Sănătate

Cum va fi clima în județul Bistrița-Năsăud în următoarele decenii

Este tot mai cald de la un an la altul în județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până în 2050, în județ se va înregistra o creștere a temperaturii medii anuale cu 1,2 până la 1,4 grade C, comparativ cu intervalul 1971-2000.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în anul 2022, la stația meteo Bistrița, temperaturile s-au încadrat între -21,6 grade C, valoare înregistrată în 25.01.2022, și 35,9 grade C, temperatură înregistrată în 23.07.2022.

”Tendința liniară a temperaturii medii anuale pentru stația Bistrița este în creștere cu aproximativ 0,042 grade C pe an și tendința generală de creștere a sumei anuale a precipitațiilor este de 1,07 mm pe an.

În ceea ce privește tendințele viitoare, experimentele numerice realizate cu un ansamblu de 6 modele climatice regionale sugerează că în orizontul temporal 2021-2050 creșterea temperaturii medii anuale în județul Bistrița-Năsăud ar putea fi între 1,2 grade C – 1,3 grade C, comparativ cu media multianuală a intervalului de referință 1971- 2000 în condițiile unuia din scenarii, respectiv între 1,3 grade C și 1,4 grade C în condițiile altuia.

În cazul sumei anuale a precipitațiilor experimentele numerice cu același ansamblu de 6 modele climatice regionale, sugerează pentru același orizont temporal 2021-2050 comparativ cu intervalul de referință 1971-2000, o creștere a precipitațiilor între 5% și 10% respective 0% și 10%. Trebuie menționat că în anotimpul de vară media multianuală 2021-2050 sugerează scăderi de până la 5% a precipitațiilor”, arată ANM într-un raport transmis autorităților din județ.

Confirmând cele menționate, Meteo.BN arată că, în data de 28 august, la Bistrița s-au înregistrat 36,8 grade Celsius, valoare mai mare decât cea din iulie 2022.

8 comentarii

 • Cred ca si „specialistii” de la Hidroelectrica au auzit ca va ploua mai putin in urmatoarele decenii si (asa) au hotarat sa se debaraseze de microhidrocentralele din judetul BN…

  5
  3
 • Sa o luam exact invers.
  INS Romania ne spune noua din date statistice ca aceasta tara in 2050 va avea putin peste 12-13 milioane de locuitori majoritatea o populatie imbatranita iar in jurul sau imobile in ruina ocupate de refugiatii climatici care vor intra in grave conflicte cu populatia bastinasa neputincioasa.
  Oricum peste cateva decenii INTELIGENTA ARTIFICIALA se va dezvolta continuu si la o temperatura crescuta si nu va fi afectata de asta iar in locul bipedului lacom, prost si needucat , un microcip va face totul insa nu ne va asigura nicidecum pensia ci totul va veni la pachet in poarta adica o hrana cu inlocuitori, sintetica facuta in laborator.
  Agricultura se va opri iar pastilele din alge marine va lua locul mamaligii si micilor traditionali.
  Desigur ca pana in 2050 padurile se vor defrisa cu si mai mare spor iar solul si subsolul se va exploata la maxim ca vorba aceea ce-i in mana nu-i minciuna vor zice corporatiile lacome si cu asta DUMNEZO cu mila !

  6
  7
 • No vedeți de ce vrea primarul nostru sanie de vară?! Ne vrea binele dar noi nu știm, nu ca cel creț care nu o avut viziune că or veni vremuri călduroase!

  4
  5
 • Constat zi de zi că lumea e plină de prosti.
  Peste tot, la TV , pe stradă, in Danemarca, la Meteorolog îi zice Metrolog 👇🏻. Nu e totuna! Metrolog nu se ocupa de vreme, ci de instrumente de măsură.
  La Meteorit ii zice meteor 👇🏻. Nu e totuna. Meteor nu cade pe pământ.
  La kilometru îi zice “kilomet”!👇🏻
  Adică , un kilomet, doi kilometri!😊
  Cât de tâmpit poți sa fii sa spui un kilomet!
  Un centimet, un milimet, un kilomet!
  E ca si cum ai zice un decilit in loc de decilitru!
  Un elev bâlbâit a fost nemulțumit ca nu a luat nota maxima la Bacslaureat, la limba si literatura maternă.
  Că ar fi trebuit sa ia 10 chiar daca nu se exprimă CLAR, și ARTICULAT.
  O să coboare ștacheta din nou, să promoveze toată lumea, altfel e discriminare. 🇩🇰

  5
  7
 • Iarăși propaganda cu “încălzirea globală”. Să îi anunțe cineva că în ultimii ani am avut parte de o ușoară răcire. Iar în anii 70-80 se vorbea de un mic “ice age”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS