Actualitate

Cum arată şcolile cu puţin timp înainte să îşi primească elevii – fotoreportaj

Anul şcolar începe în data de 10 septembrie. Aşadar, nu a mai rămas prea mult timp. Ca de obicei, însă, pare să ne prindă nepregătiţi. În multe şcoli abia dacă s-a uscat varul pe pereţi, în cazul în care s-a zugrăvit, în altele sunt aceleaşi WC-uri insalubre în fundul curţii, iar noi, oamenii mari, am vrea ca tuturor celor mici să le placă la şcoală.

Cel mai rău arată, din punctul nostru de vedere, incinta Şcolii Generale Liviu Rebreanu din satul în care avem, în mod ironic, şi o casă memorială care poartă numele marelui romancier. Şcoala este extrem de veche. Fostul primar al Năsăudului, Dumitru Mureşan (PDL), a lăsat-o tot timpul pe lista de aşteptare. Noul edil, Mircea Romocea, a încercat să facă ceva, dar fiind timpul scurt, lucrurile au ieşit pe jumătate.

În incinta şcolii am găsit-o pe Viorica Neamţ, femeia de serviciu, înarmată cu mături şi cârpe, având dificila misiune să facă ordine în cele două săli de clasă în care vor intra copiii în 10 septembrie. În una din săli, abia am putut-o vedea prin praf.

„Într-o sală de clasă au zugrăvit şi au terminat aseară (joi seara –n.r). Eu trebuie să curăţ, să las deschis să se usuce tot. În cealaltă sală, nu s-a făcut nimic, acolo avem bănci şi pentru copiii mai mari, şi pentru cei mai mici, de toate culorile. Până anul trecut şcolar, copiii mergeau la toaletă în spatele curţii, dar acum au făcut băi. Numai că nu există scurgere, eu aşa am înţeles de la muncitori. Nu pot deschide robinetul că nu-i apă şi nici nu are unde să se ducă”, a declarat Viorica Neamţ.

O lăsăm pe tanti Viorica să facă ce poate şi dânsa, nu multe, şi ne întoarcem la oraş. La Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” din Bistriţa au loc, zilele acestea, cursuri intensive pentru învăţătorii care vor preda la clasele pregătitoare. Lecţiile se ţin la subsol, aşa că dascălii nu sunt obligaţi să se strecoare pe holuri printre mese şi scaune noi pregătite pentru cei mai mici elevi. O femeie de serviciu plină de râvnă să elibereze holul a început să aranjeze singură măsuţele şi scaunele într-o clasă. Le-a aşezat într-o soi de semicerc fiindcă aşa i-a plăcut dânsei. Nu i-a spus nimeni cum să facă.

„Eu le-am aranjat cum mi-a plăcut mie, aşa în semicerc. Doamna care va preda la clasă va face altfel, probabil. Acum e la cursuri, nu are timp să amenajeze clasa, dar am înţeles că va veni. Dacă vă uitaţi pe pereţi sunt tot felul de planşe de la clasa a IV-a. Nu le-am luat jos. Cred că le va lua doamna învăţătoare”, spune femeia de serviciu care s-a aşezat într-o băncuţă să arate că poate fi reglată în funcţie de înălţimea copilului.  În ce priveşte grupurile sanitare, femeia e mândră să le arate oricui. Au vasele de WC mai mici, potrivite pentru copii. Au fost modernizate în anii trecuţi şi s-au păstrat în condiţii bune.

La Şcoala Generală Unirea, localitate componentă a Bistriţei, situată la circa cinci kilometri de oraş, lucrurile nu stau la fel de bine. Clădirea are două săli de clasă în care se învaţă simultan şi alte două săli pentru grădiniţă. Două femei de serviciu au început să facă ordine şi curăţenie. Au aflat despre existenţa clasei pregătitoare, dar nu au văzut mobilier nou. În sălile de clasă sunt mese şi scaune de lemn puse una peste alta, dar destul de vechi. Nimeni nu ştie cum vor fi aranjate. În schimb, vara aceasta s-a lucrat la grupurile sanitare, noi-nouţe.

La Şcoala Generală Dumitra, în schimb, unde vor funcţiona două clase pregătitoare cu peste 40 de elevi, s-a adus mobilier nou într-o clădire a şcolii la fel de nouă. Tot femeile de serviciu au fost cele care au aranjat băncuţele în clase fără să ştie dacă e bine ce fac.

„Noi aşa le.am pus, să fie acolo, pregătite. Vor vedea doamnele învăţătoare ce fac. Nu ne-au spus nimic fiindcă acum sunt la cursuri. Nici măcar nu au trecut pe la şcoală în ultimele zile”, a declarat o femeie de serviciu de la Şcoala Generală Dumitra.

În schimb, la Şcoala Generală Cepari, sat din comuna Dumitra, era pus lacătul pe uşa de intrare. Şi aici vor fi elevi în clasa pregătitoare, dar vom învăţa cot la cot cu alţii mai mari. O clădire veche şi dărăpănată din curte adăposteşte grupurile sanitare în stil turcesc, respectiv găuri săpate în pământ. Uşile sunt rupte şi ruginite, nu există surse de apă pentru spălat.

Acestea sunt doar câteva exemple de şcoli (mai multe fotografii aici) prin care trece şoseaua. Cum credeţi că arată cele din vârf de munte?

Cristiana Sabău

                

Etichete

5 comentarii

  • Felicitari Cristiana pentru interventie si constatare.

    Cu adevarat trebuie luate masurile care se impun si pana la inceperea cursurilor toate sa fie in regula .
    Acestea ar trebui sa fie una din prioritatile autoritatilor locale si judetene in aceasta perioda .

  • Cred că e un serviciu public pe care trebuie să îl facem, acela de a informa oamenii corect, iar aceştia, la rândul lor, să aibă argumente când pun presiune pe aleşi cărora să le spună exact ce aşteaptă de la ei. Un prim pas ar fi acela să repare şcolile. Nu costă o avere, sunt convinsă 🙂

  • Nu cred ca exista scoala in Romania in care sa se respecte numarul de posturi (conform normativelor) pentru personalul didactic auxiliar/nedidactic. S-au taiat posturi cu nemiluita in anii anteriori. Femeia de serviciu este un om cu policalificare: ingrijitor curatenie, portar, paznic.Se trage de ele ca de elastic! Vrem calitate si spor in toate! Atatea nereguli sunt in invatamantul romanesc de ma intreb cum mai functioneaza totusi. Sunt profesor si la fiecare inceput de an scolar am spalat geamuri, podele, banci, am carat scaune, mese, planse. Nu sunt o „fiţoasă”, nu fug de munca, dar nu cred ca in fisa postului am asa ceva. Si nu sunt singurul profesor care face asa ceva….. Nu cred ca este normal! Dar ce este normal in aceasta tarisoara?! Multa sanatate si putere de munca tuturor celor care slujesc invatamantul romanesc!

  • In fiecare inceput de an scolar, aceeasi poveste. Oare de ce nu putem incepe igienizarea si reparatia scolilor, mai ales a celor de la sate, in prima zi de vacanta a elevilor? Cate scoli rurale se puteau repara cu cele o suta de milioane de lei utilizate la suspendarea presedintelui Basescu din aceasta vara? De ce trebuie sa conteze culoarea politica cand e vorba de niste reparatii absolut necesare?… Felicitari pentru pozele expuse! Ele sunt DOVADA interesului scazut fata de scoala romaneasca.

    • Pentru ca banii vin tarziu, documentatia lucrarilor se face tarziu, rectificarile bugetare tot tarziu, etc.etc. si apoi cei din primarie in concediu. Uite asa iti vine sa mori cand vezi ca toate pregatirile incep de prin 15 august.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.