Actualitate

Cum puteți evita facturile de regularizare mari la curent și gaz

Cea mai bună modalitate de a plăti lunar exact cantitatea de energie electrică sau gaze naturale consumată, dar și pentru a evita, la fiecare trei luni, facturi de regularizare mari este transmiterea indexului autocitit. Din start, este important de știut că indexul poate fi transmis doar în perioada activă specificată de furnizor și care este de aproximativ o săptămână. Odată trimis, acesta poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare celei în care a fost transmis inițial.

Clienții E.ON pot transmite indexul autocitit, simplu și rapid, prin intermediul următoarelor canale:

 • direct din contul personal deschis în E.ON Myline, secțiunea ”Autocitire/Transmitere index”;
 • prin apel gratuit, nonstop, la asistentul virtual Ioana, la 0800 800 366 sau 0800 800 900;

Chiar dacă autocitirea este transmisă lunar, potrivit reglementărilor actuale, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, în baza căruia E.ON va emite factura de regularizare. Întrucât citirea de către operator nu se poate face exact în ziua în care clientul a transmis indexul autocitit, pot să apară diferențe mici care se vor reflecta în factura de regularizare, aceasta fiind o excepție. În rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectând strict consumul.

Dar ce se întâmplă dacă uiți să transmiți indexul sau nu îl transmiți în intervalul specificat de furnizorul tău? Într-o astfel de situație, consumul va fi facturat, potrivit legislației actuale, folosind un index estimat în baza convenției de consum care poate fi adăugată și modificată în contul E.ON Myline și care ar trebui actualizată periodic astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de cantitățile consumate lunar. Dacă nu există această convenție, facturarea se va face în funcție de istoricul de consum.

Clienții care nu optează pentru autocitire au ca alternativă facturarea în baza convenției de consum lunar, care este stabilită de client și furnizor prin contract și are la bază fie consumul efectiv realizat în anul anterior, fie un consum estimat de consumator pentru fiecare lună a anului în curs.

O situație care apare și care are impact asupra facturării este cea în care clientul nu este acasă, iar citirea indexului de către reprezentanții operatorului de distribuție nu este posibilă, întrucât contoarele sunt montate în interiorul proprietății. Operatorul de distribuție are obligația legală de a citi contoarele o dată la 3 luni, indiferent de opțiunea de facturare exprimată de client: bazată pe autocitire, convenție sau istoric de consum. Această obligație este valabilă în cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care aceștia au contract.

În cazul clienților din aria de acoperire a Delgaz Grid, circa 60% dintre contoarele de energie electrică și 30% dintre contoarele de gaze naturale sunt montate în interiorul proprietății. În situațiile în care nu se poate efectua citirea la 3 luni, factura de regularizare se emite în baza convenției de consum încheiată cu furnizorul sau în baza istoricului de consum înregistrat de acesta.

Pentru a veni în sprijinul clienților la care nu a fost posibil accesul în vederea citirii contoarelor, distribuitorul transmite o notificare prin care le comunică acestora canalele prin care pot face o programare. Delgaz Grid a dezvoltat un canal digital pe portalul delgaz.ro, unde clienții pot să își facă programarea pentru efectuarea citirii contorului. La acest canal au acces nediscriminatoriu toți consumatorii din aria de acoperire a Delgaz Grid, indiferent de furnizorul pe care și l-au ales.

În prezent, circa 1 milion dintre clienții E.ON transmit lunar indexul contorului, în timp ce majoritatea, peste 65%, preferă facturarea în baza unor estimări de consum.

Etichete

8 comentarii

 • Sa infiinteze politia temperaturii.O linie de telefon gratuita la care se poate reclama ca functioneaza centrala vecinilor,ca vecina face baie singura.Pe fiecare strada sa amenajeze primaria cate o cate o baie comuna.Sub supravegherea fostilor vaccinosi ,populatia sa fie spalata cu cate un jet de apa de ploaie colectata in rezervoare de plastic achizitionate de la prietenu primului meditator al tarii.Dupa aia vaccinosii cu banderole pe bratul drept vor pulveriza dezinfectanti peste pulime.La iesire din baia publica vor primi adeverinta de igiena.Cine nu se supune,nu mai merge la munca,copii nu mai sunt primiti la scoala plus alte masuri ca de exemplu carantina.In tot acest timp armata va patrula pe strazi si militia va va urmari din beamveuri.Asa puteti evita facturile mari si sa umpleti de bani buzunarele firmelor distribuitoare de energie cu sedii in insule si in principate .Hai ca puteti …primul exercitiu a iesit destul de bine.

  19
  9
  • Eu cred ca ne pandeste ceva care nu are legatura cu Ceausescu.Ceva care a functionat in Europa inainte si in timpul celui de al doilea razboi mondial. Dupa ritualul de igiena probabil vor pregati si tinute corespunzatoare pe culori fiecarei categorii dupa care vor imparti oamenii.Uneltele de care se folosesc sunt cele de care oamenii au prima necesitate.Sistemele de sanatate si producatorii de medicamente care au fost acaparate ,hrana si energia care vor avea aceeasi soarta.Mecanismul e mult mai genial decat primitivismul comunistilor .

   9
   3
 • Eu in fiecare lună trimit indexul la electrica furnizare, dar din iulie nici o factură, săptămâna trecută umblau de la electrica și citeau contoare,dar nu era regularizare. Cel mai bine schimb furnizorul.

  12
 • Cu ani in urma factura la gaz era o banalitate si toata lumea era „fericita”. Acum factura de gaz si la curent a devenit o sperietoare pentru toata lumea. Interesante vremuri traim… covid.. masti.. vaccinuri… facturi mari la gaz si curent… statele au scapat controlul iar afaceristii se cred nemuritori acumuland averi uriase. Osre smecherii nu stiu ca averile, vilele si masinile de lux „se lasa” la poarta cimitirului???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS