Cum se face deszăpezirea străzilor şi trotuarelor. Obligaţiile cetăţenilor

Holistic

Deszăpezirea străzilor din Bistriţa se face cu 26 de utilaje majoritatea ale municipalităţii care sunt utilizate şi în restul anului la alte lucrări fiind multifuncţionale. În ce priveşte trotuarele, printr-o hotărâre a Consiliului Local Bistriţa s-a stabilit că administraţia trebuie să le cureţe doar pe cele aferente unui număr de 80 de străzi.

„La deszăpezire avem o problemă cu percepţia cetăţenilor. Ei trebuie să înţeleagă că noi nu am vrut niciodată să externalizăm acest serviciu pentru că ne-ar costa foarte mult. Din 26 de utilaje cu câte lucrăm, patru sunt închiriate, 22 sunt ale noastre şi cred că doar trei sau patru nu le putem folosi pe tot timpul anului. Acele utilaje sunt multifuncţionale, nu se folosesc doar la deszăpeziri, le folosim la toate lucrările pe care le face Primăria prin Direcţia de Servicii Publice. Dacă noi putem să le dăm o folosinţă în tot timpul anului, ar fi culmea acum să externalizăm această activitate fiindcă ne-ar costa mult mai mult. S-au făcut nenumărate calcule în acest sens”, a explicat pentru Timp Online viceprimarul Cristian Niculae.

El a spus că, de fiecare dată când ninge, se acţionează cu prioritate pe drumurile în pantă şi pe arterele principale şi abia apoi pe celelalte străzi.

„Au fost situaţii când a nins de la 5.30-6.00 dimineaţa. Era cod galben. Atunci, în plină ninsoare nu poţi scoate utilajele la deszăpezit. Trebuie să aştepţi până ai strat depus pe asfalt. Stai în pregătire şi aştepţi. În baza de pe str. Simpozionului a Direcţiei de Servicii Publice este un om tot timpul. Atunci când are are 2 cm în staţie zăpadă depusă, dă alarma şi vin echipele care sunt de serviciu. Într-o jumătate de oră utilajele ies la deszăpezit. Deci nu poţi acţiona de la 1 noaptea dacă ninge de la 5 dimineaţa. Degeaba aduci oamenii de acasă. Trebuie să ieşi după ce ai 2 centimetri depuşi. Iarna aceasta am avut trei coduri galbene şi eu zic că le-am făcut faţă cu brio şi îi felicit pe această cale pe cei de la DSP”, a spus viceprimarul Niculae.

Potrivit acestuia, Primăria Bistriţa a folosit până acum 580 de tone de sare şi urmează să primească o cantitate similară.

„Am sunat personal la salină la Dej unde s-au format deja cozi şi am primit asigurări că această comandă va fi onorată. Deja a fost maşina şi a făcut un transport şi urmează să tot aducem sare de la Dej. Am folosit anul acesta mai multă fiindcă a fost şi zăpadă mai multă. Oamenii trebuie să înţeleagă că noi acţionăm pe toate străzile. Dacă, de exemplu, e o stradă în pantă şi nu se poate circula, oamenii ne anunţă, mergem urgent şi intervenim, dar nu acelaşi lucru pot să spun despre curăţarea trotuarelor”, a adăugat el.

Potrivit lui Cristian Niculae, printr-o decizie luată de Consiliul Local în urmă cu 10 ani, Primăria Bistriţa deszăpezeşte trotuarele doar de pe 80 de străzi, cele mai importante şi mai circulate.

Deszăpezirea trotuarelor din faţa curţilor şi caselor de pe celelalte străzi cade în responsabilitatea cetăţenilor, aşa s-a stabilit prin hotărârea Consiliului Local. Avem şi o lege naţională în acest sens: Ordonanţa Guvernului nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale care spune la articolul 9 că instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlaltor persoane juridice le revin următoarele obligaţii: să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile, a străzii sau a drumului, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea potrivit normelor stabilite de consiliile locale. La articolul 10 litera f. se spune că cetăţenilor, persoanelor fizice, le revine obligaţia de a îndepărta zăpada şi gheaţa din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe cele pe care le folosesc în alte scopuri, deci şi a celor închiriate.

Apoi, avem HCL nr. 153 din 2009 în care s-au stabilit măsuri de bună gospodărire a municipiului Bistriţa. La articolul 4 spune că instituţiile publice, agenţii economici, asociaţiile de proprietari şi celelalte persoane fizice şi juridice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea curăţeniei şi aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor, locurilor publice şi a zonelor verzi aferente acestora, precum şi a terenurilor deţinute cu orice titlu. În acest scop le revin următoarele obligaţii: să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc până cel târziu la ora 9.00 dimineaţa. Zăpada şi gheaţa îndepărtate se vor depune pe carosabil lângă bordură fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare. Cetăţenii care locuiesc în localităţile componente ale municipiului Bistriţa au, pe lângă obligaţiile cu caracter general de la articolul 4, şi obligaţia de a îndepărta zăpada şi gheaţa imediat după depunere şi de pe trotuarele din jurul imobilelor în care locuiesc”.

