Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa încasează cu un milion de lei mai mult în fiecare lună în urma renegocierii contractului cu CJAS, banii fiind folosiţi atât pentru plata personalului, cât şi pentru creşterea calităţii actului medical, a spus managerul Gabriel Lazany într-o conferinţă de presă.
„Nu am tăiat cheltuielile, ci am mers pe creşterea veniturilor în fiecare sector. Am ajuns să renegociem contractul cu CJAS şi să aducem venituri suplimentare pe partea de spitalizare continuă de peste un milion de lei pe lună. La ce contract aveam înainte, asta înseamnă peste 33%. Banii respectivi nu i-am băgat doar în personal. I-am împărţit: o parte merg către deficitul de personal, o parte către creşterea calităţii actului medical. Noi nu suntem un spital perfect. Suntem un spital bun şi vrem să devenim mai bun. Asta se face în timp”, a spus Lazany.
Managerul SJU a dat şi un exemplu de secţie care nu încasa banii de la CJAS din cauza unor părinţi care nu îşi înregistrau copiii.
„Chiar dacă suntem un spital public, noi funcţionăm pe bani. La neonatologie, dacă copiii se nasc prematur stau mai mult în spital. Noi avem o perioadă de 28 de zile pentru ca părinţii să înregistreze copilul la Primărie şi să ne aducă CNP-ul copilului. Dacă părinţii nu fac asta, spitalul nu îşi încasează banii. Am făcut o comisie, medicii ne aduc la cunoştinţă cazuri de acest tip, mai ales cele sociale. Am decis ca serviciul nostru de asistenţă socială să se ocupe de asta: duce documentele la Primărie, înregistrează copilul ca să obţină un certificat de naştere şi noi să ne putem încasa banii”, a mai spus el.
Potrivit acestuia, urmare a faptului că bugetul a crescut, toţi furnizorii spitalului îşi încasează acum banii la timp, mai precis la 60 de zile.
În plus, s-au putut aduce şi medici tineri, iar angajările vor continua.
„În ultimele două luni, am angajat 15 medici tineri, iar în următoarele şase luni cred că vor mai veni cel puţin încă 10. Dar pentru fiecare medic care vine la spital, spitalul are un cost şi vă spun eu că nu e mic acel cost. Când am preluat conducerea spitalului, 24% dintre medici erau pensionari, dar nu poţi tăia cu barda. Schimbările se fac în timp. Într-un an şi jumătate de mandat, avem peste o sută de persoane angajate, medici, personal mediu şi auxiliar. Asta înseamnă costuri de milioane într-un an”, a spus el.
Conform lui Lazany, în perioada următoare va fi angajat cel puţin un chirurg pediatru pentru ca spitalul să nu mai fie obligat să apeleze la doctori din Cluj şi Mureş.
„Vrem să acoperim cu medici pediatri şi partea de UPU pentru că, la ora actuală, funcţionează doar cu medici de familie în regim de contract de gardă, ceea ce nu este un lucru normal. Noi avem o mare problemă pe partea de îngrijiri. Trebuie să găsim soluţii treptate să o rezolvăm”, a spus managerul SJU Bistriţa-Năsăud.
PSD-ul s-a opus cu vehementa preluarii Spitalului Judetean de catre Consiliul judetean , cand era presedinte domnul Liviu Rusu . Atunci preluarea s-a facut intr-un mod curajos , prin Dispozitia Presedintelui Rusu , pentru ca in doua randuri nu s-a putut scoate o Hotarare de Consiliu Judetean . PSD-ul s-a opus atunci preluarii Spitalului , pe motiv ca vor trebui alocati bani de la judet si ca nu are decat Ministerul sa se ocupe de treaba asta . Paradoxal , acum tocmai PSD-istii sunt cei care incearca sa castige imagine pe investitiile de acolo , desi meritul e al contribuabililor care platesc taxe si impozite si nu al celor care administreaza banii publici .
nu asta inseamna continuitate? adica daca cineva a facut ceva(chiar daca opozanti nu au fost de acord)in momentul in care se schimba polii de putere sa se continue??? ar fi trebuit abandonat proiectul ca nu inteleg. Chiar Dvs ati spus ca pe acea vreme s-a preluat cu curaj in pofida opozitiei, si acum actuala putere adica fosta opozitie ar fi trebuit sa nu mai faca nimic, sa astepte sa se schimbe iar guvernarile??? naspa gandire!!!Fiecare a vut partea sa de contributie!
„Au crescut veniturile pe parte de spitalizare”. Eu cand am vazut „nota de plata” pentru spitalizare a unui membru al familiei, nu stiam daca respectivul a stat la hotel de 4 stele sau la spital, intr-un salon unde stateau ca sarmalele. Sa nu mai zic de micul dejun sanatos ce continea parizer. Sunteti buni numai la suprafata.
N-ai vazut o ”nota de plata”,ci un decont de cheltuieli INFORMATIV,(ca sa stii cam cat costa spitalizarea ta) ,nu ti-a cerut nimeni sa platesti suma din decont-erai asigurat. Cheltuielie pe o zi de spitalizare intr-o sectie cuprind toate cheltuielile sectiei-salarii,materiale,analize,hrana,echipament,investigatii plus cota parte de cheltuieli indirecte repartizata-ateliere de intretinere,spalatorie,bucatarie,paza,aparat administrativ,sterilizare,farmacie,radiologie,etc.Alocatia de hrana pe zi este de 10 lei din noiembrie,icrele ce le mananci zilnic acasa nu se pot servi la spital din aceasta alocatie,abtine-te pana ajungi iar acasa…Iar mancarea nu se poate gati pe gustul personal al fiecaruia din cei 6-700 bolnavi aflati in spital intr-o zi.Am fost internat,cei mai pretentiosi erau cei ca tine care acasa mancau ce dadea domnul,mai ”posteau” fortat,dar in spital,de,erau cu ifose si cu mofturi.
In loc sa va bucurati ca in sfarsit se misca lucrurile in spital pentru noi cetatenii, voi ocariti psd-ul. Hai sa lasam politica si sa apreciem ce s-a facut „mai nou” pentru spital, lucruri care pana acum nu au fost facute din cauza incompetentei probabil. Nici asa nu e bine, ciudata specia asta de „roman”.
Nu cred c-a vrut sa spuna c-ar vrea icre negre in loc de parizer ci sa mentioneze faptul ca: „nota de plata” pentru serviciile prestate a fost foarte mare.
Cum a reusit Domnul B sa evalueze si sa isi dea seama ca „nota de plata” e prea mare? Inseamna ca are ceva pregatire de specialitate, altfel nu cred ca ar fi putut sa evalueze.
Nu-i bine nicicum pentru că nu-i bine !?
Că s-a făcut ceva e incontestabil, și e foarte bine.
Întrebarea este: oare, cu atâția bani cheltuiți, nu trebuia să se vadă ceva?
Oare este un merit personal al unuia sau al altuia că își face meseria, plătit din bani publici?
Evident, lucrurile s-au mișcat și nu asta se contestă.
Dar ca cetățean, te întrebi uneori, cu atâtea sute de miliarde de lei vechi ( zeci de milioane euro), s-a făcut ce și cât trebuia ?
Oare nu s-ar fi putut face un spital nou, a cărui structură de rezistență fizică se făcea cu vreo 10 milioane euro, iar în actualul spital să se fi mutat secții externe (în care s-au investit deasemenea mulți bani ) ? Etc.
O viziune gospodărească pe termen lung pare să fi lipsit în ultimii 30 de ani.
Dar nu ne mai mirăm, că așa-i peste tot.
Un spital nou in wonderland?