Actualitate

Cum se purta elevul de la CNLR care a pus cutițul la gâtul vânzătoarei. Pedeapsa pe care i-o va aplica școala

Elevul de 16 ani de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița care a fost arestat la domiciliu – după ce a pus cuțitul la gâtul unei vânzătoare de la magazinele Atlantis ca să o determine să-i dea bani – frecventa școala cu regularitate, avea note bune și nu ieșea în evidență decât prin aceea că nu prea avea prieteni, fiind considerat introvertit.

Directorul Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, prof. Susana Gălățan, a declarat pentru Timp Online că tot ce se știa despre el este că era fumător: ”Tatăl lui, când a venit vineri la școală, ne-a spus că el îi cumpăra țigările. Eu am fost foarte suprinsă câd tata mi-a spus că știe că este fumător și dânsul îi cumpără țigările unui copil care abia a împlinit 16 ani”.

Elevul a absolvit gimnaziul tot la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” cu media 9.82, iar anul trecut a terminat clasa a IX-a cu media peste 8.

”A avut un comportament de elev introvertit și nu s-a acomodat foarte bine în clasă. Domnul diriginte i-a recomandat să meargă la consilierul școlar. A participat la două ședințe de consiliere, dar pe urmă nu a mai mers. În clasă, vorbește foarte puțin cu colegii. Avea un singur prieten în clasă care, din clasa a X-a s-a transferat în altă clasă și a rămas cumva izolat. Deci e un elev introvertit”, a menționat directorul CNLR.

Potrivit Susanei Gălățan, elevul nu obișnuia să absenteze: ”Acum are în jur de 21 de absențe având în vedere că a fost bolnav în perioada 2-6 decembrie a.c. În ziua respectivă (miercurea trecută – n.r.) a plecat într-adevăr de la ultima oră. Avea ore până la 14.00 și a plecat la 13.00. Din câte am înțeles de la șefa comitetului de părinți pe clasă, care a vorbit mai multe cu părinții elevului și față de care au fost mai deschiși părinții, băiatul ar fi declarat că a luat cuțitul de acasă la ora 14.00 când a plecat. Deci a apucat să meargă acasă și de acolo a luat cuțitul. Nu l-a avut la școală”.

De altfel, doar pentru că a plecat de la ore va fi sancționat de către școală.

”Conform Statutului Elevului, școala nu poate sancționa faptele comise în afara programului școlar și a perimetrului școlar. Am avut o comisie de disciplină vineri și, pentru că elevul a plecat de școală în timpul programului – în sensul că a părăsit unitatea școlară la 13.00 având ore până la 14.00 – putem aplica sancțiune la litera k din articolul 16. Pentru ceea ce a făcut în afară se supune legilor. Îi vom scădea nota la purtare pentru că a părăsit unitatea școlară atâta timp cât el trebuia să fie la școală. Nota se va stabili în consiliul clasei, unde va participa și părintele care e în acest consiliu, și elevul, conform regulamentului școlar. Comisia de disciplină propune mustrare scrisă cu propunere de scădere a notei la purtare. Nu există posibilitatea de exmatriculare pentru învățământ obligatoriu, care este până la clasa a X-a. Acum elevul nu vine la școală fiind arestat la domiciliu, iar apoi e vacanță. El frecventând școala i se pot încheia mediile, are notele suficiente, a dat tezele, doar la purtare nu îi vom încheia deocamdată media. Așteptăm ce hotărăște și Tribunalul după 30 de zile. Eu am trimis o solicitare Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, dar nu am primit răspuns cum a fost încadrat pentru fapta comisă, dar tătăl lui mi-a spus că trebuie să facă o expertiză psihologică în cursul acestei săptămâni”, a mai spus Susana Gălățan.

