Actualitate

Cum arată spitalul de recuperare, oncologie și îngrijiri paliative în care dr. Mureșan a investit 3 milioane de €

(FOTO) Medicul Gavrilaș Mureșan, fondatorul unităților medicale din rețeaua privată Sanovil, a investit 3 milioane de euro într-un spital de recuperare, oncologie și îngrijiri paliative Sanovil care însă nu va putea deocamdată să semneze contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, așa încât tot cei care se vor interna aici vor fi obligați să își plătească tratamentul și serviciile hoteliere din propriii bani.

Într-o conferință de presă, medicul Gavrilaș Mureșan a spus că noul spital are 62 de paturi dintre care 12 pentru spitalizare de zi și 50 pentru spitalizarea continuă. În fiecare cameră sunt câte două paturi, toate camerele au baie proprie, sunt dotate cu mobilier modern și tv.

”Construcția am început-o, de la zero, în urmă cu doi ani și jumătate. A fost o investiție de aproximativ 3 milioane de euro din fonduri private, nu a beneficiat de fonduri europene. Spitalul are o bază de recuperare foarte modernă la parter și etajul întâi care poate concura cu orice spital din țară și din Europa. Etajele II, III și IV sunt cu 50 paturi pentru spitalizare continuă în care pacientul ar trebui să vină să se interneze și să stea 10-12 zile pentru o cură. Este recuperare medicală care e în toate domeniile, printre care și recuperarea pentru Covid. În această idee, ne-am pregătit și suntem în curs de instalare a unei camere de hiperbare de cea mai înaltă clasă, o cameră individuală care face tratamente de mare calitate în ce privește acest tip de tratament. Tot în fază avansată de lucru în sensul că sunt făcute contractările și plătite avansurile pentru o sursă de oxigen pentru că pentru această cameră de hiperbare e nevoie de o cantitate foarte mare de oxigen. Pentru o ședință de o oră se consumă circa 40 de mc de oxigen, ceea ce înseamnă aproape necesarul unui spital de cronici pentru 24 de ore dacă nu mai mult. Pentru recuperarea post Covid și pentru alte tratamente pe care le face camera hiperbară avem o sursă de oxigen foarte mare care va fi capabilă să facă acest lucru. Toate acestea le-am gândit pentru pacientul din zona noastră și din județele limitrofe, 30% dintre pacienții care se adresează Clinicii Sanovil fiind din Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj”, a spus dr. Mureșan.

Chiar joi a fost la sediul CJAS pentru a discuta despre semnarea unui contract și s-a declarat uimit că nu poate contracta niciun pat din noul spital așa încât o parte dintre cheltuieli să fie decontate din asigurările la sănătate pe care le plătesc oamenii.

”Acum vin de la o discuție despre contractări și mi s-a spus că niciun pat din spitalul acesta nu poate fi contractat cu CNAS, dar nu mi s-a spus de ce. Mie mi s-a pus în față un document relativ recent în care se spune că spitalele private vor rămâne cu același număr de paturi cu care au fost la 31 decembrie 2020. Noi suntem acum în contract cu CJAS cu 62 de paturi, deși avem 82, dar e acceptabil să fim cu 75% din paturile disponibile. Noi mai avem acum încă 62 de paturi și ni s-a spus că nu poate fi contractat niciun pat în plus. Nu înțeleg de ce discutăm despre paturi și nu despre pacienți care trebuie să beneficieze de asigurarea lor și ei ar trebui să o poată folosi oriunde li se oferă posibilitatea să fie tratați. Toți pacienții care vin la noi nu își vor putea folosi cardul de sănătate, banii pe care ei i-au investit și pe care i-au plătit în fiecare lună. La noi, vor trebui să plătească din buzunarele lor”, a spus dr. Mureșan.

Medicul spune că, în ciuda faptului că vor trebui să plătească, oamenii tot vor veni la spitalul nou construit fiindcă în județ sunt puține locuri pentru partea de îngrijiri paliative.

