Actualitate

Cum fac bani grei şefii de la APIA pe seama ţăranilor bătrâni şi neştiutori. Operaţiunea dosarul!

Trăim vremuri în care ca să faci avere nu trebuie să iei mult de la unul singur, ci puţin de la mulţi. Reţeta e aplicată cu succes la APIA Bistriţa-Năsăud unde directorul adjunct Sabin Cucea, căsătorit cu şefa serviciului economic şi totodată nepoata directorului Emil Scurtu, face bani din xerox şi vânzarea de dosare inscripţionate cu numele APIA. Cu de la sine putere, fireşte.

Codruţa Sânpetrean (foto jos), aşa se numeşte şefa Serviciului economic, recuperare debite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud în care şef este unchiul ei, Emil Scurtu. Ea a ajuns în instituţie, cum singură recunoaşte, în 2006, exact în perioada în care Scurtu fusese numit pentru prima oară şef al instituţiei susţinut fiind de PDL. La vremea aceea era domnişoară. Avea să-l cunoască pe Sabin Cucea, directorul adjunct al APIA, abia în cel de-al doilea mandat al unchiului ei. În 2011 s-au căsătorit, dar fiecare şi-a păstrat numele.

Tot în 2011, s-a mai întâmplat ceva în afară de nunta celor doi din 30 aprilie care le-a adus, în total, circa 83.000 de euro potrivit declaraţiei de avere. Codruţa Sânpetrean şi-a dat seama că proaspătul ei soţ e şi om de afaceri, are zece părţi sociale din firma SC Bea&Cris SRL.

Şi ce credeţi că au făcut cei doi soţi? Au mutat firma lui Sabin Cucea peste drum de APIA, în clădirea unui vechi dispensar veterinar (foto principal). Oricine iese din curtea APIA derutat şi în căutare de un copiator vede scris mare pe un gard: XEROX. O pură întâmplare, nu credeţi?

Într-o cămăruţă de pe stânga, o fată face faţă cu greu solicitărilor de copiere a diverselor documente de care au nevoie ţăranii ca să depună cereri de subvenţii la APIA. O copie costă un leu, cu mult peste tarifele percepute în oraş, dar de unde să ştie ţăranii? Veniţi în zorii zilei pe drum, obosiţi de stat la cozi interminabile, oamenii dau oricât numai să scape cât mai repede şi să plece acasă. Tot aici sunt completate, contra cost, diverse cereri necesare pentru obţinerea de subvenţii. În fotografii vedeţi tarifele.

Dar asta nu este tot. Din birourile cu funcţionari supraaglomeraţi sunt întrebaţi: „Aveţi dosar plic inscripţionat?”. De unde să aibă din altă parte? Trec drumul şi dau încă un leu pe el. Nu cer bon fiscal, nici facturi. Plătesc şi pleacă. În fond, dacă domnii le cer aşa, cum ar putea să facă altfel?

M-am prezentat marţi în cămăruţa cu pricina şi am cumpărat un dosar. Am cerut şi primit bon fiscal. Pe el scria aşa: „SC Bea & Cris” SRL Bistriţa, precum în declaraţia de avere a lui Sabin Cucea dacă o studiaţi până la final. Apoi am scos aparatul de fotografiat şi am făcut câteva poze. Fata din cămăruţă s-a speriat şi a pus mâna pe telefon. Am întrebat-o dacă îl sună pe domnul Cucea. Mi-a răspuns că nu, o apelează pe doamna Codruţa care vine imediat. Am stat şi am aşteptat-o o vreme, după care am decis să merg singură să o caut Nu aveam decât de trecut drumul. În birou, nu era, aşa că i-am bătut la uşă lui Emil Scurtu, unchiul şi totodată şeful ei. Când a  auzit despre ce vreau să discutăm aproape că m-a bruscat. A apăsat nervos pe ecranul telefonului şi s-a foit disperat în scaun. Mi-a spus că nu vrea să discute despre o activitate din afara APIA. Eu am insistat totuşi.

