Social

Se face Centru de vizitare a Parcului Național Munții Rodnei. Asfalt nou spre Valea Vinului în 2020

Parcul Național Munții Rodnei, cea mai întinsă arie protejată din Carpații Orientali, va avea un centru de vizitare pe raza comunei Rodna. Acesta a fost deja proiectat urmând să înceapă construcția lui, anunță primarul comunei, Valentin Grapini.

De asemenea, potrivit primarului, luna aceasta a fost finalizată licitația pentru modernizarea drumului între Rodna și Valea Vinului, lucrările urmând să fie executate de firma Frasinul. Potrivit reprezentanților companiei, lucrările vor începe în luna februarie 2020.

Reamintim că, din noiembrie 2018, Valea Vinului din comuna Rodna este stațiune turistică de interes local, un prim pas fiind făcut așadar pentru ca zona să devină o atracție.

”Scopul meu este să ajungem stațiune de interes național. Avem un proiect depus la Ministerul Turismului în valoare de 30 de milioane de euro pentru cu un domeniu schiabil de 20 de km de pârtie și cu tot ce este necesar acolo. (…) Nu se pune problema să nu fie zăpadă la noi. Discutăm de un domeniu schiabil la cota 1800. Avem o monitorizare de cel puțin 4 ani atât a stratului de zăpadă, cât și a temperaturii și umidității, așa cum ne-au cerut cei care ne-au scris SF. În întocmirea SF-ului am lucrat cu o firmă din Polonia, care este numărul doi în Europa pentru construcții de pârtii și instalații de zăpadă. Pentru tracțiunea pe cablu, telegondolă, am lucrat cu o firmă din Elveția, numărul doi mondial. Deci am lucrat cu profesioniști care au venit în teren, au văzut despre ce este vorba și am modificat traseele pârtiilor până ne-a ieșit ce era mai bine: să construim un domeniu schiabil atât pentru familie, cât și pentru competiții. O să avem pârtii albastre, pârtii roșii, pârtii negre. O să fie un domeniu schiabil foarte frumos. Cred că va fi cel mai mare din țară. La Poiana Brașov are 20 de km, iar acesta va avea 22 de km”, a declarat anul trecut primarul din Rodna, Valentin Grapini.

În comuna Rodna au lucrat în minerit peste 3000 de oameni care, după închiderea minei, nu au mai avut ce face. Turismul va fi șansa lor să trăiască mai bine.

1 comentariu

  • Minunat. Pentru orima oara am fot la Rodna si Valea Vinului, cand eram eleva, cu un program artistic destinat minierilor. Oameni si locuri de poveste. Am avut bucuria de a face cativa pasi in mina. Va doresc succes in realizarea acestui minunat proiect. Felicitari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.