Actualitate

Cum comentează Augustin Zegrean decizia CCR privind pensiile speciale

Curtea Constituțională a stabilit marți, după patru amânări, că impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% este neconstituțională. Fostul președinte al Curții, Augustin Zegrean, a explicat, de ce.

”Este un articol în Constituția României care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale, asta înseamnă că dacă la o categorie specială pui o altă taxare decât la majoritatea, nu este în regulă. Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în conflict cu dispoziția constituțională, dacă vreți să puneți impozite, nu puneți doar la pensionari, puneți și la cei care au salarii mari, deputați, senatori, membri ai Guvernului”.


„Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?”, a mai spus fostul președinte CCR la Digi24.

El a insistat că ”scrie în Constituție că toți suntem egali în fața legii și a autorităților”, iar pentru a trece de filtrul CCR, proiectul de lege putea, de exemplu, să impoziteze veniturile peste un anumit plafon, dar în niciun caz nu trebuia să facă referiri la categorii de persoane vizate, pentru a nu discrimina: „Parlamentul are dreptul să taxeze astfel de pensii, dar să respecte dispoziția constituțională, cine are venituri mai mari de 10.000, că e vorba de salariu sau pensie, plătește impozit 85%, dar nu să spună că doar judecătorii, procurorii sau milițienii trebuie să plătească această taxă”.

„Am auzit în campanie că dacă se va vota un anumit partid, nu vor mai fi impozitate salariile minime, adică la unul nu-i iei deloc, la altul îi iei tot?”, a mai spus Zegrean.

Judecătorii CCR au decis că este neconstituțională impozitarea pensiilor speciale în condițiile în care majoritatea dintre ei beneficiază de pensii speciale.

Întrebat dacă există aici un conflict de interese, Augustin Zegrean a răspuns: „Tot în Constituție scrie că unica instituție în materie de litigii este Curtea Constituțională. Cine să judece dacă nu ei între ei?”.

Zegrean a insistat apoi că nimeni în afară de Curtea Constituțională nu se poate pronunța asupra constituționalității unei legi sau a unei ordonanțe.

„Trebuie să se facă o lege clară și corectă, nu poți să te joci cu chestia asta”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru Digi24.

18 comentarii

  • Asta-i din ciclul,,uni-s mai egali decât alții „.Dar când s-a votat ca voi să luați 10 feluri de pensii, unele mai speciale decât altele, nu v-ați gândit la constituție, unde spune că toți suntem egali. A-i socoti pe unii speciali,nu înseamnă discriminare? Mereti mă nehalitilor și nesatuilor că nu vă mai satură nimeni.
    PĂREREA MEA!

    • Bine ca a fost constitutional cand nu ati mai dat majorarile din septembrie pt.invatamant! Ma mir ca va mai rabda Dumnezeu ,pamantul si oamenii! Mi e scarba de tot ce inseamna politica in tara asta! Rusineeeee e prea putin! In prag de sarbatori va doresc tuturor politicienilor care doar ati mintit si furat sa primiti rasplata din cer! ATAT!

  • Ai fi putut sa taci si sa spui ca nu comentezi….astfel devii parte a FURTULUI POLITIC ROMANESC
    Nici o diferenta dintre un parvenit DE pensiE speciala si un hot notoriu inchis la gherla pentru jaf armat!
    Arma voastra a fost PUTEREA POLITICA DE CARE ATI PROFITAT….si ati pacalit electoratul

  • Omul se compromite iremediabil acum la batranete! Cum sa compari un CEO care castiga 20 de mii de lei / luna la privat si plateste contributii la sanatate si pensii pentru banii astia cu un politruc care a raspuns la comenzi politice la CCR si acum incaseaza vreo 40 de mii de lei pe luna din pensii!? Pensiile care nu se bazeaza pe contributii trebuie elimintate, toate!