Rep: Am înţeles că doamna Codruţa Sânpetrean e chiar nepoata dumneavoastră.

Emil Scurtu: Da, nu e nicio problemă aceasta.

Rep: Spuneţi-mi cum de e posibil ca doi angajaţi ai dumneavoastră, domnul Cucea şi dânsa, să facă, exact peste drum de APIA, comerţ cu dosare inscripţionate cu numele instituţiei? Cine le dă dreptul să tipărească dosare cu numele instituţiei?

Emil Scurtu: Vă rog, întrebaţi-i pe ei.

Ulterior acestei discuţii, Emil Scurtu s-a ridicat nervos de pe scaun, a ieşit din birou şi a intrat în altele de pe holul respectiv. Nu m-a mai băgat în seamă. Îl vedeţi într-o fotografie vorbind nervos la telefon.

Am aşteptat-o câteva minute bune pe Codruţa Sânpetrean pe hol. Era ieşită, mi s-a spus din biroul ei, la Trezorerie, dar o doamnă a avut amabilitatea să o sune şi să-i spună că o aşteaptă cineva. În câteva minute a ajuns. Am întrebat-o despre dosare şi despre activitatea de comerţ prestată de firma SC Bea& Cris SRL  de peste drum de APIA.

„Ascultaţi-mă. Nu cred că are vreo legătură treaba cu dosarele cu munca mea de aici şi ce este acolo. Sunt nişte dosare personalizate, nu cred că are vreo legătură dacă au antetul APIA sau nu îl au”, a spus ea, agitată.

Am întrebat-o, de data aceasta pe şefa Serviciului economic al APIA, cine a dat dreptul acestei firme să tipărească nişte dosare cu numele unei instituţii, întâmplător exact aceea în care este director adjunct soţul ei şi totodată acţionar al firmei cu pricina.

„Dacă vreţi să discutăm civilizat, nu aşa….”, mi-a răspuns ea.

Am revenit la omul de afaceri Codruţa Sânpetrean şi am vrut să ştiu de ce firma soţului ei, pe care o supraveghează ea însăşi cum am putut vedea, le ia atât de mulţi bani ţăranilor pe copii xerox.

” Fiecare agent comercial are dreptul să practice ce tarife vrea”, a răspus ea.

Timp de mai multe minute, Codruţa Sânpetrean a vrut să ştie în ce calitate o abordez, de director al APIA sau de agent economic. I-am spus că, având în vedere că prestează ambele servicii în timpul programului (dovadă fiind faptul că, la un apel telefonic al angajatei de la Xerox a anunţat că vine la firmă de urgenţă) o abordez, de asemenea, în dubla sa calitate, de funcţionar plătit cu bani publici şi de afacerist care câştigă bani peste drum de instituţia care îi plăteşte lunar salariul. I-am mai spus că majoritatea celor care apelează la acest xerox nu primesc bon fiscal, iar acest lucru se cheamă evaziune. Codruţa Sânpetrean nu vede însă nicio problemă în toate acestea mai ales că, spune ea, firma nu îi aparţine ei, ci soţului.

Contactat telefonic, Sabin Cucea a declarat, auzind întrebarea, că e la o intruire la Predeal şi nu poate vorbi. Ulterior şi-a închis telefonul.

În Bistriţa-Năsăud sunt peste 30.000 de fermieri care beneficiază de subvenţii de la APIA. Toţi depun dosare, iar majoritatea au nevoie de copii. Faceţi dumneavoastră un calcul ca să aflaţi cam cât câştigă familia Sânpetrean-Cucea timp de un an de pe spatele lor cu un xerox şi o angajată.

În 2010, Codruţa Sânpetrean a avut un salariu lunar de circa 4000 de lei. Sabin Cucea a câştigat puţin peste 2000 de lei lunar. Declaraţiile de avere aferente anului 2011 nu sunt încă publicate.

Poate că ceea ce face familia Sânpetrean-Cucea e legal, dar, cu siguranţă, că nu are de-a face cu moralitatea. Să ţii oameni bătrâni şi naivi cu orele la cozi şi apoi să-i trimiţi peste drum să-ţi umple conturile picătură cu picătură în timp ce unchiul îţi ţine spatele? O fi politică de Dreapta? Posibil din moment ce atât Emil Scurtu, cât şi Sabin Cucea sunt membri PDL Bistriţa-Năsăud.

Cristiana Sabău

           

36 comentarii

  • Va rog sa ma lamuriti ce inseamna ” COMPLETARE CERERI VACA DEFAVORIZATA ” si ” COMPLETARE MODIFICARI VACA DEFAVORIZATA” ?????
    Vaca nu stie sa completeze o cerere ????

    • Pentru astfel de lămuriri, cred că ar trebui să-mi fac o firmă, dar tare mi-e teamă că nu mai prind poziţia privilegiată de peste drum de APIA. În plus, nu am niciun unchi şef. Nu cred că vă pot ajuta.

  • Pe siteul MADR este un proiect de Hotarare de Guvern care le dubleaza salariul celor de la APIA… Ca sigur nu le ajung cei 4000 ron lunar…

  • Uauuuuuuu, astia toti is neamuri intre ei si lucreaza in functii de conducere la APIA Bistrita ??????? INCREDIBIL in ce lume traim!!!!! Unghiul, nepoata si sotul, sora, soacra si purcelul! Vai de mama noastra!

  • Doamna Cristiana,la Apia Bistrita toti sunt nemauri,toti ar trebui dati afara si refacut un concurs real nu cu posturi oferite unora ca esti neam cu sefu.Acolo e un clan mafiot condus de neamuri.Priviti doar ce salarii are un amarat de consilier.E nedrept ce se intampla,toti sunt sot + sotir,nemauri si frati,etc.Spanzurati de limba,ce mai…

    • Povestea de la Apia Bistrita cu nemaurile lui Scurtu e veche de cand lumea si toata lumea a tacut muc din cauza ca Pdl-ul era pe val. Dar sa va spun un secret, poate tovarasul Scurtu zboara si vine un alt PSD-ist (ca asa e la moda, pleaca ai lor vin ai nostrii) insa nemaurile (doamna Codruta si domnul Sabin) vor ramane. Putem taia raul de la radacina.TDaca taiem doar capul nu rezolvam nimic. Radacinile trebuie taiate, altfel vor prinde din nou putere!

    • Poliţia, ANI, DNA şi alte instituţii pe care le plătim ar trebui să intervină fiindcă aici e vorba şi de trafic de influenţă. Cum să numim altfel îndemnul adresat oamenilor simpli să cumpere dosare inscripţionate de la firma de peste drum decât trafic de influenţă? Chiar nu se poate începe de undeva curăţenia în ţara aceasta? Trebuie să ne sfideze nepoata nu ştiu cui?

    • Nu se mai poate asa ! Voi face chiar acum o sesizare la DNA si ANI sa vedem reactia ! Felicitari pentru anchetele dumneavoastra !

    • Nu va mai satura bunul dumnezeu bah,sa va mance pamantul.Noi pensionarii avem de trait cu 500de lei si voi va bociti ca nu va mai ajung 40.000 de milioane?Si mai feceti si invarteli,mama voastra de banditi.Nu va e voua rusine ca sunteti tineri si tara asta are sperante la voi.

