Adolescenţii de 15 ani din Bistriţa, obezi, depresivi, violenţi – studiu

Holistic

Adolescenţii de 15 ani din Bistriţa sunt sedentari şi obezi, petrec mult timp în faţa televizorului şi a computerului, sunt depresivi şi violenţi, arată un studiu realizat de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud în zece şcoli şi 20 de clase a VIII-a şi a IX-a. S-a ajuns la aceste concluzii după ce adolescenţilor li s-au aplicat chestionare cu 80 de întrebări structurate pe 10 domenii.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, 96% dintre cei intervievaţi au apreciat că starea lor de sănătate este excelentă, foarte bună sau bună, procentul extrem de mare arătând că ei şi-au făcut o estimare „nerealistă”, dar „explicabilă în contextul vârstei”. Percepţia adolescenţilor asupra propriei lor stări de sănătate nu a fost însă confirmată prin examenul medical de bilanţ de la nivel local şi naţional.

„Autoaprecierea foarte bună a stării de sănătate arată că adolescenţii nu sunt suficient de informaţi sau neglijează informaţiile, nu ştiu să recunoască semnele de boală şi să le comunice şi nu apreciază necesitatea de a-şi proteja sănătatea”, spune dr. Doina Petri, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Creşterea numărului de alergeni, odată cu chimizarea vieţii, a determinat o creştere a frecvenţei alergiilor care pot evolua dincolo de copilărie şi adolescenţă pe un teren imunitar cu deficit genetic. De exemplu, la întrebările din chestionar, au răspuns că au astm bronşic 0,96% dintre cei intervievaţi.

Întrebaţi dacă au avut sau nu dureri de spate în zona lombară, 53,22% dintre adolescenţi au răspuns afirmativ. „Durerile de spate sunt adesea primul simptom al unui dezechilibru în dezvoltare şi ar trebui luate serios în seamă. Este necesară promovarea unui comportament sănătos care să vizeze postura corectă”, a spus dr. Petri.

Întrucât accidentele şi traumatismele sunt cea mai frecventă cauză de mortalitate la această vârstă, tinerii bistriţeni au fost întrebaţi dacă au suferit aşa ceva.  În accidente rutiereau fost implicaţi 6% dintre cei intervievaţi, au avut parte de accidente în mediul şcolar 7% şi în mediul casnic 26%. Întrebaţi într-un studiu asupra siguranţei mediului şcolar, 4,57% dintre părinţi au spus la rândul lor că şcoala nu oferă siguranţă pentru copil.

Referitor la tulburările de anxietate  – cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la adolescenţi – din studiu a rezultat că bistriţenii sunt mai anxioşi decât alţi copii din Europa şi România, au tendinţe depresive şi o atitudine mai puţin prietenoasă. „Este nevoie de intensificarea activităţii de evaluare şi consiliere psihologică în şcoli. Psihologii şcolari, împreună cu şcoala şi familia, au datoria să reducă din frecvenţa acestor tulburări”, a sugerat dr. Doina Petri.

În ce priveşte activitatea fizică care ar putea duce la reducerea anxietăţii şi la îmbunătăţirea performanţelor cognitive, dr. Petr spune că adolescenţii bistriţeni fac mai puţină mişcare decât alţi tineri din România şi stau mai mult în faţa ecranelor tv sau computerului: „Activitatea fizică redusă favorizează sedentarismul şi obezitatea. Astfel, 18,79% dintre adolescenţii bistriţeni sunt sedentari în timp ce media pentru România este de 11,5% pentru această vârstă. Prevalenţa obezităţii la 15 ani este de două ori mai mare în Bistriţa faţă de România”.

Întrebaţi ce mănâncă, 64% dintre adolescenţi au răspuns că au în meniul zilnic fructe, 42 % că mănâncă legume, majoritatea au răspuns că din lapte şi produse lactate îşi iau proteinele, iar peştele aproape că lipseşte din alimentaţia lor. Adolescenţii au mai spus că mănâncă multă pâine în loc să consume cereale, iar 37% dintre ei au recunoscut că mănâncă zilnic dulciuri.

În ce priveşte igiena orală, studiul a arătat că sub 70% dintre ei folosesc periuţa de dinţi mai mult de o dată pe zi.

Întrebaţi cât timp stau la televizor, 69,3% dintre adolescenţi au răspuns că mai mult de două ore, mai puţini decât media pe România care este de 69,5% . La computer, 74,9% petrec peste două ore, iar 4,33% petrec tot timpul din afara şcolii în faţa computerului, singurii care le spun că nu e bine să facă asta fiind părinţii.

De fumat sunt dependenţi 6,64% dintre adolescenţii de 15 ani din Bistriţa. Totodată, adolescenţii din Bistriţa au experimentat alcool şi au băut cu o frecvenţă de trei ori mai mare sub 11 ani faţă de colegii lor din România. Canabis au consumat 2% dintre cei chestionaţi. Referitor la comportamentul sexual, 6,2% dintre ei au declarat că au avut un contact sexual. Chestionaţi în legătură cu violenţa, 25% au recunoscut că au participat la un act de agresiune, în timp ce 16% au spus că au fost agresaţi. Comportament agresiv a fost depistat la 12,77% dintre ei.

În familie, 23,11% dintre adolescenţi au spus că au probleme de comunicare cu tatăl, 11,31% cu mama, iar 10,59% cu fraţii şi surorile mai mari. Doar 37% au declarat că le place mult la şcoală.

Studiul „Indicatori de sănătate urbană” s-a desfăşurat în 14 ţări şi 26 de oraşe. Din România au fost selectate oraşele Craiova, Iaşi şi Bistriţa. Studiul a fost prezentat participanţilor la masa rotundă „În căutarea unei formule câştigătoare în educaţie”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud de Ziua Mondială a Educaţiei şi va sta la baza programelor şi proiectelor care se vor derula în şcoli.

Sursa foto: descopera.ro

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. sanziana

  Sanatatea prin medici si educatia prin invatamant prin profesori sunt nule in Bistrita.
  Nic familiile si nici biserica nu-si fac datoria cum ar trebui. Poate nu se stie, poate nu se vrea…urata epoca avem.

  (0)
  • flavius

   Ma intreb oare tu unde ai facut scoala Sanzi ? Dar daca te imbolnavesti cine vine sa-ti care curu’ la spital sa te vindece? Iar tu Sanzi ? Poate ai dreptate cu unii profesori ( vezi educatia ta ) ! Iar biserica isi face datoria cu varf si indesat atunci cand vine dupa bani sau te taxeaza pt. orice! Alt rol nu prea are biserica …doar daca te spovedeste pe tine ! …sau te exorcizeaza ! :)))

   (1)
  • sanziana

   Flavius, te inteleg, ai nevoie de exorcizare….la fel si doctorii , proetii ,profesorii si parintii tai! Bine ca sunt si altii , de-ai mei!

   (0)
 2. flavius

  Doamne ce ma distrezi Sanzi !! 🙂 . Cred ca tu nu esti om de le stii pe toate , cred ca esti extraterestru , esti un personaj din ” Man in black ” ! 🙂 . Sa nu cumva sa te opresti din comentat la fiecare articol ca atunci dispare toata partea amuzanta din ” Timponline” si devine plictisitor , nu ar mai fi cine sa ma faca sa rad in hohote ! 🙂 P.S. Sterge-te la gura ca faci spume! 🙂

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.