Întrebată dacă era cunoscut drept un consumator de droguri, directoarea CNLR a răspuns: ”Eu nu vă pot spune dacă era sau nu consumator de droguri fiindcă noi nu avem dreptul să trimitem elevii să îi testăm. În școală nu a fost agitat niciodată la ore, nu a deranjat orele, și-a văzut de treabă. Orice profesor întrebăm ne spune că nu a deranjat orele. Nici colegii lui de clasă nu spun că ar fi fost agitat, impulsiv, violent. Nu a supărat pe nimeni din clasă niciodată. Nu avem confirmări certe că ar fi un consumator de droguri. Tatăl lui a spus că el lipsește mult de acasă – am înțeles că are ceva afacere – și a spus că e un părinte indulgent. Deci asta mi-a spus mie vineri. Această întâmplare nu face cinste CNLR, dar atâta timp cât părinții le permit destul de multe copiilor, noi nu putem suplini și această parte”.

În ce privește siguranța elevilor care învață la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Susana Gălățan a spus: ”Măsuri de siguranță destul de severe am luat încă de anul trecut. Chiar dumneavoastră ați publicat un articol (cu elevi de la CNLR Bistrița care fumau lângă gardul școlii -n.r.) și avem mulți elevi cu mustrare scrisă, cu observații individuale, dar legea este foarte permisivă. Statul Elevilor le permite acestora destul de multe și sancțiunile pe care noi le putem aplica pentru un copil rebel, de multe ori nu au efectul pe care noi îl așteptăm. În ce privește siguranța copiilor, am luat toate măsurile, avem un plan de pază făcut chiar de Poliție, avem trei gardieni. Doar în cele 10 minute când iese învățământul primar se deschide poarta și atunci a ieșit băiatul, de la 13.00 la 13.10”.

Reamintim că miercuri o vânzătoare de la unul din magazinele Atlantis a fost amenințată cu un cuțit de un elev de 16 ani de la CNLR prins a doua zi pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere.

https://www.facebook.com/rodica.dobranis/posts/1176885982508559

12 comentarii

 • peste cateva zile o sa aflam cu stupoare cum ca, baiatul[!/!/!/?????] a fost agresat si ca este o victima.
  asta e lumea si tara in care traim.

  • Peste cateva zile vine parada (…) si conform drepturilor omului, (…) va fi eliberat ca vanzatoarea i-a pus viata in pericol neacordandu-i primul ajutor in caz de criza. De fapt vanzatoarea va fi condamnata si obligata la daune morale

  • Și dacă avea nevoie de bani pentru a plăti ” țigările ” cumpărate de la un alt elev, de la Andrei Mureșanu? Ăsta cumpărase și ăla vindea droguri. Ce ziceți? Verificați informația!

 • Ce treaba aveti cu incadrarea faptei, respectiv cu ce hotaraste Tribunalul dupa 30 de zile, doamna directoare? Cu ce va ajuta incadrarea faptei, oricum el beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana cand exista o decizie definitiva a instantei? Și daca Tribunalul hotaraste, după 30 de zile, ca va fi cercetat in libertate, nu-i mai scadeti nota la purtare??? Trebuie să actionati conform regulamentelor scolare, nu să veniti cu astfel de declaratii care nu va ajuta!!

  • Creierul tau a dedus ca nu se va actiona conform regulamentelor scolare ?
   Esti transparenta madam. Ai cautat si ai gasit un pretext lamentabil ca sa poti ataca o femeie care nu-si face decat datoria. Dar macar stii de ce ataci? Sau esti doar intr-una din zilele acelea?

 • Hmm, baiat introvertit, poate cumpara des de pe acolo diverse si i-o fi cazut cu tronc vânzatoarea.
  Asa o fi stiut el sa o agate, n-a stiut sa-i spuna ce simte pentru ea si cum îl înteapa la inimioara, s-o fi gândit ca se face cu cutitul la beregata.

  • Da ce ai spune, de un băiat neglijat de părinți, tată abuziv, controlant, cu un statul social ridicat datorită afacerilor dar la nivel emoțional a creat puține punți de legătură cu propriul copil(absențele datorită intereselor de afaceri). Care a asistat la nenumărate certuri familiale, printre altele. Și care cu timpul a renunțat la partea emoțională pozitivă, devenind un copil cuminte în clasă, șters dar înăbușit și care caută recunoștința socială în acte de rebeliune.
   E greu de judecat pe alții doar după un gest disperat care l-au pus într-un moment dat al existenței.