    • Ma alatur si eu initiativei tale Lenuta si voi trimite scrisori la dna, ani, fe,ce, apia Bucuresti si Bruxelului.Poate cineva vede ce inseamna banii europeni,salarii mari pe nemerit si ciubuc

  • Dosarele se personalizeaza pe aparatura existenta in incinta APIA. Aparatul XEROX este cadou de la firma care are contract de mentenanta cu APIA pe linie de copiatoare. Intrtinerea si mentenanta acestuia este ”bonus” din partea firmei de service. Hartia folosita la xerocopiere provine tot de la APIA. Este un abuz grosolan al directorului Scurtu cu nemurile lui deoarece APIA este oligata sa asigure suportul pentru fermieri, asa a fost in primii 3 ani de functionare. Interesant ar fi ca organele abilitate sa ceara documente de achizitie la firma “SC Bea & Cris” SRL pentru aparatura , dosare si hartie etc.

    • daca este micro atunci nu prea depune bilanturi si tocmai le-ati spus ce sa faca. pana maine avem si acte inregistrate deja…de prin ianuarie 2012. Scurt a la Scurtu

    • Domnul Scurtu era un om de caracter, chiar nu inteleg cum a putut sa faca pe fata tot felul de combinatii cu nepoata Codruta care isi mai aduce si sotul Sabin in Apia Bistrita pe o functie frumusica, banoasa care banuim, a beneficat de un concurs castigat pe sub masa!? Domnule Scurtu din pacate familia va compromite din interor. Iata oamenii pdl-ului, niste hoti de doi lei gauriti, macar de dadeau un tun greu, dar chiar asa sa te compromiti!?

    • Aşa şi ce vor face cu perioada dinainte de mâine? Chiar aşa credeţi că se pot ascunde toate urmele? Mâine ar trebui să-şi depună demisiile domnii Scurtu, Cucea şi doamna Sânpetrean. Fireşte dacă mai au un strop de onoare. Oricâţi bani ar câştiga nu vor putea plăti lipsa ei.

    • Onoare? Demisii? Doamna Cristiana, sa nu fim naivi, oamenii astia au spate, nu prea se tem de nimic, nu au Dumnezeu, poate doar pe sfantul Oltean, Pdl-ul si relatiile pe care si le-au facut din 2006 pana in 2012 la Bucuresti ceea ce inseamna mult! E greu sa zdruncini din radacini un sistem in care „o mana spala pe alta”!

    • A picat el Vântu și nu a fost cutremur. Vor pica și alții. Povestea cu frica și spatele este folclor, transmis oral din generație în generație de către funcționari timorați.

  • ar trebuii verificat contractul de service la copiatoarele APIA ,firma care incaseaza bani buni din aceste servicii a „sponsorizat ” pe cei trei cu aparate care au fost instalate peste drum de unde banii curg in buzunarele celor trei,,,,se plateste pentru tot de la APIA,,,,toner ,hartie ,mentenanta aparate,,,DAR CINE SA VERIFICE,,,,,firma cu pricina se numeste SERVICE CENTER SRL.

  • Service Center SRL o firma de 2 bani care a sifonat ceva bani impreuna cu Codruta S. care de multi ani se crede un fel de ,,Dumnezeu” in APIA. a incheiat contract de asistenta fara sa se consulte cu specialistul IT din APIA, fara selectie de oferte sau licitatie.

  • Domna Cristiana
    Ce scrieti dv se cunoaste demult si chiar nu are nici o relevanta, oricum e mai ieftin sa faci ocopie cu un leu decat sa mergi pana in oras si sa o faci cu 30 de bani.De ce nu pui matale un chiosc langa si sa vinzi dosare ca de atata jurnalism te pricepi si matale.Nu este nimic ilegal in ancheta asta dar a scrie articole la comanda, a denigra zilnic anumite persoanesi a fi platita pt asta cu siguranta e prevazut in codul penal.Cred ca voi sesiza si eu DNA sa vedem daca nu cumva ai pus pisica in sac draguto si stai cu ea acolo. hi hi

    • Vă rog să sesizaţi pe cine doriţi, dar vă previn că va trebui să semnaţi cu nume, prenume şi CNP. Acum că am IP-ul dvs. în baza căruia puteţi fi identificat/ă foarte uşor, pot să depun plângere penală şi să cer să prezentaţi dovezi că „sunt plătită pentru asta”. Va trebui să aduceţi probe şi, cum nu le veţi găsi, va trebui să plătiţi dumneavoastră daune. Cum vi se pare perspectiva aceasta? Ce am scris în anchetă poate fi probat în orice secundă cu acte, fotografii şi înregistrări audio. Dumneavoastră încercaţi aici să mă discreditaţi, dar e o încercare cam scumpă, să ştiţi.

  • …si nici nu ar fi raul atat de mare daca banii castigati din vanzarea dosarelor si de pe copii xerox s-ar duce doar in buzunarele celor doi bugeto-bussinesmani si s-ar plimba cu ei prin tari straine sau si-ar cumpara case si masini, dar din momentul in care acesti bani nu sunt inregistrati printr-un bon fiscal, ei pot lua drumul nefast al politicii, al coruptiei de partid, al impartirii functiilor dupa criteriul buzunarului gros nu al competentei. Inmultiti ipotetic aceste cazuri cu numarul de judete sau cu numarul de centre APIA din tara si veti vedea de ce este importanta impartirea functiilor pentru partidele politice si probabil va veti da seama de ce este Romania asa cum este, deoarece acesta este doar un mic varf al aisbergului. Revenind la concret, cred ca si acel spatiu unde fetita nevinovata face xeroxuri, a fost obtinut tot prin trafic de influenta si cred ca afacerea are puiuti si in centrele locale (Nasaud, Lechinta,Beclean). Ceea ce ati relatat dumneavoastra, doamna Cristiana nu este decat o „expresie”a muncii de partid PDL , a unor „camarazi” pe care te poti sprijini la nevoie. Eu cred ca intr-o tara normala partidul trebuia sa-i opreasca pe acesti „domni” inainte de ai opri presa sau DNA, etc. Si sunt cativa ani de cand 30.000 de fermieri lasa de cateva ori pe an cate 40 – 50 lei acolo. Asa cum spunea un antevorbitor, domnu Scurtu om onorabil dealtfel nici nu a vazut aceste lucruri, adica cum s-ar zice nici n-a mancat usturoi nici gura nu-i miroase.

  • Daca vrem ca aceasta demisie a celor 3 indivizi fara scrupule sa aiba loc trebuie ca acest caz sa ajunga cu rapiditate la nivel national. Nu rezolvam nimic pe plan local. Trebuie vacute valuri la nivel national la cei ce pot lua hotarari decisive in ceea ce ii privesc aceste neamuri. Decizia trebuie luata. Fara doar si poate e timpul pentru 3 DEMISII !!! Succes in investigatii!

  • In aceasta situatie se cere urgent D E M I S I A celor trei ca nu e paguba’n ciupercii cu ei, fara ei, lumea nu sta pe loc. DEMISIA DEMISIA DEMISIA !!!

  • Daca taranii nu stiu completa un document si sunt semi-analfabeti, atunci sa plateasca. Nu e posibil sa nu stii completa o hartie. Prostii, sa plateasca. Restul e ceva normal pt orice institutie. Sifonari de bani si angajarai de neamuri. Nimic nou sub soare.

  • Nu e singurul caz de acest gen,cred ca in fiecare comuna este o adevarata mafie cu aceste dosare.In comuna Urmenis,dosarele inscriptionate cu Apia se vand la magazinul d-lui primar .Angajatii din primarie trimit fiecare persoana la magazin dupa dosar.Aici s-au vandut cu 1.5-2 lei dosarul,depinde de client.Ne-am intrebat si noi la vremea respectiva de unde si cum se procura aceste dosare si de ce se vand tocmai acolo….intrebare fara raspuns,poate ai Cristiana mai multa putere ca noi sa afli.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.