Actualitate

Actualul sistem de colectare a deșeurilor va fi schimbat. Pentru ce soluție optează Primăria Bistrița

(VIDEO) Actualul sistem de colectare a deșeurilor din Bistrița va fi schimbat cu alternativa de colectare subterană, model deja de succes în mai multe municipii din țară, a anunțat primarul Ioan Turc.

”Bistrița va avea un sistem modern de colectare a deșeurilor! Am avut, astăzi, o nouă întrevedere cu conducerile Supercom și ADI Deșeuri, în cadrul căreia le-am comunicat identificarea unei soluții clar superioare pentru colectarea deșeurilor la Bistrița.

După expirarea în câteva luni a termenului prevăzut în vechiul proiect de salubrizare, containerele semiîngropate sau supraterane, insalubre si nefuncționale, vor fi înlocuite cu alternativa de colectare subterană, model deja de succes în mai multe municipii din țară.

De asemenea, pentru zona de case, va fi implementată soluția cu saci de culori diferite pentru încurajarea colectării selective. Importantă este și preluarea conformă pe platforma de la Tărpiu, unde încă sunt înregistrate deficiențe la sortarea și depozitarea deșeurilor reciclabile, iar ADI Deșeuri va trebui să intensifice monitorizarea și gestionarea corectă a materialelor pe care cetățenii le colectează separat.

În filmulețul atașat, puteți urmări soluția „îngropată” de colectare a deșeurilor”, a postat Turc.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/videos/129758732340322/

”În ceea ce privește peisajul, atât depozitele de deșeuri, cât și spațiile destinate colectării lor, constituie locuri cu impact vizual dezagreabil, determinat de tehnologia de colectare și depozitare, prin expunerea acestora, posibilitatea împrăștierii lor de vânt pe suprafețe extinse (în lipsa împrejmuirilor corespunzatoare), prezența păsărilor, insectelor și rozatoarelor, lipsa vegetației în zonele perimetrale, etc.”, se recunoaște chiar într-un document realizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și postat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului. Este vorba de Raportul de mediu pentru Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor 2020-2025.

12 comentarii

  • Dupa cate-mi amintesc sistemul de colectare utilizand acele containere semiingropate a fost realizat ca proiect pilot , implementat la vremea respectiva in cateva judete din tara. Imi amintesc ca d-na ministru Gavrilescu , chiar a laudat judetul pentru asa mare realizare.Toate erau bune si frumoase daca firma care ridica deseurile colectate de catre cetateni , cat de cat selectiv , nu le-ar fi amestecat in procesul de transport spre groapa de gunoi. Daca deseurile din plastic si aluminiu (PET-uri , DOZE ) s-ar prelua conta cost la centre de colectare aproape ca nu s-ar mai vorbi despre aceasta problema.Am mai spus-o , toti ne pricepem la ce ar trebui facut iar cei care gestioneaza problematica deseurilor se pricep cel mai bine.De ce nu se face nimic concret ? Am mai spus-o , se tem ca nu vor mai avea lefuri bune in cazul in care problema s-ar rezolva iar multi si-ar pierde locul de munca. De asta nu se dezleaga calul de la gard …Din cand in cand se reia problema , „cainii latra” iar caravana trece. Containerele semiingropate se vor vinde pe nimic , va veni alta firma „de casa” , binenteles , se va realiza un nou sistem utilizand containere ingropate etc. Praf in ochii prostilor si credulilor! Stiu cum se colecteaza deseurile in Japonia si in Canada .Sa stiti ca nu se face atata filozofie dar lucrurile merg bine pentru ca se aplica legea.O zi , la doua trei luni , se colecteaza aparate electrocasnice si „electronice” diverse.O zi pe luna se colecteaza mobila deteriorata sau buna , dar de care vrei sa scapi.Saptamanal , in zile anuntate , se colecteaza cartoane si hartie. Tot saptamanal se colecteaza ambalaje din plastic sau asimilate si deseuri din metale.(la noi , acestea sunt colectate fara interventia firmelor specializate !). Vara si toamna se colecteaza resturi vegetale . Totul este simplu si in acest mod deseurile nu se amesteca intre ele. Raman deseurile menajere care se pot colecta in orice sistem , containere supraterane , containere semiingropate sau ingropate , conditia fiind sa se colecteze regulat mai ales vara. Din acestea se poate obtine biogaz.D-lor guvernanti , nu luati decizii pripite! Lasati containerele semiingropate pentru „PLATIC” si PETURI , pentru CARTON si HARTIE , pentru DOZE METALICE. Acele containere au costat multi bani ! Lasati -le in pace ! Dupa parerea mea cea mai stringenta masura care trebuie luata de catre administratorii urbei este IMPREJMUIREA actualelor puncte de colectare si limitarea accesului numai pentru cetatenii si agentii economici arondati , pe baza de cartele magnetice. Evident aceasta masura nu exclude prevederea unor camere video.

