Actualitate

Cum va rezolva Primăria Bistrița criza locurilor de parcare din zona centrală

”Oamenii, dacă astăzi mai găsesc un loc de parcare pe undeva – nu mă refer la cei care au un loc de parcare de la Primărie – cred probabil că acest lucru se va perpetua și în viitor, dar nu se va perpetua”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc.

Edilul a făcut această afirmație referindu-se la o sesizare pe care a primit-o din partea locatarilor unor blocuri de pe strada Crinilor, nemulțumiți de faptul că Primăria Bistrița vrea să amenajeze o parcare în spattele blocului lor.

”Există o anumită nemulțumire a celor din zona Crinilor cu privire la parcarea pe care urmează să o construim în zona respectivă, dar oamenii nu înțeleg foarte bine ce presupune proiectul Reconfigurarea Axei Năsăudului – Andrei Mureșanu – Decebal – Gării, nu înțeleg faptul că dispar toate locurile de parcare la bordură. Oamenii, dacă astăzi mai găsesc un loc de parcare pe undeva – nu mă refer la cei care au un loc de parcare de la Primărie – cred probabil că acest lucru se va perpetua și în viitor, dar nu se va perpetua. Locurile din oraș pretabile pentru construirea de parcări etajate sunt puține. Din păcate, Bistrița este un oraș adunat, un oraș cu densitate mare de clădiri și cu foarte puține terenuri virane, în general, nu neapărat în proprietatea Primăriei. Alte orașe nu au această problemă, au vastitate, coridoare pe care pot gândi căi de comunicație, au terenuri pe care pot dezvolta atât administrația, cât și zona privată. De aceea, ținând cont de numărul mare de locuri de parcare care dispar în arealul respectiv, edificarea unei parcări de P+2 este absolut obligatorie. Vom avea o dezbatere publică, voi explica, dar nu pot admite acest gen de abordare și citez dintr-o adresă pe care cineva mi-a trimis-o cu mai multe semnături pe ea și spune așa: Nu suntem de acord cu construirea unei parcări etajate pentru că NOI avem locuri de parcare! Stimați concitadini, orașul este al tuturor. Nu e un gen de abordare corect”, a spus Ioan Turc.

Primarul a mai anunțat că punctul termic de pe strada Bistricioarei va fi demolat, iar până la construirea unei parcări supraetajate, șoferii vor putea parca la sol.

”Trebuie să dăm jos punctul termic, am dat drumul la procedură. Acest PT este prins în SF pe care l-am obținut de la Consiliul Județean odată cu retransmiterea către Primărie a terenului din spatele Centrului Județean pentru Cultură sau în dreapta străzii Bistricioarei, mergând înspre 1 Decembrie. Nu putem face această amenajare dacă rămâne în picioare punctul termic. De aceea, vom modifica SF pe două componente: vom scoate punctul termic din proiect și vom gândi la nivelul superior o facilitate pentru municipalitate, o sală de conferințe pentru că Bistrița nu are o sală de conferințe. Orice întâlnire are loc acum în sala mare de Consiliu Local sau la Palatul culturii. Un oraș, așa cum îl văd eu și mulți oameni din comunitate, adică viu, atractiv, convingător, are nevoie de asemenea spații. Noi avem o infrastructură de cazare de foarte bună calitate. Știm cel puțin 6,7,8 hoteluri de nivel bun. Bistrița stă bine din acest punct de vedere, dar ne lipsește această infrastructură. Până acum se organizau la hoteluri, e o variantă și aceasta, dar, dacă ai o sală de conferințe dedicată, imediat poți intra în competiție pentru organizarea de evenimente mari. Asta înseamnă că vin în comunitate oameni de un anumit nivel, oameni care stau un anumit număr de zile, 2-3, acești oameni vor consuma cât stau la tine, vor fi convinși de ce reprezintă Bistrița și vor reveni cu familiile. E foarte important să fii într-un anumit circuit. Atâta timp cât vom avea un număr mare de locuri de parcare, de ce să lăsăm nivelul superior nefolosit? Dar, până atunci, vom da punctul termic jos, curățăm, punem pietriș și deschidem acea zonă de parcare”, a explicat Ioan Turc la AS TV adăugând că ”la anul, pe vremea aceasta, vom avea finalizate 3-4 parcări”.

15 comentarii

 • De se vor face și parcări etajate intrăm în rândul orașelor cu ștaif. Interesant fenomenul rezistenței la schimbare, fiecare vrea mai binele comunității, dar să nu i se atingă nici un centimetru din ce are el sub geam.

  11
  19
  • Cât timp sunt locuri virane / cu construcții abandonate în apropiere, e absurd să distrugi un loc de joacă recent modernizat, o parcare mare existentă, o zonă verde cu copăcei ca să faci ce? O parcare mai mare și un loc de joacă mai mic. Când grupezi 300 de mașini la 5-6 metri de geamuri, pe 2 etaje, tai lumina naturală la zeci de apartamente, desigur că nu e bine. Repet, sunt zone virane care pot să fie amenajate / parcări metalice etajate mai mici, lângă blocurile fără parcare etc. Soluții alternative sunt. Nu e rezistența la schimbare, e logică.

   18
   6
 • Pana acuma tot identificati locuri de parcare, dar de ce nu amenajati nici macar unu? Ex. in curtea biserici catolice, ziceti ca este concesionat, de ce nu incepeti lucrarile? Nu sant bani! Cum nu mai aveti nici őt cabluri ingropate pe AXA Decebal,Andrei Muresanu,Nasaudului!

  20
  1
  • De ce nu dați afara 30% din primarie frecatori de menta, și sa vedetei ca va rămân și bani ptr parcări! Unde va sunt promisiunile cu grădini pe blocuri și diamante și smaralde! Ați angajat in primarie toți țâpații din alte instituții, va parcati toți mașinile pe gratis in centru și va mirați ca nu sunt locuri de parcare! Sa vina alegerileeeeeee!!!!!

   13
   0
 • Ce destin tragic ,ce soarta cruda.Sa fii ales intr-un oras mic,adunat,fara locuri virane…Sa nu poti sa iti dezvolti viziunea geniala.Nu meritati buey nerecunoscatorilor un asemenea vizionar .Poate se supara si la anul candideaza intr o zona din Turkmenistan (potrivire predestinata),sa faca inca un oras precum capitala Ashgabat , construita din marmura alba ,in care nu locuiesc decat cei din administratie.

  24
  4
 • Parcarea supraetajată supraterană Eminescu este singura soluție reală de a rezolva criza gravă a locurilor de parcare din zona centrală a Bistriței celelalte sunt pure fantezi, scandaluri ,
  ” alte pasaje subterane ” şi trageri grave de timp în defavoarea tuturor. Din nefericire incopetenții din primãrie nu au capacitatea intelectuală să a construiască.

  30
  13
  • Pentru salvarea Centrului Vechi este imperios necesară construirea urgent a unei parcări etajate în Piața Mică cu intrare şi ieşire pe străzile Piața Mică şi Poştei.

   20
   10
  • …dar măcar au capacitatea intelectuală de a scrie corect un text. Tu care scrii la nivel de clasa a II-a, n-ar trebui să vorbești despre capacități intelectuale. Rămâi la fantezii. Cine sărăcia a inventat iii-urile astea… Îți propun ca de fiecare dată să pui câte 3 de iii și de acolo fiecare cititor să își ia de câte are nevoie, așa nimeni nu și-ar da seama de capacitatea ta intelectuală.

   9
   24
  • @ ares, Ai vrut să spui ceva vreo ideie care să scoată oraşul ăsta nenorocit din faliment sau eşti doar în trecere pe aici ?

   23
   4
 • Exact sală de conferințe ne lipsea în Bistrița că în rest le avem pe toate !!!!!!
  Multă lume cu probleme grave la mansardă !!!!!!!
  Rezolvați mă problemele urgente ale oraşului : asfalarea străzilor, noi culoare de mobilitatea auto, parcări supraetajate bune, Autostrada, Aeroportul. La ce vă este de folos o sală de coferință dacă oraşul intră în faliment, nu mai aveți unde să vă ține-ți parangheliile de partid ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  46
  • Există săli mari de conferință în Bistrița în zone frumoase pe şosele cu acces rapid şi care au PARCĂRII MARI şi nu în naşpalitatea de pe centru aici mă refer la Giulia, Pico Verde etc… Locați făcute cu cap în zone frumoase care de aceea le şi merge foarte bine.
   Dacă primăria vrea să organizeze conferințe este suficent să sune la aceste săli şi să le închirieze este mult mult mai ieftit decât să construieşti o sală nouă inutilă doar pentru întrunirile de politruci.

   38
   1
  • Acolo deja există cel puțin două săli în care se pot ține conferințe una la Hotel Bistrița şi cealaltă la Hotel Coroana de Aur falimentare de altfel la ce este nevoie de încă una. Acolo este nevoie de o parcare supraetajată cât se poate de mare nu de o altă sală când deja avem unele care stau mai tot timpul goale.

   30
  • De aici eu înțeleg că nu se mai face nici parcarea de pe Bistricioarei. Modificăm toate proiectele pentru alți cai verzi pe pereți până nu se mai face nimic şi se adânceşte falimentul oraşului !

   29
 • Primarul Ioan Turc spune „lucruri trăsnite”. Referitor la parcarea supraetajată de pe strada Bistricioarei despre care se vorbeste de foarte multă vreme, primarul spune că va fi demolat punctul termic pentru a face loc acestei constructii. Până totul este corect. Numai că Ioan Turc îşi imaginează desupra parcării etajate o sală de conferințe pentru că Bistrița ceea ce se incadrează la „lucruri trăsnite”. Nu de o sală de conferințe are nevoie orasul. Dacă tot se pune problema de a construi un nivel suplimentar, atunci acela ar putea fi destinat pentru suplimentarea locurilor de parcare de care este o nevoie acută.
  Pe de altă parte, cu o floare nu se face primăvară. Ar trebui găsită o solutie si pentru o parcare subterană in Piața Eminescu, sau cel puțin pentru a amenaja o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara, conform proiectului initial al complexului ce includea Casa de Cultură Sindicatelor. Varianta cu gradina suspendata ar fi mai putin costisitoare nefiind nevoie de relocarea retelelor de utilităti si asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar oferind si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.
  De asemenea, nu ar trebui neglijat nici spatiul din strada Gării din fata clădirii Policlinicii unde, după desfiintarea gardului , a rezultat un spatiu generos dar din păcate amenajat fără nici o utilitate practică. De aceea, pe suprafata respectivă ar putea fi amenajate un mare număr mare de locuri de parcare mai ales că fiind vorba de servicii medicale ambulatorii , cei mai multi pacienti se deplasează cu mijloace de transport proprii si nu au unde să parcheze.

  12
  4
 • Dupa tuneluri dacice cu lift urmeaza gradini suspendate si palate plutitoare .Bistrita il da omenirii pe Nabucodonosor al III lea .Noul Babylon.Sala de conferinte peste parcari .Noroc ca nu doare.

  18
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS