Actualitate

Cum funcționează în plină caniculă fântânile arteziene ale Bistriței. Unele deloc, altele la avarie (FOTO)

Bistrița ar putea fi supranumit orașul fântânilor arteziene fiindcă are nu mai puțin de 10, cele mai multe în centrul istoric, unde au fost amenajate cu bani europeni. Însă prea puține dintre ele își îndeplinesc rolul, acela de a răcori oamenii. Multe sunt folosite pe post de scăldători în zilele toride și nu reușesc nicidecum să atragă turiști.

Într-o zi toridă de vară, cum a fost cea de luni, am trecut pe la câteva dintre fântânile arteziene ale orașului. În Piața Dominicană, lângă căminul pentru persoane vârstnice de pe str. M. Kogălniceanu, am găsit fântâna funcționând la ”avarie”. La fântâna de pe pasajul N. Titulescu – M. Kogălniceanu apa nu mai curge deloc, fiind într-o avansată stare de degradare.

 

Singura fântână eficientă dintre cele vizitate de noi a fost cea din fața Palatului Culturii. Prin câteva guri de apă îngropate în pavaj țâșneau într-adevăr niște jeturi cât să faci un duș. Mai mulți copii și părinții lor au ales această variantă de răcorire, ștrandul fiind închis.

La Han, unde funcționează de asemenea o fântână arteziană construită pe vremea comuniștilor, apa țășnea cu debitul celei de la robinet.

Am încercat să aflăm de ce se întâmplă acest lucru, însă ni s-a spus că abia în această dimineață ne va fi transmis un punct de vedere din partea Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița, ocupată până peste cap cu asfaltările celor 47 de străzi.

Iată cum arătau la inaugurare fântânile:

Cele cinci fântâni arteziene/ambientale construite prin proiectul de aproape 5 milioane de euro bani europeni ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” au fost puse, pe rând, în funcțiune, în aprilie 2016 când municipalitatea promitea că se vor mai face reglaje privind jocurile de lumini, dimensiunea și intensitatea jeturilor de apă.

Tot atunci erau în construcție alte două fântâni arteziene, cu bani de la bugetul local, cea din str. Ștefan cel Mare, care are ca temă principală zodiacul european, elementul său central fiind Vărsătorul, și ântâna arteziană din Piața Petru Rareș, în fața Palatului Administrativ, cu oavea o structură din fibră de sticlă în formă de floare de crin (3,2 metri) deasupra luciului de apă, patru jeturi de spumă (duze spumante) în colțurile fântânii și 28 de leduri roșii, galbene și bleu pentru iluminat.

9 comentarii

  • Alo Dnu Vice mai traiti ?! Mai bune fântânile astea decat ștrandul. Pun pariu ca in 3 zile dupa ce deschideți ștrandul se decojeste vopseaua. Oraș de cacat a ajuns Bistrita. Dnu Vice faceți un drum la Cluj Napoca sa vedeți ce înseamnă performanța in administrație nu ce avem noi aici la Bistrita.

  • In parcul Eminescu doar o cismea mai functioneaza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! si aia vai de ea! cine e responsabil cu intretinerea lor? sigur este vreun director care poate dispune anual revizia fantanilor nu?????????????

  • O investiție cu totul inutilă, îndoielnică din punct de vedere al aspectului, nefuncțională și costisitoare prin costurile nejustificate de întreținere. Rezultatul îl vedem: ruine inestetice abandonate prin centru. Imagine perfectă a delăsării și impotenței administrative actuale, mărturie peste timp a precarității judecății celor care le-au realizat. Bani publici irosiți.

  • Fantanile functioneaza in regim de avarie dupa cum functioneaza pe butuci si administratia comunistoida a orasului. Adica exact ca o rabla! Bagati babi bistriteni ! In salariile lor !

  • Cu tot ca nu sunt fan a domnului Cretu si nici adept de PSD trebuie spun ca exista dezvoltare mai multa pozitiva de care doar am uitat sau ne obisnuim sa ignoram. Amintesc in cartierul meu trotuarele, amenajarea pietei Heidenfeld, semafor la ANL Viisoara (dupa multe accidente si cu interventia de Alexandru Toniuc / PER) si asfaltarea a mai multor drumuri din zona centrala Viisoarei. Daca tin minte bine si scoala din Viisoara a fost modernizata in acest timp. Locuitori s-ar fi bucurat si mai mult daca ar fi aparut centura care ocoleste Viisoara ca sintem satul de zgomot infernal de trafic zi si noapte.
    Toate asta nu ar fi scuze pentru derapajele primariei care exista si ele (plasticuri decorative, tepe, oua, pirtie,veverite, taieri de copaci, fantani, dale, betonari, lispesel in planuri de urbanism etc.) dar sint dovezi ca nu doar greseli fac. Uneori si in domenii important au si performanta.
    Cel putin dezvolatrea orasului in ultimi 10 ani a fost vizibil in comparatie cu cele 15 ani de inainte care o cunosc si eu.
    Asi fi dorit discursul si discutiile publice sa fie mai echilibrate fara jigniri, generalizari samd.

  • Bine ca functioneaza când ploua toamna si când e frig!!!!!!Mai ales cea de la Han! O lume de incompetenti plătiți bine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.