  • Zegrean a insistat apoi că nimeni în afară de Curtea Constituțională nu se poate pronunța asupra constituționalității unei legi sau a unei ordonanțe.
    Zagrene, doar o intrebare; DACA FACI SONDAJ si iesa ca 99 % e impotriva pensiilor speciale insemna ca PENTRU TINE noi, astia, 99 la suta suntem NIMENI??????
    ….HAI SICTIR AR ZICE TURCU….EU MA ABTIN!

  • Zilnic ni se toarna in cap ca nimeni nu-i mai presus de lege.Asa zicea Macovei, asa zicea Udrea asa zicea Basescu etc.Nenorocirea-i ca aia , prostii , au o lege care spune ca pensia se calculeaza conform contributiei din timpul in care prostul e activ.Pentru cei speciali exista legi speciale…Interesant e ca pensia calculata pentru un special care a lucrat sa zicem 25 de ani si nu a contribuit , e de multe ori mai mare decat a unui prost (vreau sa spun , muritor de rand) care a lucrat 45 de ani.Cam asta e esenta problemei.Cica Onor Curtea Constitutionala ar fi zis ca daca s-ar fi numit supraimpozitare s-ar fi putut…dar cum s-a numit suprataxare nu se poate…Raposatul Adrian Paunescu spunea intr-o poezie „de-i zicem kenyer ori ii zicem paine ” e important s-o avem .In cazul nostru se pare ca nu-i asa.Deci nu va puteti atinge de pensiile speciale! Curtea nu s-a pronuntat insa daca prostii se pot atinge de cei speciali.Asa am inteles eu.Ma numar printre prostii neamului si n-as vrea sa fiu special.

  • de asta se cheama curte ca e doar in jurul lor
    e doar pentru ei
    dar si asta poate fi daramata ca orice gard…vechi si fara folos

  • Domnule , argumentul sus citat , te descalifica ca jurist !
    Ca om, te-ai descalificat de mult !

  • Comentarii care de care mai pertinente… însă „nu vedeți pădurea din cauza copacilor” Cei care au creat legea impozitării pensiilor speciale, au făcut-o în așa fel încât să cadă la Curtea Constituțională. Una peste alta, PSD și-a bătut plua de electoratul naiv, încă odată.

  • Problema de dezbătut nu e impozitarea ci caracterul SPECIAL al pensiei.
    Acolo CCR ar fi prinsă cu chiloții pe vine.
    Şi ar merita. Pentru că Justiție înseamnă egalitate.
    Într-o țarā unde salariul mediu reflectă la urma urmei sărăcia , acordarea unor pensii speciale e nejustificată. Caracterul special ar trebui în orice formă de raționalitate sau logică (juridicã, economică sau socială) să fie justificat cu o activitate extraordinară în slujba societății ..nu una anticipată, planificată sau imaginată.
    Aici e buba. Iar ca un forum legislativ sau juridic se autovoteazā „special” fără un control din partea societății civile e un abuz de putere la urma urmei.
    Deci dacă se vrea eliminarea pensiilor speciale, ar trebui atacată la curtea constituțională caracterul special.
    Şi un medic pote fi special pentru că salvează vieți. Orice om e special.
    Doar că în poziții de putere unii sunt mai speciali ca alții…orwellian de-a dreptul.
    Nu spune nimeni că un urmaş al unui soldat care şi-a pierdut viața pe câmpul de luptă nu ar trebui să beneficieze. Ar fi chiar normal..acel copil e lipsit de o parte importantă a vieții lui ..
    Dar să acorzi pe bandă ca şi certificatele revoluționare tot felul de bani speciali..pentru oameni bine mersi sănătoşi cu cariere şi funcții.., deja bine renumerați e prea mult…e abuz.

