trece prin conducte care au depuneri masive de mizerie….daca lasi apa intr o tava de plastic cateva zile…..sa vezi ce depuneri vor fi. Nu stiu care este limita de
  potabilitate dar lasa de dorit. Limitete astea am impresia ca sunt facute dupa blunul plac . La fel si la telefoane mobile , cuptoare cu microunde etc. nibelul de radiatii este discutabil….inca nu sunt cercetari exacte…experimentele se fac pe noi direct. Si intrecut s au facut experimente pe populatia lumii si se vor face si in viitor

  (8)
 4. Paul

  Garda de Mediu şi Direcția de Sănătate Publică s-ar putea întreba, dacă ar vrea, de ce trebuie folosite „foarte multe substanțe chimice pentru a potabiliza apa”.

  (14)
 5. gânditorul de la Hamangia

  Am citit articolul și câteva opinii exprimate prin comentariile postate, și pot să afirm că prin fiecare dintre ele există o parte de adevăr, și o parte de neadevăr. Consider că măsurătorile continui ale parametrilor apei potabile sunt binevenite pentru siguranța consumatorilor și prevenirea îmbolnăvirii populației. Singura condiție este să se facă cu toată responsabilitatea, iar în cazul abaterilor observate, consumatorii să fie avertizați asupra pericolelor ”ce le paște” sănătatea, ca să respecte măsurile impuse în asemenea situație. Credibilitatea în activitatea celor care activează într-un anumit domeniu, va produce în rândul cetățenilor să crească pe măsură ce crește transparența măsurilor luate de cei care veghează asupra calității apei consumate. Am încredere că există și oameni care se apleacă cu responsabilitate asupra muncii și a sarcinilor ce le revin prin funcția pe care o îndeplinesc și asupra interesului general al societății și nu numai aupra propriilor interese. Dar, întrucât percepția generalizată dovedește contrariul, trebuie să dovedească printr-o comunicare transparentă a realității și să dovedească prin rezultate că există și asemenea oameni în intituțiile care se ocupă de bunăstarea societății, prin competitivitatea specifică domeniului în care acționează. Poate că voi părea subiectiv, dar din cele comunicate prin articolul de mai sus, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă-Canal Bistrița-Năsăud, a dovedit competența necesară în domeniul pe care-l ”păstorește”. Este părerea mea, care poate fi acceptată sau nu!

  (-5)
  • Zorro

   Ai dreptate! Eu nu l am criticat pe Razvan.
   Am zis doar ca toti cei care isi golesc buzile in apa sa fie eliminati!!!! Atat! Ce ar fii ca si dejectiile din grajduri sa fie aruncate in rauri si lacuri? Ca de! Sunt tot biodegradabile!!! Le mananca pestii si se depun pe pietre si pe radacinile vegetatiei si nu ajung in canile noastre!

   (10)
 6. relu

  Chiar daca analizele apei de la robinet arata bine, iar calitatea apei din lacul Colibița nu e un pericol asupra sănătății publice, totusi există câțiva iresponsabili care deverseaza dejectiile in lac si încălcă normele sanitare.
  Si concluzia prefectului Ovidiu Frent este linistitoare. El spune că nu e un dezastru, pot să vină turiștii liniștiți la Colibița: „Oamenii care sunt în aval pot să stea liniștiți că nu e vorba despre nici o bombă ecologică acolo, dar că am prins câțiva nesimțiți și în continuare vom face controale”.
  Unul dintre acesti nesimțiți este nimeni altul decat Vasile Coruțiu, patronul Fisherman’s prins cu o instalație improvizata în zona cabanelor de pe malul apei prin care deversa “supraplinul” în exterior. Era vorba de apa din fosă, tratată printr-o filtrare superficială, apă care conținea urme de materii fecale, conform datelor de laborator. Individul acesta a mai avut asemenea apucaturi, despre care presa a informat : https://www.timponline.ro/cate-tepe-ne-mai-dati-domnule-corutiu/

  (8)
 7. Lacul cu caca

  Nu mai conteaza rezultatul apei de la robinet. Sa te caci in lac si pe cei de la stat sa nu-i intereseze este o batjocura pentru toti cei care folosim apa de la retea.

  (0)
  • dottore

   ce ar fi daca proprietarii de facilitati turistice de la colibita ar fi lasati sa se cace singuri in lac..adica vreun an sau doi sa nu mai mearga nimeni pe acolo…ca se vede ca nu se ia nici o masura de stopare al acestui fapt…nu se bindeaza si nu se decoperteaza nimic..cateva articole in ziar,fapt laudabil, indignare ceteteneasca…si cam atat…lucrurile se pare ca vor merge la fel ca pana acum

   (1)
 8. Ana

  „nu- baaai, c….i-va mai departe, noi dam cu clor si dup-aia puteti bea”. Pana la urma ce se intampla cu cei care deverseaza?

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.