 • La vârsta lui e determinantă reintegrarea și nu izolarea și pedepsirea.
  Doar că mentalitatea colectivă așa e.
  Funcționează mentalitatea dăi cu batonul ca mijloc de educație.
  În loc să înțeleagă științific ce s-a întâmplat cu copilul respectiv de a ajuns să comită un asemenea act.
  De văzut ce se întâmplă în familia lui.
  Văd noțiunea unui tată autoritar controlant la extrem.
  În unele cazuri , ieșirea din familie a unor asemenea copii, înseamnă salvarea lor.
  Înainte de tot trebuie educați părinții, apoi copiii. Orice plan de reintegrare trebuie începută cu clarificarea -reconstruirea relațiilor între părinți și copii.
  Iar în terapia reintegrării, reconstrucției individuale, o confruntare bineînțeles, negociată și supervizată a celor doi , victima-fata de la caserie și agresor băiat poate vindeca răni pentru amândoi în timp, dacă discuția e sinceră.
  Cam așa sunt conceptele prin școli de gândire, care includ principii destul de clare .
  De multe ori agresorii au fost victime la rândul lor.Copilării nefericite, abuzuri fizice , psihice.
  Și trebuie oferte cursuri cum să reacționeze casierițele..nu fugitul după un om armat pentru 10 de lei, le poate reda securitatea fizică. Altele sunt etapele de urmat.

  • Foarte autoritar, exact de aia îi cumpara el tigarile ca sa nu fumeze cine stie ce ieftinaciuni.

  • Sincer, nu cunosc cazul în cele mai mici detalii.
   M-am cam antrepronunțat în concluzie, la fel și tine.
   Vroiam să ofer doar o alternativă posibilă, la un comportament extrem.
   Poate fi o problemă de disciplină, dar poate fi și de abuz.
   Asta numai un psiholog poate decide.
   Cât timp nu știm toate detaliile, nu putem trage concluzii.
   E cam ciudată reacțiile astea extreme societale prin care magic lumea crede că soluțiile trec prin închisori pe viață, pedepse, pedepse, pedepse.
   E una să vizezi un comportament ca și reparabil în societate …dai o șansă unor oameni care au greșit o dată și sunt la vârsta la care pot fi reintegrați, alta e să crezi că închisoarea e o soluție. E o soluție pentru irecuperabili, pentru cei aflați la o primă sancțiune..e doar o școală a specializării. Va intra acolo, va învăța comportamentele celor cu care este în contact direct. Va ieși un adevărat criminal.

 • E foarte greu să cunoști ce l-a determinat pe acest copil să recurgă la un gest care pune în pericol viața altui om. Din relatările doamnei director, rezultă un singur lucru, copilul este introvertit, lucru observat și de profesori. Ce au făcut pedagogii pentru a afla ce l-a determinat pe băiat să se izoleze, și pentru a-l scoate din propria ”gogoașă”. Lipsa iubirii față de semeni a fost prelungită, deoarece nimeni nu s-a gândit să refacă legătura aceasta, nici colegii de clasă, nici cadrele didactice nu s-au gândit să facă ceva pentru rezolvarea problemei ivite. Unde dragoste nu-i, nimic nu este, afecțiunea a lipsit și în familie și în mediul școlar, ceea ce poate l-a determinat pe băiat să atragă atenția asupra sa, poate în felul acesta ”îl vor băga în seamă”, își vor da seama de existența lui și îl vor reprimi în mijlocul lor pe ”acel introvertit”, care a ajuns în această situație datorită nepăsării manifestate de cei din jurul său. Nu susțin că e singurul adevăr cel expus de mine, dar nepăsarea celor din jur poate fi o cauză declanșatoare a unor asemenea manifestări antiumane.

 • Da, intrebarea este defapt….unde sunt parintii acestui tanar? Ce relatie au parintii cu acest copil?
  E simplu sa acuzi si sa pedepsesti drastic tot ce a facut…s-a drogat, a intentionat sa jefuiasca, a amenintat cu cutitul….dar cred ca cel mai important e cum redam vietii si societatii astfel de cazuri. Ii taiem capul sau incercam consiliere si ajutor pentru ca el sa poata fi recuperat. Sunt parinte si de aceea intreb…nu pentru un prieten !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.