„Deci dacă ninge noaptea, cetăţeanul e obligat ca până la ora 9.00 dimineaţa să îndepărteze zăpada de pe trotuarul din faţa casei. Aşa spune legea locală şi legea naţională. Nu că noi, administraţia, nu am vrea să facem, dar nu am avea cum să deszăpezim toate trotuarele. Eu nu am ascuns niciodată că am schiat în Austria, în Italia, am umblat mult în ţările acestea pentru că îmi place să schiez. În Austria şi în Italia, acolo, la fiecare trei-patru case, este câte o lamă micuţă pusă pe un ATV sau un minitractoraş. Nu le deszăpezeşte nimeni străduţa pe care stau. Dacă aşteaptă după municipalitate, nu pot circula. Aşa că există câte un utilaj de genul acesta, un ATV, probabil pun mai mulţi bani, se urcă unul, are o lamă de 1,5 metri lăţime şi cu ea deszăpezeşte. Lege există şi la noi şi încet cetăţenii vor înţelege că nu va veni niciodată Primăria – şi nu pentru că nu vreau eu sau primarul sau Consiliul Local, ci pentru că nu ai cum la un oraş cu atâtea străzi să faci deszăpezirea cu 26 de utilaje. Dacă împărţim străzile la numărul de utilaje revine un utilaj la 21 de străzi. Când termină el 21 de străzi? Nu mai vorbim de stocurile de antiderapant cheltuite”, a spus el.

Referitor la curăţarea locurilor de parcare, Niculae a spus: „Pe de altă parte, lumea ne acuză că nu curăţăm parcările publice pentru care primăria ia banii cetăţenilor. De ce nu face asta? Pentru că nu poate. Ar trebui să aibă 500 de oameni cu lopeţi. În 90% din aceste locuri se poate parca. Nu că nu am vrea, dar nu avem posibilitatea tehnică să le curăţăm. Utilajele de deszăpezire sunt obligate să ocolească maşinile parcate. Eu cred că am gestionat bine lucrurile, dar nu am să merg niciodată eu, Primăria, să deszăpezesc parcarea rezidenţială în care parchează cetăţeanul chiar dacă plăteşte 200 de lei pe an pentru că nu am cum. Nu am atâta forţă umană la dispoziţie. Acele parcări numai cu lopata le poţi deszăpezi, nu poţi intra între maşini cu utilaje. La curăţatul trotuarelor avem acele patru utilaje multifuncţionale care fac minuni. Un utilaj îţi face treaba cât 80 de oameni cu lopata, dar ele pot intra doar pe trotuarele de o anumită dimensiune şi nu pot intra între maşini. Tehnic, nu avem cum să deszăpezim parcările”, a spus Cristian Niculae.

Viceprimarul a spus că, în ultima perioadă, Poliţia Locală a făcut verificări mai ales în zona centrală şi a dat avertismente şi amenzi agenţilor economici care nu şi-au curăţat trotuarele de zăpadă şi gheaţă.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Maria P.

  Chiar ca anul acesta Primaria si-a facut bine treaba in ceea ce priveste curatarea drumurilor. Acum bineinteles ca oamenii trebuie sa-si curete trotuarele in fata caselor. Nu trebuie sa asteptam ca altii sa faca treaba in locul nostru. Schimbarea trebuie sa inceapa cu noi! O zi buna!

  (-1)
  • Candy

   Dar te obliga legea sa iti cureti trotuarul din fata magazinului sau locul de parcare. Este de bun simt mai ales cu locurile de parcare, adica platesti pentru el e al tau, primaria ti-l ofera normal contra cost, dar trebuie sa-l si ingrijesti.

   (3)
  • Ovidiu P

   Sa fim serioși si să acceptăm că e iarnă! Deszapezirea S-a făcut bine, putem circula in oraș.
   Bineînțeles ca lenesii ar dori sa li se dea si zăpada de pe mașini de către primarie !

   (3)
  • Alina

   Anul acesta nu ne putem plange de strazi pline de zapada. Actiunea de eezapezire a fost una net superioara celor de anii trecuti

   (-1)
 2. Aurora

  Mi se pare normal si de bun simt sa-ti cureti trotuarul din fata casei sau a scarii de bloc. Un gospodar bun asta face, nu asteapta sa vina vecinul sau primarul sa-i curete trotuarul sau sa-i mature curtea. Hai, ca suntem penibili deja. Atata tamtam, pentru cine curata trotuarele. Proprietarii, cine sa le curete? Zau asa!

  (4)
 3. Daniela

  Se circula destul de bine, tinand cont ca,, iarna nu-i ca vara”. Daca si proprietarii si -ar curata bucatica de trotuar din fata imobilului ar fi perfect. Da e bine.

  (5)
 4. Dan

  Luni dimineata la ora 07.00 strada pe care sta Moldovan era curatata ( e la urgenta), in oras alte strazi mai importante pot astepta! Asta inseamna sa fii baron local!

  (1)
 5. loro

  Dar cu strada Cerbului ce a avut primaria de au trebuit sa treaca 3 zile sa ajunga la ea?
  Intreb asta deoarece acolo se gseste Sc. Generala 3 + o gradinita?
  Asta inseamna trafic .
  Iar trotuarul din zona spitalului , a scolilor , a policlinici , a politiei de cine apartin ?
  De primarie, dar nu ajunge nicodata sa le curete .Parcarile cu plata din oras pline de zapada .
  Toate strazile dintre blocuri pline de zapada, pe astea nu le vede nimeni.Si acolo platim abonamente la parcare si beneficii, zero.
  Asa ca sa nu ne laudam cu DN17 care e curatat de cei de la drumurile nationale si nu de primarie.
  Nu inteleg de ce angajati de la primarie (cei cu curatarea drumurilor ) nu pot lucra in schimburi? Doar salarile le sunt de top.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.