Economie

Industria județului, pe minus. Exporturile au scăzut, veniturile de asemenea

Producția industrială a județului scăzut cu 5,4% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2024, iar cifra de afaceri a scăzut cu 1%. Într-o perioadă în care leul a pierdut în fața euro, exporturile au scăzut, iar importurile au crescut.

Față de anul trecut, în primele trei luni ale anului curent producția industrială a scăzut cu 5,4%, cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 1%, iar exporturile sunt mai mici cu 0,2% față de nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Într-o perioadă în care leul a pierdut în fața euro, volumul importurilor a crescut cu 1,5%

Comelf, una dintre cele mai mari companii din zona industrială a Bistriței, spre exemplu, a raportat venituri cu 5,7 milioane de lei mai mici în în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit unui raport publicat pe Bursa de Valori București (BVB), veniturile operaționale ale companiei au fost de 36 de milioane de lei la 31.03.2025, în scădere de la 41,8 milioane de lei în aceeași perioadă din anul trecut.

Scăderea veniturilor în trimestrul I 2025 comparativ cu trimestrul I 2024 a fost influențată de scăderea cu 3% a prețulului de vânzare pe tonă al produselor și de scăderea cu 14% a volumelor fizice vândute, ca urmare a scăderii comenzilor în primul trimestru al anului, în contextul economic global marcat de o scădere a cererii, în special în sectorul terasier. Pentru perioada următoare, prognoza este mult îmbunătățită, inclusiv comenzile pentru sectorul terasier înregistrează creșteri semnficative.

Profitul perioadei a scăzut în primele 3 luni 2025 comparativ cu cel realizat în perioada similară a anului precedent. În schimb, au crescut creanțele comerciale la 31.03.2025 cu 14%, comparativ cu finalul anului 2024, în special că urmare a cifrei de afaceri facturată în lunile februarie și martie 2025, cu termen scadent în trimestrul II 2025.

Disponibilitățile bănești au scăzut cu 6,6 milioane de lei comparativ cu finalul anului 2024, pe fondul plăților către furnizori care rămân la același nivel cu finalul anului precedent, în timp ce creanțele de încasat înregistrează o creștere.

8 comentarii

  • Păi de ce nu fabrică armament? Parcă SUA își retrage sprijinul pt Ucraina și Europa, și va trebui să ne descurcăm singuri, să ne producem propriul armament, să NU mai cumpărăm de la americani:

    Citat dintr-un articol mai vechi: “Comelf a decis să-și modifice obiectul de activitate adăugând alte trei coduri CAEN, mai precis 2540 – Fabricarea armamentului și muniției; 2910 – Fabricarea autovehiculelor de transport rutier și 3040 – Fabricarea vehiculelor militare de luptă.

    Toate țările au decis să mărească. Procentul din PIB pt apărare.
    Germania pentru prima oară în istorie a decis să renunțe la bugetarea responsabilă, și echilibrată, (surplus bugetar) și să se împrumute (deficit bugetar) ca să bage bani în armament!

    7
    3
  • Vor muncitori de orice natie. Romanii toti se fac influenceri. Mare parte din absolventii sunt varza profesional cand ies de pe bancile scolii si nici macar nu isi bat capul sa invete o meserie. Sunt doar specialisti in tiktok. Si stau acasa pe telefon pe banii parintilor, bunicilor, etc.
    Asa ca patronii se reorienteaza cu muncitori de prin tarile care au excedent de forta de munca.
    La fel a fost si in tarile in care au emigrat in masa cu ani in urma romanii, Italia , Spania, Franta, si care or mai fi ele. Angajatorii de acolo trebuiau sa isi gaseasca oameni sa lucreze in conditiile in care locuitorii din aceste tari refuzau sau nu erau interesati de ele.
    Ne place, nu ne place asta e.

    26
    6
  • Indienii sunt harnici, lucrez cu ei, de unde muncitori romani la cat sunt salariile, toti vor mii de euro si pleaca in germania sa isi rupa oasele ca sa faca bani, hai in fabrica daca zici asa ca este de lucru, tineri vin si pleaca, nu stau sa invete macar..

    10
    5
  • Clienti din strainatate au asteptat rezultatul alegerilor .
    Atunci cand unul din candidati spune ca va nationaliza totul ,astepti sa vezi ce se intampla sau te orientezi spre alte piete mai stabile.
    Asa ca putem ” multumim” miscarii suveraniste pentru ce se intampla pe plan economic.

    8
    6
  • Devalorizarea leului ajută exportatorii , putând exporta mai ieftin și descurajează importul , produsele fiind mai scumpe. Balanța comercială se echilibrează. Intră mai mulți euro în țară (prin vânzarea de produse) ies mai puțini euro din țară ( cumpărăm msi putin ).

    Novo Nordisk cea mai mare companie europeana exporta produse medicinale ,(împotriva diabetului , produse pt slăbit) intra atâția euro în Danemarca, încât Banca Nationala Dsneza , cumpara euro ( pentru a “aspira piața, “ sunt prea mulți euro , și prea puține coroane daneze .
    Coroana daneză se întărește prea mult, !

    Devalorizarea leului de la 4.97 lei la 5,07 lei (+2%) înseamnă ca Comelf nu ncasează mai mulți lei, când schimbă banii încasați din vânzarea produselor la export (euro) în lei ,
    Au cu 2% mai mulți lei , să plătească salariile, !

    1
    6
  • Am depus un CV la Comelf, pentru un post de stivuitorist (atestat) nici până în ziua de azi nu m-a sunat nimeni…și dacă un candidat este respins din anumite criterii, presupun că merită anunțul telefonic sau email

    12
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.