  • Cum sa fim egali bai zagrene , pulimea iese la pensie la 65 de ani de aici rezulta ca se bucura de pensie vreo 20 de ani,jmecherii ies la 45 ,se bucura 40 de ani de pensie asta ar fi una dar mai ii problema si ca,pulimea primeste pensie in fuctie de contribuitie iar jmecherii in functie de cat vor muschii lor , un militian care munceste 20 de ani ,sta in pensie 40, pensie mai mare decat salariul ce la avut , unde ii egalitatea tovarase ? Daca suntem egali, sa primim toti in functie de cat am contribuit , sa culegem la pensie ce am semanat in timpul muncii.7

  • Nu e corect pusa problema de catre d-ul Zagrean, ca de altfel toti ceilalti juristi. Se invoca ca toti suntem la fel, conform textului din constitutie si daca se ia de la unii sa se ia de la toti, dar ma inreb si sper sa o faca toti, atunci cand s-au acordat aceste pensii speciale, total subiectiv si total interesati de unii, nu s-a invocat teztul de mai sus, adica daca noi ceilalti multi platim dupa contributie, altii sa faca exceptie. Imi pare rau de d-ul Zagrean, dar se vede clar e ca total subiectiv si e in totala cardasie, pe fata, cu ceilalti juristi. Asa nu se poate, pentru unii invocam constitutia, iar pentru prostime e bun asa. Concluzia e clara si o stim de 30 de ani juristii, cei pusi sa apere legea si sa o aplice corect sunt primii care o incalca.

  • Sunt intru totul de acord cu d-l cc.Dar cine sa atace si pe cine ? Sadoveanu , in Neamul Soimarestilor pune in gura nevestei comisului Manole Parnegru (asta dupa ce numitul i-a adus in casa un plod zamislit altundeva) urmatoarea replica:”O sa merg la maici la Varatec n-o sa ma duc la Manastirea Neamtului , (unde erau si pe atunci calugari) ca doar corb la corb nu-si scoate ochii! Asta-i treaba cu pensiile!In fata constitutiei(de data asta trebuie scrisa cu caractere mici,mici.) toti suntem egali , dar unii putin mai egali. Mai stim din fabula cu cainele si catelul care ne spune pe sleau ca dreptatea e numai pentru „cainii mari”,nu si pentru catei…Altfel , societatea umana seamana din multe puncte de vedere cu un stup (de albine). In stup sunt albine lucratoare care merg din floare-n floare etc. sunt albine care pazesc stupul cu pretul vietii , sunt albine care fac treaba in stup , adica hranesc matca care e regina lor , hranesc puiuetul , adica viitorul stupului , hranesc si trantorii caci sunt si ei folositori pentru perpetuare.Dar ce sa vedeti , cand acestia se inmultesc peste masura , de trai bun si de leneveala se intampla un lucru curios.O mare parte din ei sunt „mantuiti” , fie- le vesnica pomenirea!In stupul numit Romanica au ramas putine „lucratoare” intrucat multe au plecat sa culeaga hrana pentru alti stupi (Spania , Italia , Irlanda , Germania , Portocalia , vorba lui Piersic etc.) si uneori mai trimit cata „miere”.Din cand in cand mai „bazaie” cate-un pic , asa din patru in patru ani , dar saracile si-au pierdut „mirosul”si nu mai nimeresn stupul natal.Aici , lucrurile au luat-o rasna pentru ca au ramas putine „albine” pentru curatirea stupului.Cand se inmultesc trantorii peste masura atunci stupul e sortit pieirii! Dragilor nu o luati in tragic , poate n-am dreptate.

  • Rares Bogdan a promis! PNL a promis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! au sustinut ca PSD nu vrea!!! no ??? cine nu vrea? cine nu poate??n-au putut ei ca uite nu se poate, nu puteti nici voi ca ai vostrii spun ca nu se poate. Deci ati mintit si promis doar pentru voturi!!!! la fel ca ailalti!!!

  • Anticonstituționalitatea pensiilor speciale poate fi simplu rezolvată.
    Prin raportarea la cutumele, legile, practicile U.E, deciziile C.E în privința a ceea ce este considerat „special” la nivel de pensii.
    Pentru asta trebuie o cauză simplă în care să se arate că e o formă de discriminare pe criterii subiective.
    E simplu de fācut, prin numărea statistică a grupului beneficiarilor direcți care au avut şi calitatea de membrii ai fostului Partid Comunist Român sau a instituțiilor de represie.
    De altfel ar fi un pop-up elocvent.
    Foşti torționari, condamnați penali etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS