(FOTO) Platformele subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fabricate de firma Megatitan din Beclean, sunt foarte rezistente și dispun de automatizare, anunță compania pe Facebook, unde a postat mai multe fotografii înainte să le livreze Primăriei Cluj-Napoca.
Primăria Cluj-Napoca a pornit, în 2017, un proiect ambițios: acela de a îngropa punctele gospodărești. A semnat un contract-cadru pentru 100 de platforme subterane de deșeuri cu societatea bihoreană Euriteh SRL, în valoare de un milion de euro (4,8 milioane de lei). Numai că, în noiembrie 2019, Euriteh a renunțat la contract.
Municipalitatea a organizat o nouă licitație și a semnat un alt acord-cadru, cu Megatitan SRL, pentru 200 de platforme. Acestea ar urma să fie finalizate până în decembrie 2021. Suma: 8,8 milioane de lei, fără TVA.
Cele 200 de platforme cuprind 800 de containere cu o capacitate de peste 880.000 de litri. „O astfel de platformă cuprinde o cuvă din beton armat și o structură metalică prevăzută cu sistem hidraulic în care se amplasează câte patru containere pentru colectarea deșeurilor. Aceste platforme subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor menajere pentru deșeuri în amestec/ biodegradabile, hârtie/ carton, plastic/metal și sticlă albă sau colorată. Adâncimea platformelor va fi de 2 metri”, a declarat Gheorghe Șurubaru, city-managerul municipiului Cluj-Napoca.
Platformele vor fi amplasate pe locurile în care acum se găsesc puncte gospodărești de colectare a deșeurilor. Avantajele acestor platforme sunt, potrivit city-managerului, că nu permit împrăștierea gunoiului, sunt ermetice și nu permit accesul rozătoarelor.
Și Primăria Bistrița are în plan să le introducă, precum a anunțat de curând administrația orașului.
Atît de frumos arăta și proiectul actual, cu containere semiîngropate,pînă au intervenit politicienii și băieți deștepți, apoi totul s-a dus pe apa sîmbetei. N-am nici o îndoială că se va întâmpla altfel. Teoretic și în SF, totu-i minunat,dar în realitate,banul și mafia distruge tot.
PĂREREA MEA!
Si dezavantajele acestui sistem care sunt? Eu zic sa mai astepte ai nostri, sa experimenteze cei de la Cluj si pe urma sa ia o decizie.
La Cluj deja funcționează de ceva vreme.
Oricare masura functionala la tematica aceasta este binevenita. Se speram ca de data asta va fi cu sucess.
Cine plătește?