  • Cum o să se schimbe? Domnul Primar, în momentul ăsta, poate doar să pună filmulețe pe FB. Nu are nici atribuție în organizarea serviciului de colectare și transport a deseurilor municipale. El doar plăteste factura de la Supercom pentru care până acum a avut grijă să mențină taxa impusă de predecesori. Nici măcar platformele de gunoi nu mai sunt ale orașului. Toate au fost încredințate pentru administrare ADI Deseuri.
    ADI Deseuri a stabilit la sfarsitul lui 2019 ca trebuie ca bistritenilor sa le fie impuse taxe suplimentare ca sa se cumpere cutii cu lacatele si cu cipuri. De platit le-am platit. Nu sunt bune de nimic si in jurul platformelor înoți în continuare în gunoaie. Singurul lucru pe care primarul ar putea sa-l facă dar nu-l face e să dea amenzi Supercom pentru mizeria de nedescris. Nu te poți apropia de semiîngropate de gunoi. N-a mai dat nimeni cu matura de cand s-au terminat alegerile.
    În concluzie, păstrați filmulețele puse pe FB pentru campania electorală. Vom crede că se întâmplă ceva când veți lua cu adevărat problema gestionarii deșeurilor municipale în mână, la nivelul municipiului. Așa cum se întâmplă la Sectorul 1. Până atunci vorbe, povești, copilării. Sper că a plătit Ciuclea cafeaua. Mi se apleacă când mă gândesc că și aia i-am plătit-o noi.

    • el fiind bugetar nu are cum sa o plateasca
      toniuc va spune ca si el plateste impozite
      da, dar plateste impozite tot din salariul de bugetar care e supraevaluat si niciodata compensat prin munca
      daca ar fi avut salariu de vreo 2500 de lei atunci as spune ca si bugetarii platesc impozite DIN MUNCA LOR!
      pana atunci…ciocu mic si mergeti la tigara sau cafea in timpul serviciului , adica pe banii mei!

  • Alt sistem care o sa se impotmoleasca de cantitatea mare de deseuri si care nu o sa beneficieze de specialisti suficienti pentru intretinere.

    Oare tomberoanele simple, colectate la timp, plasate in locul tonetelor subterane de ce nu sunt bune? Austria, Germania nu aplica atata tehnica direct la bloc. Doar la masinile de colectare si centrele de prelucrare a deseurilor. As fi in favoarea educarii (eficiente) a bistritenilor in tainele colectarii selective si amendarii in caz de abatere.

  • Toti vor „avioane” pe cheltuiala cetatenilor. Cand s-au introdus baracile astea albe a crescut pretul enorm de mult. Unii spun ca e ieftin dar nu au un punct de reper. Vedeti ce preturi sunt prin tara. Primaria spune ca subventioneaza si anul acesta deseurile dar o face din banii adunati la buget de la contribuabili.
    Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ultima crestere de preturi de la SUPERCOM ca hop, iar vine cineva cu o nastrusnicie ce va creste pretul. Intelegeti ce inseamna o astfel de lucrare? Costurile constructiei de beton, mecanizarea, sistemul de la suprafata = cheltuieli noi care vor fi incluse in pretul platit de cetateni. Subventia e tot din banii oamenilor deci nu veniti cu abureli. In plus, asa cum spune domnul Toniuc, primaria Bistrita n-are nici o treaba cu gunoiul. E un membru cu drepturi egale cu orice alta localitate din judet. Nu e sef de ADI, nu e sef de nimic. Membru ADI Deseuri. PASS!

  • Pe strada Ion Minulescu , toate casele aduc gunoiul la bloc, cartele magnetice, sa luam exemplu Occidentul ; nu supertitan, aceleași containere de plastic

  • Sa inteleg urmatoarele?
    Filmuletul e pentru planeta….Romania?
    Se vor face niste fose din beton in care va fi un sistem hidraulic cu o trapa pe care se gasesc niste cosuri de gunoi. Adica racord la canalizare si racord la curent electric. foarte multi bani pentru a strange gunoi de la 2 blocuri. Va imaginati cat ar costa?
    Adica tot Primaria sa faca asta?
    Decat sa se doteze aia de la Supercom cu utilaje marete chinul va cadea tot pe cetatean cu impozite tot mai mari!
    Fosa trebuie sa fie racordata la canalizare daca nu cand ploua infiltratiile va umple acea fosa si incepe frumosul, scurtcircuit, rugineala, etc
    PS Multumesc pentru filmulet. Restul e doar prosteala!
    Costul unui punct de colectare din poza se rifica la cel putin 20000 euro

  • Ca de obicei, nu vedem padurea din cauza copacilor. Toata lumea da vina pe zonele de colectare pentru debandada, cind toata vina este a oamenilor care nu sint informati si nu sint constrinsi sa selecteze deseurile casnice asa cum prevede legea ! Exista undeva pe site-ul Primariei si cred si pe site-ul ADI niste pliante despre cum trebuie sa selectam corect deseurile. Deci daca Primaria ar trebui sa faca ceva, de asta ar trebui sa se ocupe: de instruirea cetatenilor. De exemplu, eu am luat acel pliant, l-am printat pe format mare si l-am pus pe casa scarii. Mai stiti sa existe, undeva la vedere, astfel de panouri de informare ? Macar cite unul in zona tomberoanelor ar trebui sa existe…Poate, poate cumva constiinta se va trezi in unii dintre concitadini…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS