Reducerea cheltuielilor statului se poate face prin desființarea unor structuri care nu au niciun efect asupra statului, prin reducerea de sporuri acordate bugetarilor și prin reclasificarea comunelor și orașelor, a declarat liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan.
Contabilii din multe primării nu au suficient de lucru să justifice o normă întreagă
”Putem să discutăm de faptul că un secretar al unei comune, un contabil al unei comune, poate să aibă norma la mai multe primării. Și așa cum în sectorul privat un contabil gestionează mai multe societăți comerciale, în multe din primările din România, contabilii nu au suficient de lucru ca să justifice, de exemplu, o normă întreagă. Poți să lucrezi la două primării, două zile pe săptămână la o primărie și trei zile la cea mai mare de lângă”, a declarat Ilie Bolojan.
ATOP poate fi desființată
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) poate fi desființată fără niciun efect real asupra funcționării statului. În Bistrița-Năsăud, ATOP are 14 membri și, în general, discută diverse rapoarte și planuri care nu se mai pun în practică din lipsă de bani. Totuși, membrii ATOP sunt retribuiți.
Fără consilieri personali în primării mici
”Se poate renunța la consilierii personali ai unor viceprimari, ai unor primari de localități mici. Acolo unde veniturile proprii din impozitele și taxele cetățenilor nu acoperă nici măcar cheltuielile de personal, înseamnă în termen real că nu acea primărie există pentru oameni ce oamenii plătesc taxe pentru ca funcționarii din primărie să-și ia salariile”, a adăugat el.
Tăierea sporurilor
Bolojan a criticat și modul în care sunt acordate sporurile în sectorul bugetar, afirmând că „s-a abuzat” de ele.
”Sporuri pentru condiții vătămătoare, care cred că a fost abuzat, sau chiar la sporurile pentru fondurile europene, nu neapărat la procent, ci la distribuție acestor fonduri, pentru că exact cum la final de an calificativele în administrația publică au devenit o formalitate și aproape toți funcționare sunt calificați la foarte bine, deși percepția asupra acelei instituții este proastă ca funcționare din partea cetățenilor La fel și acordarea de sporuri europene a devenit un aspect care ține doar de creșterea de salarii, fără să reflecte aportul funcționarului respectiv în absorbția proiectului. În condițiile în care ai beneficiat de un spor de fonduri europene doi ani de zile și proiectul tău a fost pierdut, poate ar trebui să returnezi acel spor înapoi statului, pentru că atunci, cu siguranță, vei fi mai atent ca proiectul să se implementeze”, a spus el.
Reclasificarea UAT
”Avem municipii cu 10.500, 11.000 de locuitori, avem orașe cu 2.000 de locuitori în România și, din păcate, avem grade mari, dar, în realitate, sunt la nivel de comune sau, în cazul unor municipii, maxim la nivel de orașe (…) Dacă s-ar aduce statutul localităților la realitatea de astăzi, din start s-ar reașeza multe lucruri și din acest punct de vedere”, a spus el.
Instituțiile statului care au făcut angajări nu vor primi bani în a doua parte a anului
Instituţiile care nu au respectat legea şi au făcut angajări vor trebui să recurgă la disponibilizări, pentru a se încadra în bugetul de cheltuieli cu personalul, a declarat și ministrul de Finanţe, Tanczos Barna.
”Au nevoie de bani de salarii doar cei care nu aplică acele reguli pe care le-am stabilit la începutul anului. Dacă o instituţie angajează în februarie, martie, în loc să găsească soluţii de reducere a cheltuielilor cu personalul, cu siguranţă o să ajungă într-o situaţie dificilă. Acolo responsabil este managerul acelei instituţii care a avut o bugetare foarte clară a cheltuielilor de personal, o bugetare care a plecat de la ordonanţa din decembrie şi de la salariile aflate în plată la sfârşit de lună în noiembrie. Ministerul Finanţelor a făcut un calcul corect pentru toate instituţiile, asigurând fondul de salarii lunar până la sfârşitul anului (…) Instituţiile care încearcă să consume fondurile alocate pentru salarii în prima jumătate de an şi să lase descoperită a doua parte a anului sau ultimele luni nu o să aibă succes, vă spun de acum”, a susţinut ministrul.
El a precizat că banii de salarii nu se vor termina dacă se respectă legea iar cine nu a respectat-o trebuie să găsească soluţii în interiorul instituţiei: ”Nu se termină banii de salarii dacă se respectă legea. Dacă cineva nu a respectat legea, trebuie să găsească soluţii în interiorul instituţiei. Dacă nu ajung banii de salarii, nu poţi să plăteşti salariile şi nu poţi să faci angajări. Dacă cineva a făcut angajări în contradicţie cu legea, trebuie să facă acele disponibilizări ca să se încadreze în limită”.
Suna bine.
Teoria ca teoria dar punerea in practica ne omoara.
Parca iti vine cheful de munca.
Dupa ce vor da cativa bugetari afara -daca vor da!- acestia o sa se adreseze instantei si vor castiga, pt ca legea actuala le da dreptate! Fara modificarea legislatiei nu e decat campanie postelectorală!
Văd că de cumulul pensiei cu salariul la stat nu vorbește nimeni. De ce oare? Sunt prea mulți? Sunt prea sus? De la aceste aspecte ar trebui să se pornească, oameni care au încasat și încă încasează nejustificat foarte mulți bani, fără să dea nici o socoteala pentru toate aceste lucruri.