Sănătate

Cum va arăta centrul de radioterapie din Bistrița

Pe strada Alba Iulia din Bistrița se va construi un centru de radioterapie marca MedEuropa, care va fi dotat cu tehnologie de ultimă generație și va fi deservit de echipe de specialiști în domeniu.

”Construirea Centrului de Radioterapie este tot mai aproape de realizare. Așa va arăta Centrul de Radioterapie, șansa la viață pentru mii de oameni din județul nostru care luptă cu boala nemiloasă. Acesta va fi dotat cu: un echipament computer tomograf, sisteme hardware și software necesare efectuării planurilor de tratament, cameră de scintigrafie, echipamente de dozimetri, imagistica de înalta performanță, cabinete medicale, saloane pentru specializare de zi, zona de așteptare, 2 buncăre, 2 acceleratoare liniare moderne de particule, departament administrativ”, a menționat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

În 3 octombrie CJ a semnat contractul de concesiune a terenului-imobil situat pe str. Alba Iulia nr. 7 din Bistrița, proprietate publică a județului, în scopul construirii, dotării și exploatării unui centru de radioterapie, pe o durată de 49 de ani, câștigătorul licitației fiind MedEuropa SRL din Brașov.

Se dorește ca viitorul centru de radioterapie să fie realizat în maxim 16 luni de la data semnării contractului de concesiune. Centrul va fi prevăzut cu 2 buncăre ce vor fi echipate cu 2 acceleratoare liniare moderne de particule, un echipament computer tomograf în vederea simulării, sisteme hardware și software necesare efectuării planurilor de tratament, cameră de scintigrafie și echipamentul aferent, precum și echipamente de dozimetrie necesare bunei practici medicale din radioterapie.

Celelalte funcții medicale, imagistica de înalta performanță, cabinete medicale, saloane pentru specializare de zi, zona de așteptare, departament administrativ se vor dimensiona în funcție de necesitățile pacienților, care vor avea astfel acces la o tehnologie de ultima generație și vor beneficia de experiența și profesionalismul unor echipe de specialiști, formați în acord cu cele mai înalte standarde în domeniul medical, promovate și de centrele MedEuropa din București, Oradea, Constanța și Brașov.

6 comentarii

 • Este un proiect foarte bun,dar… Acest centru trebuia facut ín incinta spitalului de oncologie, sa fie la indamana pacientilor internati. Ori daca proiectul a fost facut pe aceasta suprafata ,nu trebuia sa mutati sectia de pe Alba Iulia. Acuma O cheltuiala ín plus cu transportul pacientilor din spital pana la centrul de radioterapie. Trebuia sa fie ín aceasi locatie.va spune un pacient care a trecut prin aceste tratamentel la Cluj, totul era la un loc, nu sa cari pacientii dintr-o locatie ín alta.

  27
  2
 • Prea multe bâlbâieli când nu stii ce vrei. Din anul 2012, de când la conducerea consiliului judetean se află Radu Moldovan, lucrurile au intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde presedintele Consiliului Județean si-a băgat nasul la Spitalului Județean fără să se priceapă si fără o viziune clară, apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai in cazul Sectiei de Oncologie Medicală care a functionat in locatia de pe strada Alba Iulia. In anul 2013 aici a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalul…)
  Incă de atunci se vorbea de construirea Centrului de Radioterapie pe strada Alba Iulia lângă Secţia de Oncologie.
  Numai că, în decembrie 2020 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a cumpărat Hotelul Krone de pe strada Grănicerilor cu o suprafață utilă de 1.551 mp, care a fost apoi transferat în administrarea Spitalului Județean pentru a fi reamenajat ca Secție de Oncologie.
  Intre timp a fost reabilitat spitalul TBC de pe strada Ghinzii, unde in anul 2022 după finalizarea lucrărilor a fost mutată fără nici o logică Sectia de Oncologie Medicală a SJU Bistrita, uitând de centrul de radioterapie pentru bolnavii de cancer, care urmează a fi construit pe strada Alba Iulia. Ca la noi , la nimeni.

  9
  7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.