Actualitate

Cum va arăta centrul cultural multifuncţional din clădirea fostului Cinema Dacia. Stadiul lucrărilor

În proiectul de modernizare a fostului Cinema Dacia, în momentul de faţă se lucrează la sala de spectacole, la faţada şi acoperişul complexului, holul şi sala de cinema fiind în faza de proiectare. Preşedintele CJ Radu Moldovan: ”Avem bani pentru a termina investiţia şi sperăm să fie făcută în cel mai scurt timp”.

1 cinema dacia plan 2 cinema dacia plan 3 cinema dacia plan 4 cinema dacia plan

”Aşa cum este proiectat în primele imagini ne propunem să arate holul de intrare în complexul multicultural care îl construim în spaţiul Cinematografului Dacia. Aici ne propunem ca, pe lângă o sală de spectacole, să găzduim şi un cinematograf cu sală de proiecţie de film 3D. În momentul de faţă se lucrează la sala de spectacole, la faţada şi la acoperişul complexului iar pentru holul de intrare şi sala de cinema suntem la stadiul de obţinere de documentaţii şi realizare proiect DALI. Sunt proceduri laborioase pe care le-am trecut pentru a ajunge la acest stadiu, avem prevăzuţi în buget bani pentru a termina investiţia şi fac tot posibilul alături de colegii mei din Consiliul Judeţean ca aceasta să poată fi făcută în cel mai scurt timp posibil. Alte imagini fac parte din planul de realizare a sălii de cinematograf 3D din actuala clădire a Cinematografului Dacia şi a sălii de spectacole. Pe lângă o sală de Cinema 3D, Cinema Cafe şi sală de repetiţii pentru Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc”, vom avea şi o sală de spectacole multifuncţională. După cum am spus în repetate rânduri, este o prioritate pentru mine să realizez alături de colegii mei din Consiliul Judeţean un cinematograf modern în Bistriţa. Îmi doresc ca această investiţie, care este făcută din bugetul Consiliului Judeţean, să fie o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber pentru toţi tinerii din judeţ, care acum trebuie să meargă până la Cluj-Napoca sau Târgu Mureş pentru a vedea un film”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Radu Moldovan.

5 cinema dacia plan 6 cinema dacia plan 7 cinema dacia plan 8 cinema dacia plan

Amenajarea centrului cultural multifuncţional în clădirea construită în a doua jumătate a anilor 70, unde a fost Cinema Dacia, presupune transformarea sălii A de proiecţii în sală de spectacole prin mărirea scenei existente, a sălii B în sală de cinema 3D, a sălii C în sală de repetiţii, realizarea unor vestiare pentru artişti, a unui corp de legătură cu scena, a unei scări de acces la etaj, unde vor fi birouri. În viitorul centru se va muta şi Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Accesul publicului spectator se va realiza din Bd. Decebal, printr-un portic în holul de primire. Aici va fi casa de bilete, zonă de unde se va face accesul în foaier sau în viitoarea cafenea, unde se poate ajunge şi din exterior atunci când nu sunt programate spectacole. Pentru funcţionarea noului centru cultural se va crea un acces şi din Aleea Trandafirilor, care va deservi angajaţii şi artiştii. 

Lucrările, mai puţin sala B pentru care se va organiza licitaţie, costă 1,4 milioane lei şi sunt executate de SC Imobil Dan SRL Bistriţa, valoarea totală a proiectului fiind de peste 2,5 milioane lei.

Pentru sălile A şi C, Consiliul Judeţean şi RADEF au semnat un contract de comodat pe 20 de ani, în vederea construirii centrului cultural multifuncţional. Ulterior, CJ a preluat de la RADEF, în folosinţă gratuită, sala B, neutilizată de multă vreme, aceasta urmând să rămână sală de cinema.

9 cinema dacia plan 10 cinema dacia plan 11 cinema dacia plan 12 cinema dacia plan 13 plan cinema dacia 14 plan cinema dacia 15 plan cinema dacia 16 plan cinema dacia

9 comentarii

  • Să vedem cum se va implementa, randările arată bine dar de prea multe ori rezultatul final e departe de ce e promis în faza de proiect, cel puțin la nivel de materiale folosite, finisaje etc.

    Care este termenul de predare? Campania electorală din 2016?

  • La Bistrita lipseste un cinematograf modern, dar cu toate astea se lucreaza de zor la transformarea salii mari de la “Dacia” in sala de spectacole, un fel de camin cultural pentru spectacole folclorice. In schimb, la Bistrita a existat sala festiva de la Casa Tineretului, cu scena pentru spectacole, prevazuta cu turnul scenei si spatii laterale pentru culise, pe care au transformat-o in sala de curs pentru o sectie a UBB, cu toate ca acea extensie universitara pute fi gazduita in cladirea fostului institut de proiectare de pe str. Ursului (in spatele blocului turn din Decebal) care dispunea de spatii special construite inainte de 1989 pentru o sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj. Revenind la cinematograf, este adevarat ca sala B de la cinema Dacia, e prevazuta sa ramana cu destinatia de cinema, numai ca pentru aceasta abia acum se fac demersuri pentru demararea licitatiei desi modernizarea ei ar fi trebuit facuta odata cu renovarea intregului ansamblu. Daca nu chiar cu prioritate.

  • Dupa modernizare, Cinematograful DACIA va fi admirabil si sublim dar va lipsi cu desavarsire, cum ar spune nenea Iancu. El va fi transformat intr-un fel de „Camin Cultural” pentru spectacole folclorice, ca vorba ceea, asta ne mai lipseste. Cetatenii orasului Bistrita au nevoie de CINEMATOGRAF si cei care-i conduc vremelnic le fac altceva, de parca le-a luat Dumnezeu mintile.Oare au uitat ca pentru spectacole este in curs de reabilitare Casa de Cultura din parc iar orasul nu are cinematograf? DACIA trebuia sa ramana si dupa reabilitare, in totalitate cinematograf.

  • Intr-adevar, Dacia trebuia sa ramana in totalitate cinematograf. Pentru o sala de spectacole, era mult mai bine sa fi fost renovata sala Omnia de pe Bulevardul Republicii (fostul cinema 23 August). Aici putea fi construita in prelungirea salii, o anexa pentru scena prevazuta cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosa pentru orchestra). Iar sub aspect arhitectural turnul scenei, pentru a se integra in zona, putea fi imaginat astfel incat sa imite un bastion din sistemul de aparare al cetatii. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, putea fi atasat ca sala buzunar, un foaier prevazut si cu spatii pentru garderoba. Un avantaj pentru cei ce vin cu masina la spectacole in sala Omnia il reprezinta si parcarea amenajata recent in spatele complexului Sugalete, cu intrare de pe strada Lupeni. In plus, prin amenajarea salii OMNIA ar putea sa se renunte si la „Tiganiada lui Cretu” sau „Cortul de Cultura” din centrul orasului.

  • Perfect D-le PAUL. Sunteti mai destept si bine pregatit deacat raducu si ovidiu la un loc. Evident era vorba de cei 2 super edili de la pesedeu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.