”Sunt între 8 și 10 locuri la Cronici în niște clădiri de 100 de ani pe care le mai zugrăvesc din când în când. Îngrijirile paliative înseamnă ultimele săptămâni și zile ale unui om. E în situația în care familia nu îl mai poate ține în viață sau familia e distrusă și afectată. Mulți dintre cei aflați în situația aceasta sunt conștienți și văd ce povară sunt pentru ceilalți. Apoi, îl doare foarte rău ceva, insuportabil. Pentru un asemenea pacient, statul plătea undeva la 200 de lei pe zi. Nu știu cât va costa la noi. Încă nu am făcut calcule, dar la Cluj costă în jur la 450 de lei/zi pentru pacienții asigurați, ceea ce înseamnă că 650 de lei pe zi pentru un pacient. Pe acolo va fi. O să-mi fac niște calcule și văd până unde pot merge, dar un asemenea pacient e destul de greu de îngrijit”, a spus dr. Mureșan.

Activitatea a început deja la baza de recuperare – care e dotată cu bazine cu apă dulce și sărată pentru înot, salină cu sare de Praid și săli de sport – și pentru care există contract cu CJAS de pe vremea când baza funcționa la policlinica veche.

”O parte din activități le va plăti CJAS, dar gândirea noastră era ca, de exemplu, un pacient cu AVC care a fost internat la spital, după ce a depășit faza celor 5 zile și e trimis acasă, deș nu poate umbla, nu poate face nimic să vină aici, să îl ținem 2 săptămâni să-și mai revină puțin și să înceapă programul de recuperare care cuprinde cel puțin două metodologii, o recuperare fizio-kineto-terapeutică, însemnând proceduri cu curenți, cu lasere, proceduri făcute de kinetoterapeuți, și combinat acest lucru cu tratament medicamentos, uneori perfuzabil, alteori injectabil care se face în spital. În felul acesta este debarasată secția de Neurologie care e tot timpul agresată de mulți pacienți și nu sunt locuri și l-ai adus aici, l-ai scos pe un liman și să vină apoi la recuperare ambulatorie”, a spus dr. Gavrilaș Mureșan.

În ce privește internările în spital, acestea se vor face cel mai probabil de la 1 august 2021.

În prezent, Clinica Sanovil primește lunar de la CJAS circa 500.000 de lei pentru paturile contractate deja.

https://www.facebook.com/policlinicanouasanovil/posts/1772134222948386

6 comentarii

  • In aecolul 21 nu ducrm lipsa de idei de reorganizare. Poate sa converteasca in apartamente si i mai si raman bani dar cu conditia ca fiecare cumparator sa prezinte cardul de sanatate sa mai obtina ceva….de la buget!

    • Ferice de cel sănătos care sta în fața unei tastaturi și comentează aiurea. Bistrița și orice comunitate din Romania are nevoie de un spital de îngrijiri paleative și o secție bine pusa la punct de recuperare medicala. Succes Domnule Doctor și să auzim de bine.

    • crezi in minuni?
      asai ca ai fost la vot sperand ca peneleul va salva ce a distrus pesedeul?
      cand ajungi acolo….mai bine nu!
      mai bine iti cauti un doctor bun…adica chiar tu!

  • Daca-l făcea statul , durau 15 ani lucrările de construire si 15 milioane euro costul spitalului .
    Plus ca aparatura nu putea fi folosită din lipsa kituri , piese, specialiști , chef de lucru …

  • Ai dreptate, reparatia policlinicii de stat a durat tot cam 3 ani, dar a costat 7 milioane de euro, o mica zugraveala! Nu mai inteleg nimic?!

  • Felicitari se impun, dar tarifele sunt pentru Austria, Germania, Italia, nu pentru ce ne-am putea permite noi sau un amarat de pensionar!
    Ar trebui sa se gandeasca ca un pacient care are nevoie de aceste servicii este in general pensionar, la acele costuri cate zile de spitalizare isi poate permite 2, 3? Este absurd !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS