După o iarnă cu foarte multă zăpadă, cum nu s-a mai văzut la Bistrița de peste un deceniu, o primăvară fără ploi, toată lumea se întreabă ce fel de vară va urma. Va fi una toridă sau una răcoroasă? La această întrebare am căutat răspunsul la Mihai Bălan, ”meteorologul de serviciu” al județului Bistrița-Năsăud, care a instalat deja în punctele strategice 21 de stații meteo semiprofesionale.
”Anul acesta am avut o iarnă atipică față de cele din ultimii ani fiindcă a fost o lună și jumătate cu zăpadă într-un start consistent. Nu știu ce să zic de anul acesta. E diferit de cel de anul trecut. E luna martie și nu avem strop de precipitații nicăieri. A trecut o lună de când nu a mai plouat deloc, diametral opus față de anul trecut. Dacă iarna a fost atipică, probabil că și primăvara va fi la fel. Fără precipitații sau foarte săracă în precipitații și nu știm la ce să ne așteptăm în ce privește vara. De obicei, când iarna e iarnă, și vara e vară, așa încât s-ar putea să fie o vară foarte caldă, dar nu mă hazardez fiindcă e un dezechilibru foarte mare. Schimbările majore de la nivel global ne influențează local în diferite moduri. Nu putem spune că se dau peste cap toate anotimpurile, dar se accentuează unii parametri, așa că s-ar putea să avem și în vară o perioadă record de caniculă, precum am avut un strat de zăpadă iarna aceasta de nu a mai văzut Bistrița de ani, dar, deocamdată, nu știm nimic. Vedem. Pentru o perioadă scurtă de două-trei zile, se poate face o prognoză, dar pe termen lung este dificil”, a spus Mihai Bălan pentru Timp Online.
Absolvent al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, masterand în Marea Britanie la climatologie, Mihai Bălan a fost pasionat de mic de tot ce înseamnă meteorologie.
”Eram mic copil, prin școala generală, când înregistram date cu un termometru cu alcool. Am făcut și studiile în domeniu și un master în Marea Britanie. Din păcate, la noi, salarizarea în domeniu este foarte mică și nu îți permiți să trăiești ca un cap al familiei din acei bani. Pentru că nu am putut să-mi exercit profesia pentru care m-am pregătit, am ales o practic pe cont propriu și cred că poate fi un punct de plecare pentru alții. Nu este la nivel de țară un județ în care să existe o rețea de stații meteo privată. Eu nu acționez la nivel oficial, iar datele nu sunt cele de la ANM, dar, prin pasiunea pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului, datorită faptului că am studii în domeniu, am început să fac asta profesional. Mă bucur să văd că datele sunt în regulă”, a spus Mihai Bălan.
Până acum nu am greșit o prognoză. ”Vara e greu cu furtunile, e greu să indici exact locația fiindcă pot trece pe un km pătrat. Eu spun că gradul de prognozare trecere de 85%-90%, ceea ce, în domeniul meteorologiei, deja e aproape de perfecțiune. Sunt și cazuri în care nu vezi, cum a fost furtuna de cod roșu de anul trecut care a venit de pe Cluj. Nu a fost nicio avertizare a ANM de cod roșu. Un nor care era pe Apuseni și trebuia să fie staționar, în 20 de minute era la noi. A găsit un curent și a venit cu un vânt de 100 de km/oră la Bistrița. Chiar nu l-a văzut nimeni pentru că ai nevoie de o infrastructură profesională, un radar de 150.000 de euro. Cu infrastructura de acum nu se poate decât dacă stau pe stații minut de minut”, a explicat Mihai Bălan.
”La început, postam pe pagina personală informații meteo, apoi, după o jumătate de an în care postam ba o prognoză, ba o fotografie cu un fulger, lumea a început să mă caute. Erau oameni pe care nu îi cunoșteam și care doreau să mă urmărească pe Facebook ca să știe ce se întâmplă cu vremea. Mi-am dat seama atunci că merită să fac asta la alt nivel, moment în care am decis să deschid pagina Meteo.BN. În câteva luni, avea 5000 de urmăritori, acum are peste 10.000 deja. Primesc mesaje zilnic de la foarte multă lume. După ce am făcut pagina, am realizat că în meteorologie, ai nevoie de date. La nivel de Bistrița, singura stație oficială este cea a ANM, dintre Bistrița și Unirea. Prognozele de la ANM vin pentru toată țara sau pe areale, Transilvania, Maramureș, Moldova, dar nu acoperă factorul local. Văzând că lumea e interesată, am cerut ajutorul comunității pentru a dezvolta rețeaua de stații meteo. În asta cred că sunt un pioner la nivel național fiindcă am reușit din iunie anul trecut și până acum să instalez 21 de stații meteo în județ cu ajutorul comunității locale. Au fost companii, oameni din mediul privat, Instituția Prefectului care m-a susținut foarte mult, alte instituții. Toată lumea s-a adunat în jurul proiectului pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii de culegere de date”, a mai explicat Mihai Bălan.
Locurile în care aceste stații au fost amplasate sunt considerate de el ”puncte strategice”.
”Acoperim zonele locuite, văile fiindcă există riscuri hidrologice, de temperaturi scăzute, de incendii de vegetație. Am încercat să pun toate aceste stații în puncte strategice și care sunt de interes. Am acoperit în primul rând toate toate orașele, dar și zonele de risc. Aș mai avea nevoie de vreo 5-6 ca să spun că proiectul de instalare e gata. Faptul că văd ce se întâmplă în fiecare minut pe toată raza județului ne va ajuta să emitem avertizări vara când vin furtunile acelea puternice. Dacă pot măsura cantitatea de precipitații dintr-o zonă, se pot emite avertizări în aval. Eu am patru stații pe fiecare vale în parte, care îmi transmit nivelul de precipitații din zonă. Cuantificându-le pe acestea ne putem da seama ce se va întâmpla în timp scurt mai în aval. Stațiile sunt amplasate pe toată raza județului. Mai sunt puține zone care trebuie acoperite, dar în mare lucrurile sunt în regulă. Mai am de amplasat șase stații. Una neapărat ala Coșbuc, alta la Urmeniș fiindcă acolo e o zonă care s-ar putea dovedi mai caldă decât Budești. Eu estimasem că acolo este cea mai caldă zonă din județ. Mai am nevoie de una în zona Budacu de Jos unde vara plouaă foarte tare și mai vreau să amplasez una la Parva și mă gândesc să facem două instalări și în Parcul Național Munții Rodnei”, a spus ea.
Stațiile meteo sunt semiprofesionale, dar înregistrează foarte bine datele.
”Eu când am decis să fac această rețea de stații meteo private în județ, am zis să aleg stații meteo bune, dar nu foarte scumpe. Când am luat prima stație și am amplasat-o în zona în care locuiesc, ca să o verific, am mers cu ea lângă platforma meteorologică de la noi din oraș, platforma ANM, nu în incintă, lângă. Ei au site-ul pe care comunică datele, ori eu am înregistrat datele cu stația mea și le-am comparat cu cele ANM în condiții diferite ale vremii, într-o zi cu soare, în alta în care ploua și în alta în care era înnorat. Nu vă vine să credeți că o stație de 1200 de lei îmi arăta parametri înregistrați de platforma cea mare. Am spus, da: merită! Am stat o lună-două și am căutat în multitudinea de stații meteo pe aceea care face treabă bună și nu costă mult. Ea înregistrează toți parametri de care avem nevoie: precipitații, vând, etc. Ele sunt legate la două servere, unul european și altul american, pe seturi de date putem merge pe ani de zile și putem face chiar analize climatice. Eu am în plan să încep niște studii pentru că Bistrița are deja doi ani de date adunate de pe stații și putem face niște analize foarte bune. Vreau să duc ramura aceasta la alt nivel. Nu este niciun doctorat pe meteorologie sau hidrologie”, a spus Mihai Bălan.
Deocamdată, proiectul Meteo.BN este bazat pe voluntariat, dar, în viitor planul lui este să realizeze un site unde să apară datele de la toate stațiile meteo din județ în regim integrat.
Oameni nu numai pasionati, dar si dedicati. Numai asa se pot face lucruri bune. Felicitari.
Fain ficior !